Hlavní obsah
3,5
(32)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Na závin si (naštěstí) většinou troufají i jedinci, kteří se jinak k troubě a kuchyni raději moc nepřibližují. A není to náhoda – připravený je během chvilky, a když použijete již rozválené listové těsto, ani nádobí vás skoro žádné nečeká. Zkuste štrúdl tentokrát trochu jinak: s hruškami a brusinkami!

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 1 plát listového těsta
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 3 ks hrušek
  • 1/4 hrnku hnědého přírodního cukru
  • 1 lžička skořice
  • 1 hrst sušených brusinek
  • 4 lžíce mandlového likéru amaretto
  • 1 ks vejce
  • 3 lžíce mandlových lupínků
Článek

Postup

01.

Brusinky zalijte amarettem nebo rumem a buď je takto nechte naložené několik hodin, nebo je přiveďte k varu (na plotně nebo v mikrovlnné troubě), aby rychleji nabobtnaly.

02.

Těsto rozbalte, podélně si na něm naznačte třetiny a na prostřední rozložte vločky, na kousky pokrájené hrušky smíchané s cukrem a skořicí, brusinky a hoblinky másla.

03.

Závin pak buď klasicky zabalte, nebo jako já boční části těsta šikmo nařezejte ostrým nožem na asi centimetrové proužky a střídavě je pak z obou stran překládejte přes náplň. Konce dobře spojte a schovejte pod závin.

04.

Potřete vajíčkem, posypejte mandlemi a pečte 30 až 40 minut při 180 °C dozlatova.

A teď největší otazník všech štrúdlů a vánoček: rozinky za vás ano, nebo ne?

Reklama

Související témata:

Načítám