Hlavní obsah

Téma týdne: Kolegyně mě chce zničit

Foto: Thinkstock

Drobné ústrky mohou přerůst v šikanuFoto: Thinkstock

Reklama

Těšily jste se do práce každý den, dokud nepřišla ona! Mladší, krásnější, ambicióznější, svobodná kolegyně, která vás zastínila. Co teď? Bojujete o svůj post, nebo trpně přiznáváte prohru a skrýváte se v ústraní? Pojďte nám napsat o svých pocitech a strategii na info@prozeny.cz a vyhrát 500 korun.

Článek

Osobně jsem to nikdy nepoznala, protože jsem nedošla do věku, kdy bylo potřeba to řešit. Ale postupně s přibývajícími léty přiznávám, že by se to stát mohlo stejně, jako se to stalo kamarádce Alici, která se v podobné situaci právě teď ocitla.

Nástupem kolegyně se všechno změnilo

Bude jí 34 a dosud žila hlavně pro svou práci. Ve firmě je přes osm let, takže v podstatě „starý mazák“. Šéf nikdy o jejích kvalitách nepochyboval, a když se náhodou objevila mladší, vždycky zvítězily její schopnosti a zkušenosti nad mladou houževnatostí. Teď je tomu ovšem jinak! Nastoupila sokyně Adéla, pětadvacetiletá pěkná slečna, bez závazků, plně soustředěná na svou budoucí kariéru. Vnáší do firmy nové nápady a někdy záměrně, někdy nechtěně staví Alici na druhou kolej.

Alice to neřešila, dokud si nevšimla, že šéf začal měnit názor. Pro firmu by se rozkrájela, a proto se jí dotklo, když na jednání, která běžně absolvovala, začala také chodit Adéla. Zeptala se nadřízeného, jestli proti její práci něco má, že si neuvědomuje, že by nějak polevila. Šéf ji uklidnil, že se vůbec nic neděje, ale naznačil malou obavu, že by brzy mohla přijít chvíle, kdy se bude chtít stát matkou, a je potřeba, aby ji ve firmě někdo poté nahradil. Nikdy o tom takhle neuvažovala a velmi se jí dotklo, že už teď, aniž by komukoli naznačila, že by chtěla v blízké budoucnosti dítě, hledá její nadřízený náhradu. Na druhou stranu pochopila, že je to logický počin z jeho strany, ale kruci, je to spravedlivé?

Foto: Thinkstock

Stačí jeden narušitel a pohoda je pryčFoto: Thinkstock

Dostala strach o svou existenci ve firmě, které dala osm let svého života, a v tu chvíli začala dělat jednu chybu za druhou. Nesoustředí se, je těkavá, nedotahuje věci do konce, nedaří se jí strategické plány a čím více chyb dělá, tím stoupá v síni slávy její budoucí náhradnice, která sbírá u šéfa bonusové body a staví Alici do cesty jednu překážku za druhou. V ústraní se pak baví tím, jak si s nimi její starší kolegyně poradí. Alici se zhoršilo zdraví, je nervózní a přítel to doma odnáší nepříjemnými hádkami. Všechno se najednou hroutí jako domeček z karet. Co teď? Existuje pro Alici nějaká pomoc? Měla by se smířit s tím, že je nahraditelná, a raději myslet na rodinu?

Šikana v práci?

Některé případy jsou ještě horší, než co zažívá Alice. Vše může vygradovat až v pověstnou šikanu v práci. Statistiky dokazují, že tzv. mobbing u nás okusil každý šestý Čech, ale ve skutečnosti jsou čísla podle odborníků mnohem vyšší. Pochopitelně se jedná i o opačné případy, kdy starší zkušenější kolegyně šikanuje tu mladší. Jak to končívá? Výpovědí jedné či druhé strany. Následky mohou být ovšem ještě závažnější – zdravotní a psychické problémy. V mobbingu jde o cílevědomou a dlouhodobou psychickou šikanu ze strany kolegyně.

Přibývá případů, kdy jsou šikanovány ženy po čtyřicítce, což dosud nebývalo. Projevuje se to pomluvami, psychickým ponižováním, cíleným zesměšňováním až po zastrašování všeho druhu. A kde jsou vlastně kořeny šikany? Vyrůstají velmi často z lidské závisti. Aby vám kolegyně záviděla, dokonale postačí, když budete vzdělanější nebo hezčí než vaše soupeřka a problémy jsou tu! A rada? Nenechte to dojít tak daleko, aby vás to zničilo! Sbírejte důkazy, e-maily, svědky a přesvědčte šéfa, že na vině je někdo jiný. V nejhorším případě dejte výpověď, dokud si ještě samy sebe vážíte a nemáte zdravotní ani jiné potíže.

Máte v práci kolegyni, která se vás snaží zničit? Tváří se mile a za vašimi zády spřádá hrozivé plány, jak by vás co nejdříve odstavila? Napište nám o tom na info@prozeny.cz a vyhrajte 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám