Hlavní obsah

Proměnili jsme kuchyň mladé rodině. Za 100 tisíc!

Foto: archiv firmy

Urbančíkovi v nové bílé kuchyni Livanza, kterou vyhráli v naší soutěžiFoto: archiv firmy

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímá vás, jak nakonec vypadá kuchyň za sto tisíc, kterou vyhrála v naší soutěži rodina Urbančíkových? Máme pro vás malou reportáž z toho, jak probíhala její příprava a instalace.

Článek

Vítězná rodina Urbančíkových z Havířova-Šumbarku nebyla se svou starou kuchyní spokojená hlavně proto, že obsah otevřených polic neodolával nájezdům malých zvídavých průzkumníků, rok a půl starého Jáchyma a tříletého Ondry, což pro ně mohlo být nebezpečné. Rodina potřebovala více uzavřených úložných prostor i větší pracovní plochu.

S dispozicí místnosti čtvercového půdorysu s délkou tři metry, kde na jedné stěně je okno a na druhé dveře, se moc kouzlit nedá. Přesto se návrhářům ze sponzorské firmy Oresi i do tohoto malého prostoru podařilo navrhnout kuchyň, která požadavky rodiny splňuje.

Nutné úpravy byly základem

Manželé se na svou novou kuchyň moc těšili. Jan říká: „Jakmile byla zadaná výroba kuchyně, snažili jsme se místnost stavebně připravit. Nejprve jsme ale museli požádat o povolení stavebních úprav naše bytové družstvo. Měli jsme dost nahnáno, abychom stihli včas vybavit všechny formality, protože družstvo se na jednání schází jednou do měsíce. Když jsme povolení získali, najali jsme stavební firmu.“

Foto: archiv firmy

I na malém prostoru chtěli mít manželé funkční a hezkou kuchyňFoto: archiv firmy

Lenka s oběma syny sledovala stavební přípravy. „Práce proběhly poměrně rychle,“ vzpomíná. „Stavbaři během tří dnů stihli oklepat kachlíky, vybourat příčku, udělat nové rozvody vody, elektřiny v mědi a nainstalovat nové jističe. Nakonec vyrovnali stěny, a ty mohly pár dní schnout, aby se dala namontovat linka.“

Foto: archiv firmy

Vše bylo potřeba pečlivě změřit a usadit na místoFoto: archiv firmy

Stavební úpravy rodiny přišly asi na 23 tisíc korun. To byl výdaj, se kterým původně nepočítali. „Podlahu jsme si proto položili sami, zvládl jsem to se svým otcem. Pořídili jsme sem zátěžové PVC a položili ho bez zbytečných mezer, což bude výhodnější pro úklid a údržbu,“ dodává Jan.

Foto: archiv firmy

Rodina byla zvědavá na průběh prací a po celou dobu montáže vše sledovalaFoto: archiv firmy

I malá kuchyně může být hezká a funkční

Pro návrháře byl malý prostor výzvou. „Snažili jsme se ho využít skutečně na maximum. Horní skříňky mají skládaná dvířka, u kterých je spodní hrana opatřena výztuhou. K vnitřní výbavě patří skleněné police. Skříňky jsou vybaveny špičkovým kováním značky Blum. Ve spodních skříňkách jsou dobře přístupné výsuvy,“ říká Dalibor Šlachta z ostravského studia Oresi.

Samotná montáž včetně zabudování elektrospotřebičů a plynové varné desky proběhla během jednoho dne. „Druhý den přišel elektrikář a během tří hodin veškeré spotřebiče uvedl do provozu,“ pochvaluje si Lenka.

Foto: archiv firmy

Usazování plynové varné desky do pracovní plochy linkyFoto: archiv firmy

Vybavení kuchyně

„Co se týká vybavení a spotřebičů, výherci získali horkovzdušnou troubu s ochlazováním dvířek a dětskou pojistkou, vestavnou mikrovlnku a myčku značky Indesit, dřez a digestoř Franke a plynovou varnou desku Hotpoint,“ upřesňuje Pavel Mazur, manažer ostravského studia sponzorské firmy a dodává: „Navrhli jsme jim použít do bílé kuchyně barevné akcenty. Zprvu se uvažovalo o žluté, nakonec ale v kuchyni bude za pracovní deskou umístěný fialový panel z grafoskla.“

Foto: archiv firmy

První otevření dvířek – Jan zkouší, jak pohodlné je a co se do skříňky vejdeFoto: archiv firmy

Teď už bude jen na rodině, jak se v nové kuchyni zabydlí. Ještě se k nim jednou vrátíme a zjistíme, jak jim vyhovuje. A ukážeme vám ji do největších detailů!

Reklama

Načítám