Hlavní obsah

Slaný závin s cuketou

Hodnocení:
(273)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Hledáte další dobrý způsob, jak chutně zpracovat oblíbenou cuketu? Upečte si lehký slaný závin, který je ideální pro letní dny – je skvělý teplý i studený.

Ingredience pro:
1 závin
  • 1 balení vyváleného listového těsta
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cuketa
  • 250 g sekaných rajčat
  • 1 lžička bazalkového pesta
  • 1 lžička soli
  • 10 g loupaných slunečnicových semínek
  • 10 g dýňových semínek
  • 1 vejce na potření
  • 1 hrst strouhaného parmazánu
  • 1 hrst strouhanky
  • olivový olej
Článek

Postup

Krok 1: Ve větší pánvi na oleji orestujte na měsíčky nakrájenou červenou cibuli a plátky česneku. Až zesklovatí, přidejte na kostičky pokrájenou cuketu a sekaná rajčata. Osolte, přiklopte pokličkou a duste deset minut. Nakonec do směsi zamíchejte lžičku bazalkového pesta.

Krok 2: Cuketovou směs nechte zcela zchladnout. Troubu předehřejte na 200 stupňů. Listové těsto rozložte na vál a posypte ho strouhankou – zeleninová směs při pečení tolik nepromáčí těsto. 

Krok 3: Chladnou zeleninovou směs nandejte na vrstvu strouhanky, okraje těsta potřete rozšlehaným vejcem a těsto zabalte. Povrch závinu potřete zbylým vejcem, posypejte semínky a strouhaným parmazánem.

Krok 4: Závin dejte péct do trouby asi na 10 až 15 minut, dokud nezezlátne. Pak ho nechte lehce zchladnout, nakrájejte a podávejte. 

Foto: Svatava Vašková

Tenhle závin skvěle chutná teplý i studený

Cuketa probouzí fantazii snad všech českých kuchařek a kuchařů. Je výborná samostatně i jako součást sladkých a slaných pokrmů: 18 nejlepších cuketových receptů nasladko i naslano!

ynezorPumanzeSaNyknalC
24. 7. 2020

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.