Článek
Postup
Krok 1: Pomazánkové máslo (200 g) rukama propracujte s moukou (já jsem dala celozrnnou špaldovou, ale funguje i s hladkou pšeničnou) a cukrem na pružné těsto a na pomoučněné ploše ho vyválejte do tenka na velký obdélník.
Krok 2: Omyté švestky rozpůlte a vypeckujte, perník (50 g) nastrouhejte nahrubo. Po každé straně těsta nechte asi 10 cm volných a zbytek posypejte perníkem, poklaďte švestkami, pocukrujte a navrch rozdělte kousíčky másla.
Krok 3: Štrúdl zaviňte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova.
Tip: Pro výraznější chuť můžete švestkovou náplň ještě poprášit skořicí či perníkovým kořením.
Švestky si skvěle rozumí i s mákem, pokud vás v blízké době čeká nějaká oslava, upečte bezlepkový makový dort se švestkami a tvarohem!