Hlavní obsah

Svědí vás kůže po sprchování? Tohle děláte špatně!

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osprchovat se… Jak příjemné v parném letním dni, po náročném fyzickém výkonu, ale třeba i ve chvíli, kdy se potřebujete ráno probrat. Proč vám hezký pocit po sprše kazí svědící pokožka?

Článek

Nebavíme se o svědění ze zdravotních důvodů, tedy kvůli alergii, ekzému a podobně. Tam příčinu většinou znáte a umíte si kůži ošetřit. Proč ale může svědit i jinak zdravá pokožka? Možností je několik a vycházejí z chyb, které při děláte při sprchování. Naštěstí se jim dá snadno vyhnout.

Proč kůže svědí?

Budete se divit, co všechno může tento stav zapříčinit. Jaké jsou důvody?

  • Slunce - masáž vodním proudem může podráždit čerstvě opálenou pokožku. Především po dni, kdy pobíháte po městě nebo po zahradě a vůbec nevnímáte, že se opalujete. Pokožka většinou začne pálit v kontaktu s teplejší vodou a ještě víc po nanesení mýdla. Správnou reakcí je zmírnit proud vody, použít hydratační a pečující přípravek, jemně osušit a ošetřit přípravkem po opalování.
  • Příliš silný proud vody - plánujete opravdu krátkou a intenzivní sprchu, takže si dáte proud vody na maximum? Právě to může způsobit následné svědění, protože proud kůži intenzivně masíruje. Měli byste k ní být šetrní alespoň při utírání ručníkem a dopřát jí následnou péči, tedy výživu a hydrataci.
  • Příliš teplá voda - teplá voda rozproudí krev, takže pokožka může zčervenat, mohou se na ní objevit vyrážky a suchá místa. Protože je po horké sprše oslabena vrchní ochranná vrstva, zvyšuje se i riziko zánětů a také mohou kůží prostupovat do těla snáz chemické složky z nevhodných kosmetických přípravků. Pamatujte na to, že ideální teplota vody při osvěžujícím sprchování je kolem třiceti stupňů.
  • Moc mýdla - rozhodně neplatí, že čím víc mýdla, tím lépe. Kůži naopak podráždíte. Vybírejte proto přípravky šetrné k pokožce, které ji chrání a pečují o ni. Podstatné je i množství, přílišným odmaštěním pokožku zbavujete ochrany.
  • Nebezpečné bakterie a plísně - žínka na mytí, která zůstává vlhká v teplé koupelně, je brzy plná plísní a bakterií. Platí, že byste ji měli po každém použití dobře vymýt a nechat uschnout. Často ji perte a pokud to nejde, každý měsíc si pořiďte novou.
  • Příliš drsné sušení - možná si svědění kůže způsobujete příliš drsným zacházením při utírání. Měli byste jen jemně osušit vodu měkkým ručníkem. A nejlépe je k tomu přidat i ošetření hydratačním či výživným přípravkem.
  • Pozdní ošetření - pokud chcete pokožku ošetřit hydratačními přípravky, měli byste to udělat rychle, ideálně do tří minut – jen tak v kůži „zavřete“ vlhkost, která ji udělá vláčnou.

Jak vybrat správnou kosmetiku

Je důležité používat kvalitní a vhodnou kosmetiku. „K podráždění dochází i kvůli znečištěnému prostředí. Každodenní stresory a toxiny mohou způsobit ztenčování kožní ochranné bariéry a tím zapříčinit přecitlivělost pokožky. Proto je dobré vybrat takové přípravky, které ji hloubkově čistí, ale jsou jemné, uklidňují a nepoškozují. Novým trendem je využití čistící síly micelární vody i ve sprchových řadách,“ radí Ina Kopecká, marketing managerka značky Dove.

Po čem se tedy na trhu podívat?

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Micelární sprchový gel Dove Sensitive Skin. Hypoalergenní, s jemnou vůní heřmánku. Jemně odstraňuje i ty nejmenší nečistoty uložené v pórech, 250 ml za 89,90 Kč. Součástí micelární řady je i krémová tableta Dove Sensitive Skin 100 g za 32,90 Kč. Dermacol Sprchový gel Meruňka a meloun Aroma Ritual, s letní vůní meruňky a žlutého melounu jemně čistí pokožku, navrací jí svěžest a příjemně ji provoní, 250 ml za 49 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Nivea Krémový sprchový gel Creme Care, jemné složení s provitamíny, pro hebkost a hydrataci, vydrží i po osušení ručníkem, 500 ml za 79 Kč. Palmolive Sprchový gel Naturals Mild & Sensitive, s mléčnými proteiny a aloe vera pro šetrnou péči i o citlivou pokožku, 250 ml za 49 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Kallos, hydratační sprchový gel s mandarinkou, vhodný zejména na suchou pokožku, proti svědění a šupinatění, přírodní oleje hydratují a vyživují, extrakt z mandarinky vyživí a chrání, 1000 ml za 75 Kč. Kneipp Sprchový balzám Radost ze života, éterické oleje šetrně čistí, vyživí, zabrání vysušování, 200 ml za 109 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Bioderma Sprchový olej Atoderm, pro velmi suchou a podrážděnou pokožku, chrání před bakteriemi, obnovuje kožní bariéru, prokázaná 24h hydratace, 200 ml za 199 Kč. Naturalium sprchový gel Mango, s vitamínem E a antioxidanty, působí proti volný radikálům, bez parabenů, barviv, ftalátů a fenoxyetanolu, stimulující a energizující vůně, 500 ml za 85 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Urtekram Luxusní Morning Haze Sprchový gel, přírodní vitamíny C a E, proteiny a kyselina hyaluronová, hydratuje a vyživuje, regeneruje a revitalizuje, 245 ml za 229 Kč. Pura Armonia sprchový gel, s obsahem esencí Bachových květů, přírodní elixír, který pečuje a osvěží pokožku i vaší mysl, 250 ml za 499 KčFoto: archiv firem

Jen kosmetika nestačí

Máte pocit, že žádné chyby neděláte, ale pokožka vás po sprchování přesto svědí? Na vině může být i nedostatečný přísun tekutin. „Hydratace různými přípravky nestačí, pokud ji nedoplníte dostatečným pitím vody. Dostat do kůže vodu zvenčí není jednoduché, protože buňky chrání lipidová vrstva. Přípravky tedy pleť spíš zvláčňují a chrání. Ale jen když dost pijete, a to průběžně, stihne si tělo uložit vodu do kůže,“ objasňuje prof. MUDr. Petr Arenberger, přednosta Dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

Jak se o svoji pokožku po sprchování staráte vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám