Hlavní obsah

Zažili jste „déjà vu“? Prozradíme vám, jak asi vzniká!

Foto: thinkstock

Jako byste to už zažila... Víte přesně, co odpoví na vaši otázku, protože tahle situace není poprvé. Říká se tomu déjà vuFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ocitnete se na místě, kde jste nikdy nebyli, a znáte to tam. Potkáte člověka, a jako byste ho znali odjakživa. Nechápete to, ale je to tak. O co jde? Poodhalíme vám tajemství fenoménu déjà vu.

Článek

Déjà vu. Zatímco ho lékaři zevrubně zkoumají, esoterici o něm už přemýšlejí dlouho a zůstali u několika základních, i když poněkud odlišných teorií. Jaké jsou? Pojďte si je společně s námi projít...

Prožitek déjà vu (z francouzštiny „již viděno“) je obvykle doprovázen pocitem čehosi důvěrně známého, ale také zvláštního až tajemného. Když ho zažijete, jste si vědomi, že tento pocit už „znáte“, ale nedokážete to racionálně vysvětlit. A nejste v tom sami. Průzkumy uvádějí, že asi 80 % populace pocit déjà vu alespoň jednou v životě zažilo.

Astrální cestování

Někteří ezoterici věří, že můžete existovat nezávisle na svém těle. Že každá živá osoba má duši (astrální tělo), které se může volně pohybovat, zatímco tělo spí. Déjà vu není pro ně nic jiného než zážitek mimo lidské tělo, kdy duše cestuje. To místo jste prostě viděli. Lidé prý během spánku navštěvují nepoznaná místa. Podvědomí si všechno zaznamenává, a když něco podobného najde na svém „serveru mozku” dvakrát, dá to najevo pocitem déjà vu.

Foto: thinkstock

Máte pocit, že vám zaťukal na rameno minulý život? Některým záhadám ještě lidé úplně nerozumějíFoto: thinkstock

Minulé životy

Jiní metafyzikové uvádějí, že těsně před tím, než se narodíte, vidíte všechny možné scénáře života, přičemž pocity déjà vu jsou chvíle, kdy si na ně rozpomenete. Nemusí být vůbec důležité, jen jste je už prostě jednou viděli v astrální projekci. Tím by se vysvětlovalo i to, že se u déjà vu stává, že v kratičkém okamžiku dopředu víte, co druhý udělá (jako by jste situaci již zažili, znáte se s dotyčným...).

A co na to jiná věda?

Jak tento jev vysvětlují někteří psychologové? Prý jde o druh iluze, způsobené jistým zpožděním informace, než doputuje z jedné poloviny mozku do druhé. Například cestujete a najednou „tu“ ulici, kterou vidíte poprvé, znáte, a víte, že si o pár metrů dál koupíte pečivo. Tato nová informace, poprvé viděná ulice, se v jedné polovině mozku na chvilku jakoby zasekne (ale vy stále vidíte) z důvodu výpadku pozornosti a zapomenutím toho, co jste nesoustředěně pozorovali. Poté pustí danou informaci do druhé poloviny mozku s nepatrným zpožděním. A proto se vám obraz ulice zdá známý.

Foto: thinkstock

Někdo věří na zázraky, jiný vědě. A občas je pro někoho těžké se rozhodnoutFoto: thinkstock

Paměťové centrum

Profesor MUDr. Milan Brázdil provedl v roce 2012 přelomový výzkum právě v oblasti déjà vu. Tvrdí, že zážitek má neurologický původ způsobený určitými strukturami v mozku. Podle něho lidé, kteří pocit často zažívají, mají menší oblast zodpovědnou za paměť a uchovávání vzpomínek. Souvislost vidí i s vyšší dráždivostí hipokampu, což je součást velkého mozku, která hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací a při prostorové orientaci. Jeho výzkum ukazuje, že tento pocit častěji zažívají inteligentní lidé, kteří propadají stresu, a tím u nich dochází k vyšší dráždivosti hipokampu způsobem života. Co je spouštěčem, se však neví.

Jaký máte názor na déjà vu vy? Zažili jste ho? Kdy? Jak? Přijde vám jako dotek něčeho záhadného, nebo vám stačí vědecké teorie?

Reklama

Načítám