Hlavní obsah

Babiččin domácí kečup

Hodnocení:
(37)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
1 hodina
Náročnost
střední

Jestli si bez kečupu neumíte představit většinu svých oblíbených jídel, ale zároveň nechcete jíst ty plné chemie, máme pro vás tip! Léty ověřený recept podle našich babiček, který funguje.

Ingredience pro:
1 litr
  • 1.5 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g kapie
  • 250 g jablek
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1.5 lžíce soli
  • 150 ml octa 8%
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 10 hřebíčků
  • 3 bobkové listy
Článek

Postup

Krok 1: Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.

Foto: Jakub Jurdič

Nakrájená rajčata v hrnci pořádně promačkejte rukama

Krok 2: Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.

Foto: Jakub Jurdič

Rozvařená rajčata propasírujte přes sítko

Foto: Jakub Jurdič

K propasírovaným rajčatům přidejte nakrájenou papriku, cibuli i jablko

Krok 3: Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý zázvor a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli vaříte kečup i pro děti, chilli raději vynechte

Krok 4: Hřebíček a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.

Foto: Jakub Jurdič

Koření zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup podruhé cedit

Krok 5: Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.

Krok 6: Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.

Pokud nevíte, co s rajčaty, máme pro vás pár tipů. Mimo sezónu určitě oceníte i lečo ve skleničce, případně si můžete vybrat z dalších receptů na zavařování a nakládání

ynezorPumanzeSaNyknalC