Hlavní obsah

Superpotraviny proti rakovině: Minimalizujte rizika jejího vzniku!

Foto: Thinkstock

Některá jídla vám mohou zásadně pomáhat v udržení zdraví a vitalityFoto: Thinkstock

Reklama

Máte strach z rakoviny? Naučte se, jak snížit riziko jejího vzniku pomocí správných potravin. Zkuste třeba česnek, tofu nebo pomeranče.

Článek

„V boji těla se zhoubným nádorovým onemocněním hraje výživa důležitou, mnohdy rozhodující roli. Současně platí, že vznik rakoviny je komplexní proces a výživa je jen jedním z faktorů, které ho ovlivňují," říká onkoložka Šárka Pospíchalová. Zaměřte se tedy na tyto, antioxidanty nadupané, potraviny.

Brokolice

Chrání: především před rakovinou žaludku, plic, tlustého střeva, prsu, močového měchýře, prostaty, jater i kůže.

Důvody: obsahuje značné množství sulforafanu, účinnou sloučeninu, která posiluje ochranné enzymy v těle a vyplavuje rakovinotvorné chemikálie, které se v těle tvoří z jiných potravin. Z brukvovitých rostlin je nejvíce sulforafanu právě v brokolici. Pojídáním brokolice se v těle aktivují geny, které ničí rakovinotvorné buňky.

Česnek

Chrání: zejména před rakovinou žaludku, prostaty, tlustého střeva, úst, jícnu a krku.

Důvody:obsahuje sirovodík a hlavně flavonoidy, které na sebe umí vázat karcinogenní nitrosaminy z jiných potravin.

V této souvislosti se může hodit článek Zápach z úst po česneku. Jak se ho rychle zbavit?.

Tofu a sója

Chrání: převážně před rakovinou prsu a prostaty.

Důvody: sója, tedy i tofu, obsahuje fytoestrogeny, které pomáhají upravovat hormonální nerovnováhu, díky které dochází často ke zvětšení žláz u žen i mužů a vzniku rakovinového nádoru. Pro vysoký obsah antioxidantů mohou pomoci udržet na uzdě i jiné druhy rakoviny.

Foto: Thinkstock

Tofu vám umí pomoci i s hormonální nerovnováhouFoto: Thinkstock

Zelený čaj

Chrání:zejména před rakovinou močového měchýře, žaludku a tlustého střeva.

Důvody: obsahuje antioxidanty – katechiny, které chrání před vznikem rakoviny, ale také mohou pomoci zmenšit nádory a snížit růst nádorových buněk. Katechiny jsou v zeleném i v černém čaji, ale zelený je na ně bohatší.

Celozrnné obiloviny

Chrání: před rakovinou tlustého střeva a prsu.

Důvody: přirozená vláknina z celých obilných zrn (bulgur, pohanka, neloupaná rýže, špalda) je důležitá pro trávicí a hormonální zdraví. Výživový poradce Milan Košvanec dodává: „Vláknina z celozrnných obilovin podporuje činnost střev a přispívá ke zvýšení hladiny estrogenů, čímž preventivně chrání před vznikem rakoviny.“

Foto: Thinkstock

Celozrnné potraviny čistí střevaFoto: Thinkstock

Jogurt

Chrání: především před rakovinou tlustého střeva a žaludku.

Důvody: probiotika jsou zdravé bakterie obsažené v živém jogurtu. Podporují dobré trávení, stabilizují střevní mikroflóru a posilují imunitní systém. Zvláště lactobacily podporují kvasné procesy, aby ve střevech nevznikaly plísně z nestrávené potravy – opět jde o prevenci rakoviny.

Pomeranče a mrkev

Chrání:především před rakovinou kůže.

Důvody: pomeranče a mrkev obsahují antioxidanty (vitamin C a hlavně beta-karoten). Betakaroten neutralizuje v těle volné radikály, které mohou poškodit buňky a zapříčinit vznik rakoviny. Potlačuje i vliv volných radikálů, které získáváte z UV záření.

Lněné semínko

Chrání:před karcinomem prsu, dělohy, prostaty a tlustého střeva.

Důvody: obsahuje lignany, rostlinné estrogeny, které vykazují velmi silné antioxidační a anti-estrogenní účinky. Navíc, pro vysoký obsah vlákniny a omega-3 mastných kyselin, mají příznivý vliv i na zdraví střev. Pozor ale na lněný olej, lignany jsou jen v tom lisovaném za studena.

Jaký je váš názor na zdravou stravu jako prevenci proti rakovině?

Reklama

Načítám