Hlavní obsah

Takhle se na ně musí! Máte vedle sebe mamánka? Víme, jak s ním zacházet

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Foto: nd3000, Shutterstock.com

Reklama

Miluje svou matku. To je samozřejmě v pořádku. Ale co když je to láska až příliš velká a váš partner je prostě mamánek? Nemusíte se hned rozcházet. Možnost, jak s ním prožít spokojený život, existuje. Máme návod.

Článek

Někdy je to vyloženě patologický vztah a život s takovým „mužem“ není v podstatě možný – tedy pokud nechcete být doživotně číslo dva a přenechat roli „jedničky“ jeho matce.

Jestli je ale i přes svůj „zvláštní“ vztah k matce váš partner inteligentní, alespoň trochu rozumný a hlavně vás má opravdu rád, je cesta, jak tohle zvládnout. Tady je návod, jak mít i s mamánkem fungující a spokojený vztah.

1. Jeho matka není váš nepřítel

Snaha „porazit“ jeho matku prostě nikam nevede. Ona je sice ta, která ze svého syna mamánka vychovala, ale on už je dospělý a je na něm, jak se k tomu postaví. Nasazovat na jeho matku, snažit se jejich pouto zcela přetrhnout, hádat se... To není k ničemu – všechno tím jen zhoršíte.

Naopak, jestli se s jeho matkou snesete a třeba najdete i nějaká společná témata či zájmy, jste v půlce cesty k úspěchu. „Být s kýmkoli na válečné stezce, tedy i s tchyní, není cesta,“ potvrzuje vztahová koučka ze Školy pro ženy Hana Wolf.

Snažte se na téhle dámě vidět spíš pozitiva, každý nějaká má. Koneckonců jedno máte společné: obě milujete stejného muže, byť každá trochu jiným způsobem.

2. Řekněte partnerovi, jak se cítíte

Muži neumějí číst vaše myšlenky a mnohdy ani netuší, že vás jejich chování zraňuje. Takže když vám na jeho vztahu s matkou něco vadí, řekněte mu to. „Udělejte to ale v klidu, slova volte uvážlivě, jde o citlivé téma,“ radí J. Cameron Gantt, vztahový expert, který přispívá do magazínu YourTango.

Jestli vás skutečně miluje, bude se snažit něco změnit, abyste se necítila tak špatně.

3. Vytyčte hranice

Není od věci najít nějaký kompromis, stanovit si určité hranice toho, jak by měl vztah vy – on – jeho matka vypadat. Tyto mantinely musejí být vyjádřeny velmi jasně a čistě.

Můžete si třeba říct, že nemáte problém s tím, když s matkou konzultuje své kariérní plány (pokud do diskuze zahrne i vás), ale o tom, kam pojedete na dovolenou, prostě jeho maminka rozhodovat nebude. Stejně tak se můžete dohodnout, jak často se s jeho matkou budete stýkat, co je už moc, co je naopak málo.

Ve svých přáních buďte fér, mějte realistické požadavky, nesnažte se o nemožné, ale zároveň nepotlačujte své skutečné potřeby. Když se vám komunikace moc nedaří, není dokonce od věci vyhledat pomoc odborníka, který se v téhle diskuzi stane vaším nestranným prostředníkem.

Jakmile jsou hranice určeny, sledujte, zda váš partner vyvíjí nějaké úsilí, aby tuhle vaši dohodu uvedl v praxi. Ale nečekejte, že se to stane přes noc.

Foto: Jeanette-Dietl, Shutterstock.com

Milovat matku je krásné, ale konzultovat s ní každé své hnutí a podřizovat jejím přáním celý život není normálníFoto: Jeanette-Dietl, Shutterstock.com

4. Nepřebírejte iniciativu

I když se vám zdá, že je partner poněkud laxní a neuvádí vaši dohodu v praxi dostatečně rychle, nepřebírejte iniciativu. Respektujte, že je to osobní záležitost vašeho partnera a jeho matky, on je ten, kdo se s ní musí dohodnout, ne vy. Jen z jeho úst to matka přijme, z vašich to bude bráno jako útok a snadno se to může otočit proti vám.

5. Žádejte ji o pomoc jen výjimečně

Není nic špatného na tom, když tchyně občas s něčím vypomůže. Pohlídá na víkend děti, někdy přinese upečenou buchtu a podobně. Jejích služeb ale využívejte vážně jen tehdy, když je to potřeba.

Je sice tak lákavé nechat si od ní žehlit prádlo, protože vy tuhle činnost vyloženě nesnášíte, nebo dovolit, aby každou neděli navařila svíčkovou... Jenže čím víc její pomoci využíváte, tím víc „moci“ jí dáváte.

Snažte se o co největší samostatnost – čím potřebnější a nepostradatelnější se partnerova matka bude cítit, tím hůř se vám budou dohodnuté hranice dodržovat.

Jaký vztah má váš muž se svou matkou? A jak s tchyní vycházíte vy?

Reklama

Související témata:

Načítám