Hlavní obsah

Zatočte s mamánkem! Jak přestřihnout pupeční šňůru, než bude pozdě?

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mamánek. Život s ním je většinou k nežití. Ale co když nejste jeho partnerka, ale matka? Syn se vás drží za sukni a vy nevíte, jak ho odtrhnout. Koneckonců je to vaše dítě, tomu se těžko říká ne.

Článek

Možná s vámi pořád bydlí nebo vám alespoň dvakrát týdně vozí prádlo na vyprání. Co mu nenavaříte, to nemá, a když má učinit rozhodnutí, neví si bez vás rady. Jste matka mamánka a trápí vás to. Jste rozumná a moc dobře víte, že takhle to být nemá. Jenže jak ho vyslat do světa a donutit ho k samostatnosti? Jak v sobě najít sílu a říct vlastnímu dítěti „ne“?

Začněte u sebe

Nebuďte naštvaná na něj, zlobte se spíš na sebe. Je to kruté, ale to vy jste z něj mamánka vychovala. Nejspíš v dobré víře, že pro své dítě děláte to nejlepší, ale je to tak. „Problém bývá v nastavení ženy, která žije jen rolí matky, stále pomáhá, je stále k disposici. Je v ní strach, aby něco nezanedbala, chybí jí sebevědomí a sebejistota. Má strach z pocitu viny, že kdyby se jednou jejím dětem nedařilo, bude to vnímat jako své selhání,“ vysvětluje vztahová koučka Lucie Königová.

S pomyslným odstřiháváním pupeční šňůry tak musíte začít především u sebe. „Budete muset radikálně změnit svůj přístup. Ale uvědomte si, že jste v synovi vytvořila dlouhodobé a silné návyky, které nebude jednoduché změnit,“ upřesňuje vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Nestíhejte

V prvé řadě zapracujte na sobě, na svém vyžití a na naplnění svého času. Svým způsobem nejjednodušší je, když na svého dospělého syna prostě nebudete mít čas. „Mějte své koníčky a přátele,“ radí Lenka Černá.

Vyplňte svůj diář nejrůznějšími aktivitami, dělejte vše, na co jste doposud neměla čas. Objevujte znovu kouzlo „bezdětného“ partnerství, vyrážejte se svým mužem na výlety, na romantické večeře, na dovolené. Naučte se čas od času vypnout telefon a být jen sama se sebou. Uvidíte, že když se vám syn nedovolá, svět se točit nepřestane.

Foto: sirtravelot, Shutterstock.com

Je to těžké, ale musíte se naučit svému synovi říkat neFoto: sirtravelot, Shutterstock.com

Nová pravidla

Jestli je synovo napojení na vás opravdu silné a má ryze praktické dopady, musíte si určit nová pravidla fungování. Zaměřte se hlavně na následující:

  • Vlastní bydlení - Zní to drsně, ale v prvé řadě ho dostaňte z domu. Dejte mu najevo, že jste pevně přesvědčení, že to zvládne. A můžete mu samozřejmě pomoct, finančně nebo s vyhledáváním podnájmů a podobně. Ale pomoci neznamená, že to za něj zařídíte!
  • Žádný servis - Konec praní a žehlení jeho prádla, žádné navařování na tři dny, žádné plechy s buchtou, aby měl co snídat. Jedna věc je nedělní oběd, kdy jde o společně strávený čas, a druhá servis mamahotelu.
  • Rozhoduj se sám - Ptá se vás, zda si má koupit nové auto, zda jet na dovolenou k moři nebo do hor, jestli není čas, aby se dal ostříhat? Nečiňte za něj rozhodnutí, ale respektujte ta jeho. „Nemontujte se mu do života, respektujte, jak bydlí, s kým žije, jakou má partnerku,“ říká Lucie Königová.
  • Nefinancujte ho - Každý měsíc je před výplatou švorc? Nepůjčujte mu peníze, nesponzorujte ho. Musí se naučit hospodařit, ale když ho vždycky zachrání maminka, nemá důvod.

Důvěřujte. Jemu i sobě!

Budou samozřejmě chvíle, kdy to nebude lehké. Z nových pravidel ale neslevujte, nebo budete zase na začátku. Vše je o důvěře! „Důvěřujte svému dítěti, stejně jako jste mu důvěřovali v dětství, že začne sám chodit na svých nožičkách. Stejný princip je i chození ve velkém světě,“ tvrdí Lucie Königová.

A věřte i sobě a svému postoji. „Pomůže vám plné uvědomění si toho, že když syna, i přes jeho případnou nevoli, povedete k samostatnosti, uděláte pro něj to nejlepší. Stane se z něj dospělý muž,“ dodává Lenka Černá.

Jak je na tom váš syn? Je samostatný, nebo na vás visí?

Související témata:

Načítám