Hlavní obsah

Tea tree olej mějte v lékárničce. Zatočí s bacily, akné i parazity!

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Foto: Africa Studio; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázračný olej pocházející z Austrálie zabírá na spoustu neduhů: od drobných ran, přes kosmetické nepříjemnosti až po kašel a rýmu. Dobře se s ním pracuje, ale má i pár úskalí. Poradíme vám, jak jej využijete.

Článek

Tea tree olej, tak zní oficiální název přípravku z rostliny, které se nesprávně říká čajovník australský. Olej se totiž lisuje z listí stromu zvaného kajeput střídavolistý, který je příbuzný myrty a roste pouze v močálech na východě Austrálie. Název získal podle tvaru stromu „T“ (odtud T-tree), později však byl zkomolený na tea tree.

Pouze na zevní použití

Tento přírodní esenciální olej má silné antibakteriální a fungicidní vlastnosti. Ovšem pozor, nesmí se užívat vnitřně! Ale i tak existuje mnoho možností, jak mít prospěch z jeho účinků. Například při odpařování v aromalampě čistí vzduch v místnosti a předchází šíření virů a bakterií. Při nachlazení a zánětech dutin, stejně jako v případě ječného zrna, pomůžou inhalace.

Nejčastější aplikací je však potírání pokožky neředěným olejem (maximálně 5%). Ovšem buďte opatrní při kontaktu se sliznicemi, může totiž vyvolat štípání a zarudnutí. Takže nekapat přímo do nosu, ale jen vytírat tamponkem namočeným ve zředěném roztoku. Obecně se pak nedoporučuje pro děti mladší tří let.

Kosmetické přínosy

Při léčbě akné se tea tree olej osvědčí, protože vysušuje pupínky. Podobně zabírá na bradavice, kdy se na ně kape dvakrát denně, dokud úplně nezmizí. Drobné popáleniny zchlaďte a pak je jemně masírujte. Na rozsáhlejší spáleniny, třeba od sluníčka, jej můžete kombinovat s jemným pleťovým mlékem. Problémy s nehty, ať už se jedná o záněty nehtového lůžka, nebo plísně na nohách, se také dají řešit pravidelnou aplikací neředěného roztoku.

Zakousnuté klíště ale nikdy nezakapávejte. Vytáhněte jej kývavými pohyby a pak ranku dezinfikujte olejem. Podobně postupujte při bodnutí hmyzem.

Foto: Sofia Zhuravetc; Shutterstock.com

Tea tree roste přirozeně pouze v Austrálii, uměle vysazené sady se nacházejí i na Novém ZélanduFoto: Sofia Zhuravetc; Shutterstock.com

Tradičně se tea tree olej doporučuje při léčbě oparů, aftů a zanícených koutků. Ke zhojení pupínků poslouží i v případě pásového oparu a planých neštovic. Je vhodný také po tetování, aby nedošlo k zanesení infekce.

Boj s parazity

Spousta maminek spoléhá na tea tree olej při invazi vší. Údajně už jedna kapka za ucho každé ráno zaručí, že se tito „školní otravové“ neuhnízdí ve vlasech dětí. Zázrak z Austrálie pomůže i při boji s blechami u psů, stačí je vykoupat v silně zředěném roztoku. Ovšem nikdy ho nepoužívejte na kočky! Srst si čistí jazykem a mohlo by je to stát i život.

Nejen při nastuzení

Foto: NigelSpiers; Shutterstock.com

Při masáži olej působí třikrát: uvolňuje svaly, pěstí pokožku a intenzivní vůní ještě zvedne náladuFoto: NigelSpiers; Shutterstock.com

Proti bolestem svalů a kloubů se tea tree olej přidává do masážního přípravku. Pár kapek do vody ve vaně zase přinese nečekaný relax. Při kašli a bronchitidě jej vmasírujte do oblasti hrudníku a vrchní části zad. Vnitřně pak můžete užívat tajné léky našich babiček, na které se zapomíná, nebo zatočte s kašlem pomocí domácích sirupů: účinný je tymiánový nebo mrkvový.

Další oblastí uplatnění tohoto esenciálního výtažku je ústní dutina. Bolesti v krku můžete zmírnit kloktáním, kdy do vody přidáte pět kapek oleje. Krvácení a záněty dásní, stejně jako nevábně „vonící“ dech vyřešíte potíráním nebo výplachy. S nepatrným množstvím oleje vytvoříte ústní vodu, která kromě úst vyčistí i zubní kartáček. Vždy však dbejte na to, abyste roztok nepolkli.

Tea tree olej se s úspěchem využívá také k provonění prádla. Svěží odér vás také postaví na nohy, když dostanete úpal. Ne nadarmo byl tento přírodní zázrak za druhé světové války součástí balíčků první pomoci pro americké vojáky v tropických oblastech.

Nezapoměňte si jím vybavit domácí lékárničku. Nikdy nevíte, kdy se vám bude hodit.

Reklama

Načítám