Hlavní obsah

Tajemství pánevního dna: Najděte konečně šetrnou a účinnou cestu, jak ho posílit

Foto: Flagranti.cz

Pro jakoukoli práci s pánevním dnem je důležité přesně vědět, o co se vlastně jednáFoto: Flagranti.cz

Na internetu a sociálních sítích koluje spousta „zaručených“ rad a především nástrojů pro posílení pánevního dna, které však zdraví spíše škodí. Odhalit nesmysly není pro laika vůbec lehké, a tak jsme se zeptali zkušené fyzioterapeutky, proč a jak správně pánevní dno můžete posílit.

Článek

Pro práci s pánevním dnem je důležité vědět, o co se vlastně jedná, nehrozí tak další zdravotní neduhy. „Pánevním dnem se myslí systém svalů, vazů a fascií, které vyplňují dolní část pánve. Tento komplex tvaru nálevky vytváří pevné, ale pružné dno, přičemž jeho svaly jsou uloženy ve třech vrstvách nad sebou a dohromady mají tloušťku dlaně,“ vysvětluje fyzioterapeutka Renáta Homolová, která na tomto tématu začala spolupracovat s Flagranti.cz.

K čemu slouží pánevní dno?

„Fungování pánevního dna mohou narušit úrazy, hormonální změny a nejvíce porod. Oslabení pánevního dna vede k bolestem zad, inkontinenci, ale i k neschopnosti dosahovat orgasmu,“ popisuje Petra Ondruchová z Flagranti.cz.

„K potížím ale vede i přetížení svalů nebo změny napětí jeho tkání,“ upozorňuje Renáta Homolová. To může vést k bolestivé menstruaci, bolesti při sexu, opakovaným potratům v prvních týdnech těhotenství i k neplodnosti.

Foto: Shutterstock.com

Pánevní dno je potřeba posilovat, musíte ale vědět, jak na toFoto: Shutterstock.com

Co s tím?

První kroky by měly směřovat ke gynekologovi nebo specializovanému fyzioterapeutovi, který se zaměřuje na pánevní dno. „Řešením bývá cvičení a cílená práce s pánevním dnem, někdy i změna životního stylu. Až vyšetření odhalí, zda je potřeba zaměřit se na posílení nebo naopak na uvolnění,“ říká Renáta Homolová.

Ženy mají více možností, jak s pánevním dnem pracovat. Vhodným pomocníkem jsou vaginální činky, známé Venušiny kuličky nebo dnes už technologicky velmi zajímavé vaginální trenažéry, které se díky propojení s mobilní aplikací stanou účinnými osobními pomocníky.

Foto: Flagranti.cz

Motivační trenažér Perifit Kegel Exercise z lékařského silikonu je připojitelný k mobilní aplikaci. Posilování pánevního dna se tak rázem stane ještě zábavnějšíFoto: Flagranti.cz

„U kuliček a činek doporučujeme zaměřit se na sady, u kterých mohou ženy začít s nízkými gramážemi a postupně se tréninkem propracovat k vyšším. Naopak ženy, které potřebují motivaci a vidět zlepšení, ocení právě trenažery s přednastavenými cvičebními programy,“ přibližuje možnosti produktová specialistka Romana Kalousová z Flagranti.cz a doplňuje: „Například trenažér Perifit je určen ženám, které trápí povolené pánevní dno. Lze ho propojit s chytrým telefonem a celé posilování spočívá v tom, že na telefonu hrajete hru, kterou ovládáte svíráním vaginálních svalů přes trenažér zasunutý v pochvě,“ popisuje Romana Kalousová, jak přístroj s příjemným silikonovým povrchem funguje.

Foto: Flagranti.cz

Vaginální trenažér Magic Motion v podobě vajíčka z hedvábného silikonu. Pomocí mobilní aplikace posílíte důležité svaly pánevního dnaFoto: Flagranti.cz

A proč zrovna toto téma?

„Z průzkumu mezi ženami jsme zjistili, že 40 procent z oslovených má nějaké problémy s pánevním dnem, což je přibližně každá třetí žena. Proto jsme se rozhodli na toto téma zaměřit. Ve spolupráci s odborníky jsme založili stránky JAKNADNO.cz, na kterých uvádíme všechny informace. Mnoho žen totiž ani netuší, jaké možnosti mají,“ dodává Petra Ondruchová z Flagranti.

Toto je sponzorovaný text tvořený ve spolupráci se zadavatelem. Článek nevytváří redakce Proženy.cz.

Načítám