Hlavní obsah

Švestkový závin s perníkem a těstem ze 3 ingrediencí

Hodnocení:
(265)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Nebaví vás kupovaná těsta plná chemie a palmového tuku, ale zároveň se úplně nevidíte u zdlouhavé domácí přípravy toho listového? Zkuste snadné těsto jen ze 3 surovin! Je hotové během mžiku a netrhá se. A voňavé švestky s perníkem a mandličkami ho skvěle doplní.

Ingredience pro:
2 záviny
Na těsto
  • 1 kelímek pomazánkového másla
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • mouka na vysypání
Na štrúdl
  • 1 perník na strouhání
  • 14 švestek
  • 3 lžíce hnědého přírodního cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce na potření
  • 2 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

Krok 1: Pomazánkové máslo (200 g) rukama propracujte s moukou (já jsem dala celozrnnou špaldovou, ale funguje i s hladkou pšeničnou) a cukrem na pružné těsto a na pomoučněné ploše ho vyválejte do tenka na velký obdélník.

Krok 2: Omyté švestky rozpůlte a vypeckujte, perník (50 g) nastrouhejte nahrubo. Po každé straně těsta nechte asi 10 cm volných a zbytek posypejte perníkem, poklaďte švestkami, pocukrujte a navrch rozdělte kousíčky másla. 

Krok 3: Štrúdl zaviňte, přesuňte na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů, potřete rozšlehaným vejcem, posypejte mandlemi a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova.

Tip: Pro výraznější chuť můžete švestkovou náplň ještě poprášit skořicí či perníkovým kořením.

Švestky si skvěle rozumí i s mákem, pokud vás v blízké době čeká nějaká oslava, upečte bezlepkový makový dort se švestkami a tvarohem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.