Hlavní obsah
3,7
(71)
Foto: Viktorie Hrazdílková

Foto: Viktorie Hrazdílková

Pokud vás už nebaví závin z listového těsta, vyzkoušejte domácí tažený závin podle receptu našich babiček. Ukážeme vám, že to není tak složité, jak byste si možná mysleli.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 záviny
Těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 150 ml horké vody
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 špetka soli
Náplň
  • 2 hrsti strouhanky
  • 500 g třešní
  • 1 hrnek máku
  • 1 ks citronu
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Smíchejtete mouku se špetkou soli a přidejte teplou vodu, vejce a lžíci octa. Směs zpracujte v nelepivé těsto.

02.

Jakmile je těsto zpracované, párkrát s ním bouchněte o pracovní desku tak, abyste z těsta dostali přebytečný vzduch. Těsto dejte do mikrotenového sáčku a nechejte alespoň 10 minut odležet.

03.

Mezitím si připravte náplň. Vypeckované třešně smíchejte s mletým mákem a kůrou z 1 citronu.

04.

Odleželé těsto rozpulte, jednu část zpátky vraťte do mikrotenového sáčku a druhou začněte na pomoučené utěrce vytahovat. Vytahujte rukama opatrně do stran – postupujte od středu ke krajům a dejte si záležet na tom, aby i okraje byly tenké (nebo je pak můžete nožem odříznout). Pokud se těsto protrhne, nastavte ho.

05.

Vytažené těsto posypte nejprve strouhankou (na 1 závin použijte 1 hrst strouhanky) a poté přidejte polovinu třešňovo-makové náplně. 

06.

Pomocí utěrky závin zaviňte, položte na plech s pečicím papírem a potřete rozšlehaným vejcem. Těsto propíchejte párátkem. Stejným postupem připravte i druhý závin a společně pečte v předehřáté troubě na 180°C do zlatova. To vám bude trvat přibližně 45 minut.

07.

Před podáváním závin posypte moučkovým cukrem. Skvělý bude za tepla i za studena.

Vyzkoušejte naše další verze letních závinů, třeba tvarohový závin s jablky nebo slaný s cuketou.

Reklama

Související témata:

Načítám