Hlavní obsah
3,1
(416)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Hledáte další dobrý způsob, jak chutně zpracovat oblíbenou cuketu? Upečte si lehký slaný závin, který je ideální pro letní dny – je skvělý teplý i studený.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 závin
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 250 g sekaných rajčat
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • 1 lžička soli
  • 10 g loupaných slunečnicových semínek
  • 10 g dýňových semínek
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst strouhaného parmazánu
  • 1 hrst strouhanky
  • olivový olej
Článek

Postup

01.

Ve větší pánvi na oleji orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a plátky česneku. Až zesklovatí, přidejte na kostičky pokrájenou cuketu a sekaná rajčata. Osolte, přiklopte pokličkou a duste deset minut. Nakonec do směsi zamíchejte lžičku bazalkového pesta.

02.

Cuketovou směs nechte zcela zchladnout. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozložte na vál a posypte ho strouhankou – zeleninová směs při pečení tolik nepromáčí těsto. 

03.

Chladnou zeleninovou směs nandejte na vrstvu strouhanky, okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a těsto zabalte. Povrch závinu potřete zbylým vejcem, posypejte semínky a strouhaným parmazánem.

04.

Závin dejte péct do trouby asi na 10 až 15 minut, dokud nezezlátne. Pak ho nechte lehce zchladnout, nakrájejte a podávejte. 

Foto: Svatava Vašková

Tenhle závin skvěle chutná teplý i studenýFoto: Svatava Vašková

Cuketa probouzí fantazii snad všech českých kuchařek a kuchařů. Je výborná samostatně i jako součást sladkých a slaných pokrmů: 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!

Reklama