Hlavní obsah

Špičkou dolů, v kartonu a v lednici. Jak skladovat vejce?

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Foto: didesign021, Shutterstock.com

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou vejce v obchodě často skladována mimo chladicí boxy, zatímco doma ukládáte do lednice? Jak by tedy správné skladování mělo vypadat a jak dlouho vejce vydrží čerstvá?

Článek

Vejce jsou pro člověka mimořádně zdravá: obsahují kvalitní bílkoviny, základní minerály i vitaminy. Proč se ale vejce v některých obchodech skladují jinak než doma? Má to svůj důvod a ani jeden způsob není pro dané prostředí špatný. Co tedy vejce potřebují?

Vejce vyžadují stabilní teploty

Pravidlo pro skladování vajec zní: sucho, stabilní teplota a žádné slunce. Je tedy jedno, zda máte vajíčka ve sklepě nebo v lednici, důležité je, aby teplota nekolísala. Teplotní výkyvy mohou narušit tenkou vrstvu obklopující vejce těsně pod skořápkou (takzvanou kůžičku). „Dbejte na to, aby se vejce změnou teploty nerosila, hrozil by nárůst plísní a prostup mikroorganismů do vaječné hmoty,“ říká Hana Mojžíšová, lékařka zabývající se výživou a léčbou obezity.

V obchodech se chladničky často otevírají a nelze v nich tedy zajistit stabilní teploty, proto někde raději nechávají vajíčka venku. Doma je naproti tomu rozumnější uchovávat vejce v chladničce, a to zejména v létě. „Teploty pro skladování vajec by se měly pohybovat optimálně mezi 5 a 20°C,“ říká Hana Mojžíšová s tím, že hodnotu 20°C by rozhodně neměly přesáhnout. V lednici se pro ně tedy hodí spíše než klasické místo ve dveřích prostor někde vzadu, kam se po otevření nedostane teplý vzduch. Nedávejte je ani blízko aromatických potravin, pórovitá skořápka pachy snadno absorbuje.

Foto: Mikhail Artamonov, Shutterstock.com

Aby mohlo vejce volně dýchat, je třeba jej skladovat špičkou dolůFoto: Mikhail Artamonov, Shutterstock.com

Proč vejce nechat v kartonu

Vejce je dobré nechávat v původním kartonu: ten jednak chrání před změnami teploty, pachy, otřesy a kontaktem s jiným potravinami, jednak zaručí umístění vajec špičkou dolů. Proč je to důležité? „Na širším konci se nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík,“ vysvětluje Michaela Bebová, biochemička a odbornice na výživu. Vejce tak může volně dýchat. Pokud je chcete skladovat delší dobu, doporučuje se je po deseti dnech otočit.

V lednici vydrží až pět týdnů

Na kartonu navíc bývá uvedena minimální trvanlivost. „Ta je u vajec 28 dnů od data snášky. Na obalech musí být uvedena, podle ní lze také odpočítat stáří vajec,“ vysvětluje Michaela Bebová. Minimální trvanlivost slouží spíše jako orientační hodnota, protože i vejce, která tohoto data dosáhla, mohou být ještě nějakou dobu poživatelná. Jak dlouho vejce průměrně vydrží? „Jsou-li dobře skladovaná, tak až pět týdnů,“ říká Hana Mojžíšová.

Foto: Denys Ovcharenko, Shutterstock.com

Karton vejce chrání před teplotními výkyvy, které narušují jeho strukturuFoto: Denys Ovcharenko, Shutterstock.com

Jak poznat, zda je čerstvé

Čím je vejce starší, tím má tekutější žloutek. Stáří vajíčka můžete orientačně zjistit i tak, že ho opatrně vložíte do sklenice s vodou. Zůstane-li ležet na dně, nemusíte mít sebemenší obavy. Znamená to, že je pod skořápkou málo vzduchu, a je čerstvé. Postupem času ale vzduch dovnitř proniká a narušuje strukturu bílku. Pokud vejce stoupá nahoru, měli byste ho použít spíš do těsta, pokud vypluje nad hladinu, raději ho vyhoďte.

Jak se chránit před salmonelózou

A jak je to se salmonelózou? Pravděpodobnost nakažení touto střevní nemocí z vajec je poměrně nízká, i tak ale není opatrnosti nikdy nazbyt. Bakterie salmonela, která nemoc způsobuje, se nejčastěji nachází na povrchu skořápky, výjimečně uvnitř vejce. Spolehlivě ji zničí tepelná úprava, vy ale myslete na to, že je potřeba umýt si ruce vždy poté, co pracujete s vajíčky. A samozřejmě i nádobí, s nímž syrová vejce přišla do styku.

Vejce samotná byste ale před skladováním nebo zpracováním omývat rozhodně neměli, voda totiž napomáhá šíření mikrobů, včetně salmonely. Pokud máte pocit, že by si vejce zasloužilo očistit, otřete ho papírovou utěrkou a tu potom vyhoďte.

Ochrany před salmonelou je ale mnohem více. A obezřetnost se vyplatí nejen při práci s vejci. Jaké hygienické zásady byste měli dodržovat při nákupu potravin?

Reklama