Hlavní obsah

Těchto 5 jídel nikdy nejezte před spaním

Foto: Profimedia

Chipsy večer k televizi opravdu nejsou dobrý nápadFoto: Profimedia

Reklama

Najíst se k prasknutí těsně před spaním není ten nejlepší nápad. Stejně tak nejíst večer vůbec. Poslední jídlo dne je důležité, neměli byste ho vynechat, ale ani nacpat se tím, co máte zrovna po ruce.

Článek

Je to takový začarovaný kruh. Když se večer špatně najíte, nebudete dobře spát. Když nebudete kvalitně spát, druhý den vás budou honit neřízené chutě. A to až do večera, kdy se opět špatně najíte.

„Nevhodné večerní stravování může mít proto velký vliv na vzhled vaší postavy. Kvalitní spánek totiž zajišťuje vyrovnanou hladinu hormonů v těle, které mají vliv na hubnutí, přibírání a chuť k jídlu. Je to například leptin, ghrelin, inzulin nebo kortizol. Pokud je jeho kvalita narušena nevhodným stravováním, začínáte nabírat tuk a svaly se ztrácejí pod jeho vrstvou,“ popisuje Markéta Brožová, hlavní trenérka fitness pro ženy Contours.

Kdy jíst večer naposled?

„O tom, kdy je dobré jíst večer naposledy, se vedou spory. Určitě už jste slyšeli o magické 17. hodině. Pokud chodíte spát ještě před osmou večerní hodinou, pak je to v pořádku,“ komentuje známý mýtus nutriční specialistka Kristýna Báčová z pražské pobočky Světa zdraví 4Life.

„Jestliže jste ale ještě o půlnoci vzhůru, pak vás rozhodně bude honit mlsná a může vás přepadnout neřízený hlad. Navíc je důsledkem zpomalený metabolismus, což vede k následnému přibírání. Doba posledního jídla tak závisí na době, kdy chodíte spát. Obecně se doporučuje nejíst dvě až tři hodiny před spaním,“ uvádí Kristýna Báčová.

Jaká jídla jsou před spaním nejhorší?

Určitě víte, že není úplně v pořádku se večer nacpat kupou sladkostí a hodně tučnými smaženými pokrmy. Když jsme ale u toho, ty nejsou v nadměrné míře ideální v žádnou denní dobu. Večer byste se ale měli vyhnout i některým jídlům, která přes den tělo většinou normálně zvládá.

Foto: Profimedia

Na noc byste měli jíst převážně bílkovinnou stravuFoto: Profimedia

Hořká čokoláda

„Sice obsahuje antioxidanty, které chrání tělo před volnými radikály, ale zároveň obsahuje také stimulační látky, a to kofein a theobromin. Těmi nakopnete svůj organismus podobně jako při pití kávy nebo energetického nápoje. Kvalita spánku je tak narušena a svaly nemají možnost dobře regenerovat,“ popisuje trenérka Markéta Brožová.

Ostré koření

„Na noc se taky určitě vyhýbejte ostrému koření, které může způsobit pálení žáhy, reflux nebo nadýmání. Ostré jídlo navíc vyžaduje od organismu spolupráci a větší úsilí při jeho trávení. Můžete se tak v noci kvůli tomu budit nebo mít dokonce křeče,“ upozorňuje nutriční specialistka Kristýna Báčová.

Těstoviny

Večeře na italský způsob bývají velmi oblíbené. Ovšem mluvíme-li o těstovinách, potažmo i o pizze, není to úplně ideální večeře. „Před spaním se jejich konzumace opravdu nehodí, protože jsou bohatým zdrojem sacharidů, které zpomalují spalování tuků,“ podotýká Markéta Brožová.

Foto: Profimedia

Bílý 3% jogurt si na noc klidně dát můžeteFoto: Profimedia

Celer

Do zdravého jídelníčku celer určitě patří. Je výborným zdrojem vitaminu A, některých vitaminů řady B a minerálních látek jako třeba draslík, hořčík, vápník, železo. „Celer má ale velmi silné močopudné účinky, a po jeho večerní konzumaci může být spánek dost narušen,“ říká dále Kristýna Báčová. Pokud tedy nechcete jít šestkrát během noci na malou, tak si ho k večeři radši nedávejte.

Zmrzlina

„Tahle studená pochoutka obsahuje velké množství cukru a někdy i kofeinu. Ovšem kromě toho, že zásobí tělo cukrem, což vede k tloustnutí, studený pokrm musí tělo začít ohřívat, a tak není zajištěna jeho správná regenerace a kvalitní spánek je pryč,“ uvádí Markéta Brožová.

Co si dáváte nejraději k večeři vy?

Reklama

Načítám