Hlavní obsah

Světový den dárců krve. Ukažte, co o ní víte

Foto: IvanRiver, Shutterstock.com

Foto: IvanRiver, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to tekutina, bez které by nebylo nic. Krev protéká celým lidským tělem a má řadu nezastupitelných funkcí. Když chybí, jde o život. Proto každý, kdo svou krev daruje, je tak trochu hrdina. A dnes se slaví Světový den dárců krve. Co všechno o ní ale víte?

Článek

Možná i vám nějaký dárce zachránil život. Krev není potřeba jen při těžkých nehodách, operacích, různých zákrocích, ale vyrábí se z ní i léky, bez nichž by se neobešli třeba lidé s hemofilií či leukémií. Nikdy jí vlastně není dost, zásoby je potřeba vytvářet velké. A s tím pomáhají dárci krve, kteří dnes slaví svůj den. Pojďte si jejich zásluhy připomenout naším kvízem na téma krev.

1. Když se narodíme, máme krve v těle málo, v podstatě tak zhruba šálek. Pak její množství roste. Víte, kolik jí v těle proudí průměrnému dospělému člověku?
2. Že se krev skládá z tekuté krevní plazmy a pevných složek, kterými jsou červené a bílé krvinky a krevní destičky, asi víte. Věděli byste ale, kdo jako první zjistil, že krev tyto tři složky obsahuje?
3. Víte, jakou funkci mají krevní destičky neboli trombocyty? O co se v těle starají?
4. Za to, že je krev červená, může barvivo zvané hemoglobin. Ale není červená jako červená. Některá krev je světlejší, jiná tmavší. Víte, čím to je?
5. MUDr. Jan Jánský, neurolog a psychiatr, v roce 1907 objevil a popsal čtyři druhy krevních skupin. Dokázali byste je vyjmenovat?
6. Hemofilii, dědičné nemoci, která se projevuje déle trvajícím krvácením při jakémkoli poranění, se lidově říká nemoc králů. Víte, proč?
7. Erytrocyty neboli červené krvinky se starají o přenos kyslíku v těle. Životnost červené krvinky je zhruba 100 až 120 dní, poté tělo potřebuje novou. Jak ji získává?
8. Ženy mohou darovat krev 3x ročně, muži 4x ročně, ale mezi jednotlivými odběry musí být minimální interval 10 týdnů. Tipli byste si, kolik krve vám lékaři během jednoho darování odeberou?
9. Jistě jste už slyšeli, že dárců krve je nedostatek. Ti, co krev darují, mají různé výhody (odpočet daní, vitamíny či bonusy od zdravotních pojišťoven), ale pravda je, že nejcennější je asi dobrý pocit. Víte, kolik životů pomůže zachránit i jen jediný odběr?
10. Přesný popis, kdo se může stát dárcem krve, se dočtete třeba na stránkách Červeného kříže. Jedno omezení se týká tělesné hmotnosti. Víte, jaké?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Když se řekne krev, určitě si vzpomenete i na krvelačné hororové vampíry. Pij mi krev! aneb Sexy upíři z filmů a seriálů.

Související témata:

Načítám