Hlavní obsah

Ta nejkrásnější podlaha je dřevěná

Foto: Barlinek.cz

Jaké máme dnes možnosti výběru podlahy?Foto: Barlinek.cz

Základní moudrost bytového designéra zní – ať už máte nábytek a zařízení jakékoli, skutečnou úroveň bydlení určuje to, co se nedá odnést – podlaha, okna, dveře a obložky. A tomu nelze než přitakat. Nový nábytek nepřinese očekávanou radost, když ho postavíte na ošlapaný tepich nebo linoleum z osmdesátek. Nedá se to ošidit, musí se začít od podlahy.

Článek

Každý, kdo zařizuje dům takzvaně navždy, sáhne po parketách, protože správně předpokládá, že dlouho nebudou vyžadovat pozornost a zůstanou po desetiletí pěkné. Na parketách vidíte, že si pán domu dal na svém bydlení záležet, jsou přímo symbolem stabilního, bezpečného a šťastného domova.

Parkety

Jaké máme dnes možnosti výběru? Odpověď zní: takřka nekonečné! Parkety se vyrábějí z mnoha druhů dřev, i když nejoblíbenější jsou stále ty dubové. Jednotlivé typy si ovšem nejsou vůbec podobné, lišit se mohou v mnoha parametrech a ty nejdůležitější jsme pro vás stručně vypsali.

Použité dřevo. Jasan, buk, ale stále nejoblíbenější je dub, a to především proto, že má výjimečné vlastnosti. Je velmi tvrdý a odolný.

Barva. Dřevo se někdy ponechává ve své přírodní barevnosti, ale častěji se barví. Proto si můžete vybrat z nepřeberné škály odstínů právě ten, který bude vašemu bytu slušet nejlépe v závislosti na světle a především vašem osobním vkusu.

Lak, nebo olej? Parkety se prodávají už povrchově ošetřené. Laky jsou buď lesklé, polomatné nebo matné, ale v poslední době se prosazuje olejovaný povrch. Olej dá dřevu sametově hebký vzhled a také je příjemné dotýkat se přímo dřeva, nikoli vrstvy laku.

Sukovitost. Výrobci podlah dřeva většinou sortují podle množství suků. Více suků znamená nápadnější přírodní vzhled, který je vítaný na chalupách a v rustikálních interiérech. Parkety mohou být i zcela bez suků, pak se hodí více do městských a moderních interiérů.

Velikost parket. Záleží na výrobci, na trhu jsou parkety různých velikostí. Platí jednoduchá poučka: čím větší místnost, tím lépe v ní budou vypadat větší parkety.

Vzor pokládky. S velikostí souvisí vzor. Klasický stromeček už není jediný, dnes se do moderních interiérů často pokládá francouzský vzor, tzv. chevron. Je neokoukaný a působí svěže.

Prkna

Nepředstavujte si žádné masivní fošny, moderní dřevěné podlahy jsou tenké třívrstvé lamely, které se hodí velmi dobře i do panelových bytů. Jsou vyrobené tak, aby se daly snadno a rychle položit tak natěsno k sobě, že spáry nebudou znatelné. Tyto podlahy nevrzají, mají stálý tvar i vlastnosti a především jsou velmi pohodlné a příjemné na došlap.

Stejně jako parkety mohou být lakované i olejované. Největší oblibě se poslední dobou těší kartáčované podlahy. Podívejte se na nabídku dřevěných podlah. Která by se hodila k vám?

Foto: Barlinek.cz

Kartáčové podlahy jsou poslední dobou velmi oblíbenéFoto: Barlinek.cz

Kartáčované dřevěné podlahy

Kartáčováním se z povrchu dřeva mírně odbrousí měkké části, čímž mírně vystoupnou tvrdší letokruhy. Podlaha je pak jemně plastická na dotek a má krásnou patinu. V kombinaci s povrchovým ošetřením olejem jde o velmi luxusní povrch, kterým dodáte exkluzivní vzhled každému interiéru. Kdo má rád přírodu a chce ji mít doslova na dosah, ten právě toto jistě ocení.

Kartáčování (někdy se říká postaršení) je technika povrchové úpravy a může být uplatněna jak na parketách, tak na podlahách z delších prken.

Váháte-li, co by bylo pro váš domov nejvhodnější, nechte si zaslat vzorek: Barlinek.cz.

Reklama

Načítám