Hlavní obsah

Super triky, jak udržet ovoce a zeleninu déle čerstvé. Ty musíte znát!

Foto: Profimedia

Nakupte co nejkvalitnější ovoce a zeleninu, a my vám k tomu dáme pár rad, jak je udržet co nejdéle jako čerstvéFoto: Profimedia

Reklama

Nakoupíte ovoce a zeleninu, ale rychle se zkazí, a velkou část musíte nakonec vyhodit? Skončete s takovým plýtváním, existuje pár jednoduchých receptů, jak jim dát delší životnost.

Článek

Na to, abyste prodloužili trvanlivost některých druhů ovoce, zeleniny a bylinek, nepotřebujete kupovat vakuové systémy, speciální dózy ani sáčky. Nabízíme vám metody, jež jsme vyzkoušeli. Nestojí skoro nic, tedy nic navíc, než co jistě budete mít běžně doma.

Cibuli dejte do punčocháčů

Jestli kupujete hned celý sáček cibule, pak radíme ji nenechávat „na hromadě“. Vyplatí se oddělit jednotlivé kusy od sebe a dopřát jim vzduch. Použijte na uskladnění staré silonky. Ustřihněte z nich nohavici a hoďte do ní cibuli za cibulí, mezi ně udělejte uzlíky. Pak pověste do spíže nebo sklípku a máte vystaráno na pár měsíců. Cibuli nikdy neukládejte spolu s bramborami, protože v jejich společnosti se rychleji kazí!

Foto: Eva Malúšová

Cibule potřebuje vzduch a volnost, čili se jí bude líbit se staré punčošeFoto: Eva Malúšová

Bylinky do sáčku

Většinou je jedno, jestli koupíte bylinky v květináči, nebo ve svazku – stejně obvykle moc nevydrží. Ty v květináči přesaďte do lepšího substrátu, protože ten jejich je většinou „nastaven“ živinami na omezenou dobu. Řezané bylinky ve svazku – bazalku, petržel, pažitku a podobně – dejte do sklenice s vodou. Vody musí být ale maximálně centimetr. Pak bylinky i se sklenkou překryjte sáčkem, zajistěte gumičkou a dejte do chladu.

S chřestem jako s květinou

Podobné je to se zeleným chřestem. O ten se starejte jako o kytici růží. Postavte ho do sklenice s trochou vody, kterou pravidelně měňte a chřest přitom pravidelně seřezávejte. Navíc přes něj ale dejte igelitový sáček, tentokrát nikoli zavázaný, ale volně. Vydrží o týden déle.

Foto: Eva Malúšová

Bylinky vydrží díky této metodě uchování jako čerstvě utržené nejméně týdenFoto: Eva Malúšová

Jahody vykoupejte v octu

Čerstvé jahody jsou skvělé, ale velmi rychle se kazí. Zabrání tomu koupel ve vodě, do které přidáte bílý nebo jablečný ocet. Jeden díl octa přijde do deseti dílů vody. Výsledný roztok je slabý, takže se nemusíte bát, že budou mít jahody octovou chuť. Po koupeli jahody opatrně osušte a dejte do lednice. Podle naší zkušenosti vydržely deset dní jako čerstvé, samozřejmě je musíte kontrolovat a přebírat, když přece jen některá začne plesnivět. Tato metoda platí i na maliny.

Foto: Eva Malúšová

Nebojte se na ošetření jahod použít ocet, opravdu to na nich není pak cítitFoto: Eva Malúšová

Avokádo osprchujte

Avokádo patří mezi stále oblíbenější ovoce. Jestli také milujete pomazánku z něj nebo quacamole, pak se vám hodí trik, díky kterému vydrží déle zelené. Před tím, než dáte zbylou pomazánku do lednice, použijte trochu oleje, nalitého do rozprašovače. Vrstvička oleje nezmění chuť pomazánky, ale ochrání před hnědnutím.

Banány nedávejte na mísu s ovocem

Asi o týden déle vám vydrží banány, kterým stonky zabalíte do alobalu. Nemusíte je kvůli tomu odtrhávat od sebe, zabalit můžete celý trs najednou. A protože banány vylučují mnohem víc etylenu, kvůli kterému se ovoce rychleji kazí, nedávejte je společně na mísu s ostatním ovocem, ale pořiďte jim speciální nádobu, nebo je zavěste do spíže.

Houby do papíru

Až si příště přinesete z obchodu igelitový sáček se žampiony, hned je doma přesypte do papírového sáčku, nebo na ně udělejte kornout z papíru – třeba toho pečicího. Pak je uložte do chladničky nebo chladnější spíže. Plast u hub urychluje vznik plísní.

Foto: Eva Malúšová

Jedno nahnilé jablíčko nakazí všechna ostatní, takže je kontrolujte a nedopusťte, aby mezi nimi bylo dlouhoFoto: Eva Malúšová

Jablka přebírejte

Jablka jsou velmi náchylná k plísním a stačí jedno načaté, aby se zkazila všechna. Proto je pečlivě přebírejte a při sebemenším náznaku to napadené vyhoďte. Je také známé, že se jablka nemají skladovat ve společnosti brambor, třeba ve sklípku, protože brambory pak rychleji klíčí.

Hlávkový salát uložte s ubrouskem

Hlávkový salát asi nekupujete do zásoby, ale může se stát, že ho potřebujete uskladnit. Pak ho natrhejte na jednotlivé listy, vložte do mísy, kterou pečlivě překryjete potravinovou fólií. Pod fólii ale před uzavřením položte papírový ubrousek, který pohltí vlhkost a salát vám takhle vydrží až týden.

Máte nějaké ověřené metody na prodloužení životnosti dalších potravin? Rozhodně se s námi o ně podělte!

Reklama

Načítám