Hlavní obsah

Svatá čtveřice: S těmito kusy nábytku proměníte byt raz dva!

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za označením „multifunkční nábytek“ se nemusí skrývat jen nejmodernější vybavení – klidně může jít i o obyčejný kousek, který máte už dávno doma. Pojďte se přesvědčit!

Článek

Některý druh nábytku je určený pouze do jedné místnosti, a proto s ním většinou téměř nehýbete. Nemusí to tak ale být vždycky – víme, pro které kusy to neplatí. Budete překvapeni, jak rozmanité využití mohou mít například komody, pohovky, lavice nebo křesla.

Komoda jako chameleon

Přirovnání k chameleonovi neznamená, že komoda průběžně mění svůj vzhled, ale spíš jde o to, že můžete občas obměnit podle potřeby její stanoviště. Zvláště pořídíte-li si komodu neutrální, jež velmi dobře zapadne do stylu vašeho bydlení. Kus, který ve vašem obývacím pokoji hraje roli výrazného solitéru, se vám podaří sladit s vybavením ložnice asi jen stěží, ale možná se i v tomto případě nějaká cesta najde.

Obecně platí, že komoda je velmi univerzální kus nábytku a můžete ji podle potřeby přemísťovat po celém bytě. Kromě toho, že je často skvělým designovým doplňkem, disponuje bezednými šuplíky i pohodlnou odkládací plochou – většinou je v ideální výšce, takže si na ni můžete vystavit různé dekorační předměty. A bonusem je i stěna nad ní, která láká k vytvoření zajímavého zátiší s originálním obrazem nebo zrcadlem.

Foto: Bonami

Komoda má hodně šuplíků, a proto je v ložnici praktickým pomocníkemFoto: Bonami

Komoda v již zmíněném obýváku může posloužit jako televizní či odkládací stolek a je také ideálním místem pro designovou lampičku. Tenhle kus nábytku určitě oceníte i v dětském pokoji, kde ji využijete především na hračky nebo oblečení.

V kuchyni nebo jídelně se komoda stane vítaným prostorem pro skladování ubrusů, prostírání, utěrek či příborů, prostě věcí, které je dobré mít stále při ruce. Místností, v níž je komoda nepostradatelným pomocníkem, je ložnice – díky různě velkým zásuvkám budete mít přehledně srovnané spodní prádlo, ponožky, šály, rukavice i pásky.

Foto: The French Bedroom Co

Na komodu můžete dát různé dekorace a prostor nad ní můžete využít třeba pro pěkný obrazFoto: The French Bedroom Co

Foto: Westwing

Komoda může nahradit odkládací stolekFoto: Westwing

Pohovka není přežitek

Bezvadným doplňkem do interiérů vybavených v různých stylech je nepochybně pohovka. Od klasické sedačky se liší především tím, že je menší a nemá žádné područky (případně jsou odnímatelné) – často je nahrazují měkké polštáře, na nichž se dá příjemně relaxovat.

Společné se sedačkou má pohovka to, že může být rozkládací, a tudíž se hodí k občasnému přespání, její výhodou ovšem je, že si na ní báječně odpočinete, i když zabere méně místa. Pohovku proto můžete použít jako doplněk například k rohové sedací soupravě, jako solitér do obýváku i do kuchyně a také jako stylový kousek na chalupu.

Velmi praktické využití najde tento kus nábytku v dětském pokoji, kde nahradí druhou postel pro kamaráda. A když si pořídíte pohovku s úložným prostorem, můžete do ní schovat náhradní lůžkoviny.

Foto: Sofa.com

Výhodou pohovky je, že zabírá méně místa než klasická sedačkaFoto: Sofa.com

Nejoblíbenějším místem je křeslo

Nenahraditelným kouskem nábytku je nepochybně křeslo. Většinou ho umísťujete do obýváku, kde se stává nepostradatelným místem pro oddych po náročném dni. Poslouží ale také k pohodlnému obouvání ve vstupní hale nebo ve větší předsíni.

V dětském pokoji se z křesla stane milý společník, v němž budete číst potomkům pohádky. Většina žen uvítá křeslo v ložnici, kde ho využije při každodenním líčení u kosmetického stolku.

Foto: Darlings of Chelsea

Křeslo usnadní obouvání ve vstupní hale nebo větší předsíniFoto: Darlings of Chelsea

Nepostradatelná kuchyňská lavice

Kuchyňské lavice se po nějaké době, kdy byly nekompromisně vytlačeny židlemi, opět vracejí na výsluní. A je to pochopitelné – mají spoustu výhod. Zvláště ty rohové ušetří v kuchyni dost místa. Možná to tak na první pohled nevypadá, ale nemusíte počítat (na rozdíl od židlí) s prostorem na odsunutí od stolu! Lavice totiž stojí stále na jednom místě, neodřou vám proto stěnu za opěradlem a poskytnou více míst na sezení než jednotlivé židle.

Navíc není nikde psáno, že musejí být jen v rohu – poslouží také jako předěl mezi jídelním a obývacím prostorem. Některé lavice bývají vybaveny praktickým policovým dílem, kam můžete odkládat slánku, pepřenku a další dochucovadla.

Úložný prostor, který bývá pod sedáky, využijete na kuchařské knihy, sešity s recepty nebo méně frekventované kuchyňské přístroje. Díky úložným boxům se lavice stanou skvělým pomocníkem při úklidu hraček v dětském pokoji, schovají šály a rukavice v předsíni nebo třeba polstry na terase.

Foto: IKEA

Kuchyňská lavice poskytuje více místa k sezení než jednotlivé židleFoto: IKEA

Foto: Little Folks Furniture

Lavici s úložným prostorem můžete dát do dětského pokoje, kde se bude hodit k ukládání hraček či k občasnému přespání malých návštěvníkůFoto: Little Folks Furniture

Líbí se vám praktické rohové lavice? Také vám připomínají dětství?

Reklama

Načítám