Hlavní obsah

Kynutý pletenec s mákem a třešněmi v chlebíčkové formě

Hodnocení:
(29)
Foto: Autorka
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
střední

Milujete moučníky z kynutého těsta? Pak si tento voňavý pletený chlebíček oblíbíte. Třešně a maková náplň spolu dokonale ladí a výborný moučník se hodí jak ke snídani, tak i jako dezert k odpolední kávě.

Ingredience pro:
2 formy na biskupský chlebíček 22 × 8 cm
Na těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 20 g čerstvého droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 130 g másla
Na náplň
  • 500 g čerstvých třešní
  • 250 ml mléka
  • 200 g mletého máku
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 100 g cukru moučka
Článek

Postup

Krok 1: Mléko na přípravu těsta zahřejte, aby bylo vlažné. Přidejte rozdrobené droždí, lžičku cukru a mouky. Promíchejte a nechte vzejít kvásek.

Nebojte se kynutého těsta: fígle, aby se vždy povedlo.

Krok 2: Do velké mísy prosejte mouku, přidejte zbytek cukru a citronovou kůru. Přidejte pokrájené máslo, vejce a hotový kvásek. Vše důkladně zadělejte, až vznikne hladký bochník těsta. Přikryjte utěrkou a nechte asi hodinku kynout.

Co dělat, když pečete a zjistíte, že došla vejce či prášek do pečiva?

Krok 3: Mezitím připravte makovou náplň. V rendlíku svařte mléko s cukrem a mákem. Pak přidejte skořici a rum a promíchejte. Náplň nechte vychladnout. 

Krok 4: Vykynuté těsto rozdělte na poloviny. Každou vyválejte na velikost přibližně 20 krát 15 cm a obě placky potřete makovou náplní tak, aby okraje zůstaly volné. Pak je poklaďte vypeckovanými třešněmi.

Jak snadno a rychle vypeckovat třešně?

Krok 5: Oba kusy s náplní zatočte do rolády z delší strany. Každou roládu pak po délce nařízněte na tři díly a zapleťte do copu. Takto připravený kousek přeneste do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Oba chlebíčky pečte 40 až 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C. 

Tip: Pokud chcete péct jen jeden chlebíček, zvolte poloviční dávku. Anebo můžete druhou polovinu těsta zmrazit propříště – a zvolit třeba jinou náplň. V takovém případě ho nenechte vykynout, ale hned po zadělání zabalte do fólie a uložte do mrazáku. Po vyjmutí bude potřebovat trochu více času na kynutí než obvykle. Těsto v mrazáku vydrží asi čtyři týdny.

Kynutý pletený chlebíček s libovolnou náplní je jednoduchý a efektní. Určitě vám bude chutnat maková babka s čokoládou. A jestli nemáte chlebíčkovou formu, nevadí. Skvělá babka se džemem a mandlemi udrží tvar i na plechu. Anebo si udělejte kynutý povidlák s ořechy: jednoduchý koláč složený ze šneků, který je skoro bez práce.

ynezorPumanzeSaNyknalC
26. 7. 2021

Reklama

Sdílejte článek