Hlavní obsah

Kynutý závin s tvarohem a třešněmi

Hodnocení:
(137)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
35 minut
Náročnost
střední

Závin z kynutého těsta dá trochu víc práce, ale výsledek stojí za to. Ovoce můžete kombinovat podle chuti a sezony. S třešněmi je výtečný, ale stejně tak dobrý bude i s lesním ovocem nebo strouhanými jablky.

Ingredience pro:
1 závin
Na těsto
  • 250 g hladké mouky
  • 130 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 80 g másla
  • 60 g cukru krupice
  • 20 g čerstvého droždí
  • sůl
Na dohotovení
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 2 vejce
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 300 g kompotovaných třešní
Článek

Postup

Krok 1: Mléko zahřejte a přidejte do něj rozdrobené droždí, lžičku cukru a lžičku mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte vzejít kvásek. Tip: Jak na kynuté těsto, aby se vždycky povedlo?

Krok 2: Mezitím nasypte do mísy zbylou mouku a smíchejte ji s cukrem a špetkou soli. Přidejte změklé máslo, žloutky a pak kvásek. Vše důkladně propracujte a hotové těsto nechte v míse a přikryjte utěrkou. Nechte ho kynout asi 45 minut.

Krok 3: Mezitím prošlehejte tvaroh s vejcem, moučkovým a vanilkovým cukrem. Třešně slejte, případně vypeckujte. V sezoně použijte čerstvé třešně.

Krok 4: Vykynuté těsto vyválejte na plát o velikosti asi 30x40 cm. Naneste na něj tvaroh, rozetřete a okraje nechte volné. Přidejte třešně a pak od širší strany zatočte závin. Můžete ho vložit do chlebíčkové formy, bude v ní lépe držet tvar a budete mít jistotu, že vám náplň neuteče. 

Krok 5: Nakonec závin potřete rozšlehaným vejcem a na několika místech propíchněte vidličkou. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte 35 až 40 minut.

Milujete záviny a došla vám inspirace, čím je naplnit? Nemusí to být jen jablka nebo šunka se sýrem. Vyzkoušejte mák s rumem, rajčatovo-masovou směs nebo sýr s bylinkami.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek