Hlavní obsah
3,0
(565)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jestli si bez kečupu neumíte představit většinu svých oblíbených jídel, ale zároveň nechcete jíst ty plné chemie, máme pro vás tip! Léty ověřený recept podle našich babiček, který funguje.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
  • 1,5 kg rajčat
  • 250 g cibule
  • 250 g červených kapií
  • 250 g jablek
  • 5 lžic cukru krupice
  • 1,5 lžíce soli
  • 150 ml octa 8%
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 stroužek česneku
  • 10 ks hřebíčku
  • 3 listy bobkového listu
Článek

Postup

01.

Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.

Foto: Jakub Jurdič

Nakrájená rajčata v hrnci pořádně promačkejte rukamaFoto: Jakub Jurdič

02.

Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.

Foto: Jakub Jurdič

Rozvařená rajčata propasírujte přes sítkoFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

K propasírovaným rajčatům přidejte nakrájenou papriku, cibuli i jablkoFoto: Jakub Jurdič

03.

Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý zázvor, papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.

Foto: Jakub Jurdič

Jestli vaříte kečup i pro děti, chilli raději vynechteFoto: Jakub Jurdič

04.

Hřebíček a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.

Foto: Jakub Jurdič

Koření zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup podruhé ceditFoto: Jakub Jurdič

05.

Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.

06.

Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.

Pokud nevíte, co s rajčaty, máme pro vás pár tipů. Mimo sezonu určitě oceníte i lečo ve skleničce, případně si můžete vybrat z dalších receptů na zavařování a nakládání

Reklama

Související témata:

Načítám