Hlavní obsah

Super výlet pro milovníky vláčků

Foto: Eva Obůrková

Romantická zřícenina hradu OybinFoto: Eva Obůrková

Reklama

32. díl – Jen pár kilometrů za hranicemi České republiky často objevíte úžasná místa, kde si rodiny s dětmi užijí mnohem víc radovánek než na rodné hroudě. A tak jestli vám Lužické hory připadají vcelku nudné a ani v rozlehlém hradu a zámku ve Frýdlantu jste pro děti nic extra zajímavého nenašli, vydejte se do Německa. Cíle vašeho výletu se jmenují Zittau a Oybin.

Článek

Přes památky na nádraží a hurá za město

Starobylé město Zittau, česky Žitava, se chlubí bohatou historií. Pokud vaše děti zvládají bez protestů courání kolem památek, můžete je protáhnout spletí malebných uliček, zastavit se na náměstí s radnicí ve stylu italské renesance, prohlédnout si Řeznickou baštu s květinovými hodinami a další architektonické skvosty. Historické centrum není příliš rozsáhlé, má kruhový tvar a orientace v něm není nijak složitá.

S ohledem na další pokračování výletu pro vás bude mít klíčový význam žitavské nádraží; pokud přijíždíte autem, zaparkujte právě tady, protože odtud budete s námi pokračovat dál. V okolí Žitavy totiž kdysi vyrostl systém úzkorozchodných tratí o rozchodu 750 mm v čele s dosud plně funkční tratí do lázeňských městeček pod Lužickými horami, do Kurort Jonsdorfu a Oybinu. Navíc tratě dodnes mají takřka celoroční provoz, a to včetně jízd historických vlaků!

Foto: Eva Obůrková

Hlavní nádraží v ZittauFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva Obůrková

Vlak vyjíždí po úzkokolejceFoto: Eva Obůrková

Pár tipů pro opravdové znalce železnic

Trať prochází takřka celou Žitavou; mezi nejzajímavější místa patří podjezd viaduktu trati na Liberec, křížení dráhy a silnice uprostřed mostu přes řeku a konečně stanice Zittau Vorstadt, kde jsou dodnes patrná nástupiště z doby největší slávy trati; tehdy po dvoukolejné úzkokolejce jezdilo v každém směru až pět osobních vlaků za hodinu.

Před Bertsdorfem, kde se trať větví směrem do Kurort Jonsdorfu a Oybinu, vlak vjede do lesnaté podhorské krajiny. Dalším vaším cílem budou klimatické lázně a letovisko Oybin s romantickým nádražíčkem a spletí úzkých uliček, nad nímž se na více než 100 metrů vysoké skále vypíná romantická zřícenina hradu a kláštera, největší turistická atrakce široko daleko. Tomu odpovídá i péče o návštěvníky – k hradu nemusíte šlapat pěšky, ale od nádraží vás téměř až k hradní bráně za pár euro vyveze vláček nebo koňské spřežení.

Foto: Eva Obůrková

Ruiny kostela a hradu jsou opravdu rozsáhléFoto: Eva Obůrková

Foto: Eva Obůrková

Celkový pohled na OybinFoto: Eva Obůrková

Hrad, který si můžete prošmejdit všemi směry

Pokud vám bývá na českých hradech líto, že z mohutných objektů často uvidíte pouhý zlomek, Oybin vám tohle všechno bohatě vynahradí. Po zaplacení vstupného obdržíte plánek celého komplexu (k dispozici je i v češtině) a pak už vás čeká samostatná prohlídka bez průvodce, kterou si můžete po libosti natahovat na libovolnou dobu. Překvapením pro ty, co sem přijíždějí poprvé, není jen složitá spleť schodišť, průchodů, skalních teras a interiérů, ale také zjištění, že v historii Oybinu sehrál důležitou úlohu císař Karel IV. Hrad sice pochází už ze 13. století, ale právě Otec vlasti tady roku 1369 založil klášter celestýnů. Ostatně srdcem celého areálu je ruina kostela, který pro císaře budoval jeho dvorní stavitel Petr Parléř. Kostel je částečně vytesaný do skály a možná odhalíte jistou podobu s chrámem sv. Víta na Pražském hradě, ovšem mají tu i věc, kterou v Praze nenajdete – uzounké točité schodiště, které vás dovede na nevelkou vyhlídkovou terasu s oslnivým kruhovým výhledem do okolí.

Až si projdete celý hrad (a počítejte s tím, že důkladná prohlídka vám může trvat i několik hodin), sejděte zpět do města po vyhlídkové cestě s několika schodišti. Čekání na zpáteční vlak do Žitavy si můžete zpříjemnit kávou a zákuskem v některé z řady kaváren a cukráren, anebo přímo v malebné nádražní restauraci se zahrádkou.

Co byste měli vědět

Žitavské úzkokolejky– Sächsisch-Oberlausitzer Eisenbahngesellschaft Smalspurbahn – při cestě z České republiky vychází výhodně jízdenka Libnet+ (www.zvon.de). Jízdní řády a informace o historických a mimořádných jízdách najdete na www.soeg-zittau.de.

Hrad a klášter Oybin – otevřeno je celoročně, a to od dubna do října od 9 do 18 hodin, od listopadu do března od 10 do 16 hodin. Vstupné: dospělí 4 eura, děti od 6 do 16 let 2 eura, rodinné vstupné (dva dospělí a maximálně čtyři děti od 6 do 16 let) 10 euro. (www.burgundkloster-oybin.de)

Další zajímavosti v okolí

Dobrá zpráva pro milovníky cyklistiky: do Žitavy se dá vcelku pohodlně dojet na kole z Rumburku či Varnsdorfu podél říčky Mandavy, která pramení ve Šluknovském výběžku. Tip na takový výlet najdete například tady.

Pro milovníky rozhleden: z ptačí perspektivy se na hrad i vesnici Bad Oybin můžete podívat z 25 m vysoké kamenné rozhledny na Hochwaldu (česky Hvozd, 744 m n. m.). Z Oybinu sem vede několik značených tras, takže stačí mít podrobnější mapu a vybrat si vhodnou trasu podle délky a náročnosti. U rozhledny je pěkná výletní hospůdka a výhled na českou stranu je zejména za pěkného počasí opravdu krásný. Cestou navíc můžete dětem názorně ukázat, jak dnes vypadá státní hranice.

Pro milovníky zvířat: pokud zvolíte druhou větev úzkokolejky a dojedete do městečka Kurort Jonsdorf, můžete navštívit pěkné motýlárium a terárium v budově bývalé textilní továrny. V Žitavě mimochodem objevíte i zoologickou zahradu.

Pro ty, co sem míří na delší dobu a chtějí vidět všechno: celou oblastí včetně Oybinu, rozhledny Hochwald a Kurortu Jonsdorf, projíždí turistický vláček Oybin Express. Ten vás doveze i k restauraci na vyhlídkovém vrcholu Töpfer nad Oybinem (z nádraží sem vede červená značka), další značky vás provedou skalním městem a masivem Brandhohe, ležícím jižně od Oybinu. Za vidění stojí i skalní město Jonsdorfer Felsenstadt, které objevíte jižně od městečka Kurort Jonsdorf.

Reklama

Související témata:

Načítám