Hlavní obsah
3,0
(303)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nebaví vás kupovaná těsta, ale zároveň se úplně nevidíte u zdlouhavé domácí přípravy toho listového? Zkuste snadné těsto jen ze 3 surovin! Je hotové během mžiku a netrhá se. A voňavé švestky s perníkem a mandličkami ho skvěle doplní.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
Štrúdl
  • 50 g perníku na strouhání
  • 14 ks švestek
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Pomazánkové máslo rukama propracujte s moukou a cukrem na pružné těsto a na pomoučněné ploše ho vyválejte do tenka na velký obdélník.

02.

Omyté švestky rozpůlte a vypeckujte, perník nastrouhejte nahrubo. Po každé straně těsta nechte asi 10 cm volných a zbytek posypejte perníkem, poklaďte švestkami, pocukrujte a navrch rozdělte kousíčky másla. 

03.

Štrúdl zaviňte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova.

Tip

Pro výraznější chuť můžete švestkovou náplň ještě poprášit skořicí či perníkovým kořením.

Švestky si skvěle rozumí i s mákem, pokud vás v blízké době čeká nějaká oslava, upečte bezlepkový makový dort se švestkami a tvarohem!

Načítám