Článek
Postup
01.
Ve větší pánvi na oleji orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a plátky česneku. Až zesklovatí, přidejte na kostičky pokrájenou cuketu a sekaná rajčata. Osolte, přiklopte pokličkou a duste deset minut. Nakonec do směsi zamíchejte lžičku bazalkového pesta.
02.
Cuketovou směs nechte zcela zchladnout. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozložte na vál a posypte ho strouhankou – zeleninová směs při pečení tolik nepromáčí těsto.
03.
Chladnou zeleninovou směs nandejte na vrstvu strouhanky, okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a těsto zabalte. Povrch závinu potřete zbylým vejcem, posypejte semínky a strouhaným parmazánem.
04.
Závin dejte péct do trouby asi na 10 až 15 minut, dokud nezezlátne. Pak ho nechte lehce zchladnout, nakrájejte a podávejte.

Tenhle závin skvěle chutná teplý i studenýFoto: Svatava Vašková
Cukety, kam se podíváš
Cukety jsou stále dostupné, zkuste je využít naplno.
- Polévky: Cuketový krém | À la koprovka | Minestrone
- Naslano: Hranolky | Pizza s nivou | Halušky | Špagety s kuličkami
- Nasladko: Ovesná kaše | Buchta s polevou | Perník
- Pod víčkem: Nakládané à la matjesy | Hořčice| Čatní
Cuketa probouzí fantazii snad všech českých kuchařek a kuchařů. Je výborná samostatně i jako součást sladkých a slaných pokrmů: 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!