Hlavní obsah

Tažený třešňový závin

Hodnocení:
(71)
Foto: Viktorie Hrazdílková
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Pokud vás už nebaví závin z listového těsta, vyzkoušejte domácí tažený závin podle receptu našich babiček. Ukážeme vám, že to není tak složité, jak byste si možná mysleli.

Ingredience pro:
2 záviny
Na těsto
  • 300 g hladké mouky 00
  • 150 ml teplé vody
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce octa
  • 1 špetka soli
Na náplň
  • 2 hrsti strouhanky
  • 500 g vypeckovaných třešní
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 ks citronu
  • 1 ks vejce na potření
  • moučkový cukr na posypání
Článek

Postup

Krok 1: Smíchejtete mouku se špetkou soli a přidejte teplou vodu, vejce a lžíci octa. Směs zpracujte v nelepivé těsto.

Krok 2: Jakmile je těsto zpracované, párkrát s ním bouchněte o pracovní desku tak, abyste z těsta dostali přebytečný vzduch. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechejte alespoň 10 minut odležet.

Krok 3: Mezitím si připravte náplň. Vypeckované třešně smíchejte s mletým mákem a kůrou z 1 citronu.

Krok 4: Odleželé těsto rozpulte, jednu část zpátky vraťte do mikrotenového sáčku a druhou začněte na pomoučené utěrce vytahovat. Vytahujte rukama opatrně do stran postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je pak můžete nožem odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

Krok 5: Vytažené těsto posypte nejprve strouhankou (na 1 závin použijte 1 hrst strouhanky) a poté přidejte polovinu třešňovo-makové náplně. 

Krok 6: Pomocí utěrky závin zaviňte, položte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Těsto propíchejte párátkem. Stejným postupem připravte i druhý závin a společně pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova. To vám bude trvat přibližně 45 minut.

Krok 7: Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem. Skvělý bude za tepla i za studena.

Vyzkoušejte naše další verze letních závinů, třeba tvarohový závin s jablky nebo slaný s cuketou.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek