Hlavní obsah

Toxické tchyně: Těchto 5 typů může zničit váš vztah!

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Foto: El Nariz, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez maminek bychom nebyli tím, kým jsme – a to doslova. Jak jejich výchova a přístup k malým chlapcům může ovlivnit mužské chování v dospělosti? Těchto pět typů tchyní působí na váš současný vztah, ať chcete nebo ne!

Článek

Přední český odborník na mezilidské vztahy PhDr. Otmar Chadim, DrSc. říká, že tato planeta je poměrně hustě zalidněná, takže každá dvojice je při postupném navazování kontaktu a vytváření vztahu neustále obklopena jinými lidmi, z nichž rodiče jsou snad nejnebezpečnější.

„Nenechte se ovlivnit filmy, v nichž rodiče často hrají kladnou úlohu při seznamování svých dětí,“ varuje expert na vztahy, který jako jeden z mnoha ví, jak moc může partnerství uškodit maminka ze strany protějšku.

Problémy s ní nechce mít nikdo, ale bohužel, neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. A vy, jakožto nová či již okoukaná známost, můžete čelit pěti typům maminek, které váš vztah negativně ovlivní. Jejich seznam přitom sestavil irský sexuální kouč Sean Jameson.

1. Matka generál

Má váš partner problémy s rozhodováním? Možná je zvyklý, že to za něj dělala maminka. „Váš přítel se svojí matkou pravděpodobně ve všem souhlasí, což vás může štvát – oprávněně. Když se dospělý muž drží matčiny zástěry, pro vztah to určitě dobré není. Je pak těžké cítit se jako součást týmu,“ objasňuje Paul Joannides s tím, že někdy pomůže nastavení zdravých hranic. Jakmile se však partner své matce nedokáže v ničem a nikdy postavit, je to obtížné.

2. Vzdálená matka

Ať už jeho matka po celou dobu pracovala, odešla od rodiny, nebo si prostě vybrala milence místo svého syna, toto chování v křehké dětské duši zanechává následky. „Na podobné výzvy a situace pak dospělý muž často reaguje. Bojí se totiž, že ho jeho partnerka opustí stejně jako kdysi matka, a co víc, možná ještě tráví čas jejím přesvědčováním – chce být co nejvíce s ní,“ dál objasňuje Sean Jameson a charakterizuje tento typ muže slovy: přilnavý, bojácný, neschopný věřit. Poděkujte tchyni!

3. Matka tyranka

Partner lže, podvádí a nedokáže se zodpovídat z vlastních chyb? Asi se to naučil od svého otce, který špatně zacházel s jeho matkou. Nebo naopak. Přísná byla matka. Týrání z její strany vyústilo v obranný mechanismus malého chlapce, který může vyznávat stejnou politiku. Zvládnete vztah, ve kterém vás někdo zneužívá? Začít to může nenápadnou separací vašich blízkých (muž vás chce mít jen pro sebe, neboť jeho láska je pochopitelně větší a silnější než city ze strany rodičů, příbuzných nebo kamarádů). A taková kontrola osobní pošty taky není žádnou výjimkou...

Foto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

Mateřská láska může být někdy i kontraproduktivníFoto: Iakov Filimonov, Shutterstock.com

4. Matka s vysokými standardy

Když vám někdo říká, že si zasloužíte jen to nejlepší, nesmíte se spokojit s málem, protože jste vyvolení a výjimeční, stoupne vám to do hlavy. Taky váš partner nedělá kompromisy, nepracuje, protože pro něj nemají dost dobré místo, a taky fňuká, jak je celý svět proti němu?

„Tito muži mají pocit, že jsou dokonalí. Velmi často bývají svobodní, neboť se odmítají usadit. Aby je žena zaujala, musí být fit, úspěšná, skvělá hospodyně, kuchařka i milenka. Jestli nic z toho nejste, máte štěstí, že vám dotyčný věnuje skromný pohled i druhý den,“ říká Sean Jameson a dodává, že i tohle toxické chování má na svědomí špatné dětství, respektive přístup matky s vysokými standardy.

5. Matka pečovatelka

Váš milý si neumí uvařit jídlo, nikdy neskládal prádlo, odmítá sám zajít do banky, protože přece neví, jak to tam chodí, a určitě nikdy v životě nebude luxovat? Jeho matka je pravděpodobně pečovatelka, která místo toho, aby ho něco naučila, dělala věci za něj. Víte, jak tohle dopadne? To samé teď váš protějšek očekává i od vás! Přistoupíte na jeho požadavky?

Sean Jameson říká, že všechny problémy s pěti vyjmenovanými typy matek se mohou řešit, ovšem za předpokladu, že muž je ochoten si potíže přiznat. „Musí být otevřen kritice a přistoupit na pomoc odborníka. Pokud není dostatečně zralý, aby uznal své nedokonalosti a pokusil se zlepšit se jako člověk, pak rozchod může být nejlepší volbou,“ zavírá Sean Jameson na svém blogu.

Přemýšlela jste někdy, jak výchova vašeho partnera ovlivňuje váš současný vztah?

Reklama

Načítám