Hlavní obsah

Svítící mušle: vyrobte si dokonalou svíčku pro romantické chvíle!

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Sluníčko je ještě zubaté, ale vy si můžete navodit tu správnou letní atmosféru pomocí prázdninových pokladů. Vyberte různé lastury a vytvořte z nich roztomilé svíčky. Efekt zaručen!

Článek

Pryč jsou doby, kdy svíčky sloužily jen k osvětlení. Dnes jimi dokreslujete atmosféru, zapalujete je pro radost, někdy k provonění prostoru. A přesně to můžete očekávat od výrobku, který vám tentokrát přinášíme. Svíčka v mušli je totiž dekorace, která vás naladí na letní prázdninovou notu. Vytáhněte album fotek z dovolených a zavzpomínejte si…

Na vyrábění budete potřebovat především mušle. Pokud nenajdete žádné z vlastních cest, koupíte je v prodejnách s dárkovými předměty. Vybírejte ploché, otevřené lastury. Zatočené, jakoby šnekové se pro nalévání vosku nehodí, protože jsou moc hluboké. Ideálně fungují „domečky“ perlorodek a ústřic, ale lze použít i větší slávky.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Jako základ budete potřebovat obyčejné čajové svíčky, někdy se prodávají i voňavé. Zužitkujete také zbytky starých svíček. Dále si připravte korálky, kterými podložíte mušle, aby z nich vosk nevytékal. Budete-li chtít svíčkám dodat trochu rafinované dekadence, použijte lesklou zlatou nebo stříbrnou barvu ve spreji, případně i třpytky. Pro roztavení vosku dobře poslouží toustovač nebo přístroj na výrobu vaflí. K manipulaci s horkým voskem je pak nepostradatelná pinzeta.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

V prvním kroku lastury nastříkejte nebo štětcem nabarvěte. My jsme použili lesklou zlatou nejen na vnější, ale i vnitřní část mušle.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Mezitím, co bude schnout barva, si rozpalte otevřený toustovač a nechte na jeho plotýnce roztopit vosk v kalíšcích čajovek.

Jakmile bude vosk tekutý, opatrně pinzetou vyndejte knot i kulatý držáček a odložte na kuchyňskou utěrku vychladnout. Pravděpodobně se obě části od sebe oddělí.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Vložte knot zpátky do úchytu a pinzetou nebo hroty nůžek plechové výstupky po straně přimáčkněte tak, aby knot držel pevně.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Každou mušli podložte jednou nebo dvěma perličkami tak, aby držela zhruba ve vodorovné poloze, a přilepte.

Pinzetou opatrně uchopte kalíšek s roztaveným voskem a nalejte ho do připravených lastur. V tuto chvíli můžete do napůl vyprázdněných kalíšků dát i zbytky starých svíček.

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Po několika vteřinách, jakmile vosk na povrchu jemně zatuhne, ponořte doprostřed držák s knotem a pinzetou jej přidržte ve svislé poloze, než vosk zatuhne úplně (asi minutu).

Svíčky v lasturách stačí naaranžovat s trochou písku a dalšími mořskými úlovky na misku, zapálit a snít o cestách, které vás čekají.

Když už jsme u té dovolené, možná vám přijdou vhod rady, co se starými fotkami  nebo si domů pořiďte citrusovník a můžete se hned cítit jako ve Středomoří.

Reklama

Načítám