Článek
Postup
Krok 1: Omytá rajčata nakrájejte na osminky a ve velkém hrnci je rukama pořádně promačkejte. Osolte je asi lžící soli a povařte pod pokličkou do změknutí.
Nakrájená rajčata v hrnci pořádně promačkejte rukama
Krok 2: Rozvařená rajčata poté přes sítko propasírujte a znovu přiveďte k varu spolu s pokrájenou cibulí, paprikou a jablkem.
Rozvařená rajčata propasírujte přes sítko
K propasírovaným rajčatům přidejte nakrájenou papriku, cibuli i jablko
Krok 3: Do vroucí tekutiny přidejte i nadrobenou chilli papričku, mletý zázvor a papriku, nakrájený česnek, 2 lžíce cukru a polovinu octu.
Jestli vaříte kečup i pro děti, chilli raději vynechte
Krok 4: Hřebíček a bobkové listy zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup znovu cedit, a také vhoďte do rajčatové směsi.
Koření zabalte do kousku plátýnka, abyste nemuseli kečup podruhé cedit
Krok 5: Povařte do změknutí veškeré zeleniny, vyndejte balíček s kořením a rozmixujte dohladka. Pokud by byla směs příliš řídká, ještě ji chvíli povařte, aby se odpařilo víc vody. Hotový kečup dosolte, doslaďte a okyselte podle chuti – zde také velmi záleží na druhu a zralosti rajčat.
Krok 6: Rozdělte do vymytých sklenic (klidně těch od kupovaného kečupu), které obraťte dnem vzhůru a nechte takto do druhého dne vychladnout.
Pokud nevíte, co s rajčaty, máme pro vás pár tipů. Mimo sezonu určitě oceníte i lečo ve skleničce, případně si můžete vybrat z dalších receptů na zavařování a nakládání.