Hlavní obsah

Sýr do lednice nepatří! Kam tedy s ním?

Foto: Thinkstock

Některým lidem sýry nevoní. Kam je tedy schovat?Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdá se vám zbytečné dávat třicet korun za deset deka sýru, protože doma nakonec chutná stejně jako ten z hypermarketu za třetinu? Často si za to člověk může sám. Pokud sýr uložíte v mikroténovém sáčku z obchodu do lednice, je to špatně. Víte, jak se sýry zacházet a jak je správně servírovat?

Článek

Zima a nízká vzdušná vlhkost – takové podmínky panují v chladničkách. Zatímco mnohým potravinám vyhovují, u sýrů – zvlášť těch kvalitních tvrdých a polotvrdých – je to přesně naopak. Navíc nezapomeňte, že mléčné výrobky – tedy i sýr – jsou velmi náchylné k „natahování" cizích pachů. Jak se k nim chovat správně, abyste si dokonale vychutnali jejich chuť?

Kam s ním?

Vyndaváte nákup a sýry dáváte automaticky do chladničky, protože jste to tak dělali vždycky? To je ale chyba! Kvalitním sýrům totiž zima nedělá dobře. Stačí se podívat do speciálních prodejen s těmito dobrotami a zjistíte, že zde jednotlivé bochníky skladují na dřevěných roštech při pokojové teplotě. I když pravda, tou pokojovou se nemyslí přetopený panelákový byt, ale zhruba osmnáct stupňů Celsia. Ideální se jim daří v klasické spíži, které jsou ale v domácnostech už jen výjimečně. Zkuste proto najít v bytě jinou chladnou místnost – sklep, zasklenou lodžii – kde se budou podmínky co nejvíce podobat těm ideálním.

Že nic podobného doma nemáte? Zeptejte se na správné skladování při nákupu přímo doborníka. „Záleží na typu sýru, měkčí a mladší bych klidně nechal dva či tři týdny v chladničce, kde se jim nic nestane, a vyndal je jen hodinu před konzumací, aby dostaly tu správnou teplotu. Pro tvrdé a vyzrálé zase bude lepší, když je budete skladovat v klasické skříni, protože snesou teploty i kolem 20 až 23 stupňů," říká Martin Svačinka z webu specializovaného na sýry vemena.cz.

Měkké typy sýrů se s chladničkou snesou lépe, vyhovuje jim teplota deset až dvanáct stupňů, přičemž uvnitř lednice míváte kolem osmi. Ale pozor, toto pravidlo lze i porušit, zvlášť když máte přístroj vybavený takzvanou nulovou zónou – tam se sice teplota pohybuje kolem bodu mrazu, ale vyvažuje ji vysoká vlhkost až kolem devadesáti procent. A právě ty tvoří druhou podmínku pro ideální skladování sýrů. Více se dočtete v Nulová zóna je zázrak!.

Nemáte doma ani komoru, ani nulovou zónu? Pak se držte pravidla, že měkké sýry by měly být v chladničce dole, kde je nejstudeněji, a tvrdé nahoře, kde bývá o nějaký stupeň až dva tepleji. Pomůže vám v tom 5 rad, jak uklidit v lednici.

Sáčky jsou zakázány!

Nejen proto, aby nenatáhly pach jiných potravin, ale také aby nezačaly osychat, je třeba sýry skladovat zabalené. Nejlepší je použít původní obal. Když to nejde, nahraďte ho alobalem nebo povoskovaným papírem. Pozor ale na tvrdé sýry v klasických mikroténových sáčcích!  V nich vám mohou sýry zplesnivět, neboť se v nich dobře udržuje vlhkost. A vlhké prostředí je ideální  pro vznik plísní.

Mnohem lepší jsou proto plastové dózy s víčkem, u zrajících a aromatických druhů pak pomohou skleněné zvony a poklopy.

Všeobecně ale platí, že pokud nemáte doma ideální podmínky pro skladování sýrů, raději si kupujte menší množství, které brzo spotřebujete, než velký kus, který se zkazí. „Doba spotřeby i teplota skladování bývá u sýrů vždy uvedena, nicméně pokud pro skladování sýrů nemáte správné podmínky, například je v neprodyšné fólii či jste ho vezli v teple v autě, je lepší ho sníst do dvou dnů," radí na závěr Blanka Kudlářčková z pražské prodejny francouzských vín a sýrů.

Na sýr s úsměvem

Praktický a hezký – takový je kráječ sýrů Funny Mummy od Tescomy. Rukojeť si můžete vybrat v několik barvách a stojí 119 korun.

Praktická i jako dárek

Za 225 korun pořídíte na dela.cz čtyřdílnou sadu na sýr, která se skládá z dřevěného prkénka o velikosti 25 x 15 centimetrů a doplňují ji tři speciální nože.

Pomůže v každé kuchyni

Strouhaný sýr je součástí mnoha pokrmů. Jejich přípravu dokáže zjednodušit struhadlo Oval Oak s praktickou zásuvkou, je vyrobené z dubového dřeva a nerezu. Naoko ho nabízí za 445 Kč.

Takhle to dělají profesionálové

Kráječ na sýr Profi Plus má na rozdíl od „laických“ pomocníků nastavitelné ostří. Je vyrobený z velmi kvalitní oceli, proto ho lze mýt i v myčce. Kulina.cz ho prodává za 816 korun.

Jděte na to s elegancí

Elegantní krájení sýrů jako profesionálové zvládnete s tímto setem nožů „zabaleném“ v prkénku ze dřeva akázie. Mobax ho nabízí za 1299 korun.

Tady se mu bude dařit

Ke správnému servírování sýrů slouží poklop s prkénkem. Tento o průměru 32,5 a výšce 11 centimetrů koupíte v Mobaxu za 1350 korun.

Na každého se dostane

Jsou sýry nedílnou součástí vašich večírků a oslav? Aby se na každého dostalo bez velkého natahování, zajistí otočné prkénko o průměru 35 centimetrů. V sadě se dvěma noži ho pořídíte v Naoko za 1485 korun.

Které druhy sýrů preferujete vy? A dovedete jim doma vytvořit správné prostředí, abyste si je pak dokonale vychutnali?

Související témata:

Načítám