Hlavní obsah

Téma týdne: Šílím po malých mužích!

Foto: Thinkstock

Můj partner musí být menší než jáFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že pro harmonický vztah není důležitá výška? Omyl! Některým ženám na výšce partnera záleží a dokonce ji upřednostňují před jinými vlastnostmi. Malí muži jsou podle nich nejen sexy a roztomilejší, ale i spolehlivější než dlouháni! Je to pravda? Pojďte nám o tom napsat na info@prozeny.cz.

Článek

Hledám chlapa! Zn.: Malého!

„Hledám milého, sympatického muže nižší postavy...“ začíná inzerát Lenky, pro kterou je výška jejího budoucího partnera zásadní. Lenka ovšem patří mezi menšinu žen podobných požadavků. Párů, kde partnerka převyšuje svého milého, najdeme mnohem méně, než je tomu naopak. Proč? Vysvětlení se nabízí: Podle statistik je většina mužů vysokých zhruba kolem 170 až 180 cm, zatímco ženy v průměru dorůstají do 170 cm. A tak, i když Lenka nemá jinak přemrštěné požadavky na pana Úžasného, se zdá, že hledání bude těžší, než by se dalo čekat.

Společnost chce dlouhány!

Na otázku, čím si ji malí partneři získali, odpovídá jednoznačně: „Jsou sexy, milí a je historicky dokázáno, že jsou výjimeční svými schopnostmi a znalostmi.“ Je to ale pravda, nebo si jen Lenka omlouvá svou „úchylku“ na nedorostlé pány?

Je fakt, že vysocí muži dávají ženám pocit jistoty. Cítíme se v jejich blízkosti v bezpečí, což způsobuje, že jsme klidnější. To jsou známé věci již odpradávna. Muž jako lovec musel být silný, což charakterizovala jeho mohutná postava, aby se mohl postarat o celou rodinu a zajistit jí obživu a chránil všechny její členy. Naproti tomu slabší muži tohle zvládali jen výjimečně. Tyto symboly jsou v nás  zakořeněné a vycházíme z nich při rozhodování o volbě partnera.

Jenže s přihlédnutím na dnešní dobu, kterou z nás zajímá, zda by její muž dokázal ulovit mamuta, že? Dnes už ani nemusí mít chlap kdovíjakou sílu na to, aby zvládl uživit rodinu – spíš šikovnost nebo rozum. Podtrženo sečteno - v dnešním emancipovaném světě se toho po mužích vlastně už ani tolik nechce. Přesto přetrvává pocit většiny mužů působit vedle své partnerky mužně a dominantně, a proto si sami vybírají ženy nižšího vzrůstu.

Foto: Thinkstock

Malou postavu někteří muži skrývajíFoto: Thinkstock

Ženy se za malé muže stydí!?

„Myslím, že se ženy bojí nebo ostýchají chodit na ulici za ruku s malým chlapem,“ objasňuje Lenka důvod, proč je podobných párů vidět tak poskrovnu. „Mně nevadí, že si kolikrát na mě lidé ukazují prstem nebo se smějí. Už jsem si zvykla!“ hodnotí situaci pětadvacetiletá studentka. Je to opravdu tak? Nutí nás společnost přijímat standardní zavedené postupy i v tomhle ohledu? Je pravda, že většina žen, kterých jsem se na podobnou věc ptala, odpovědělo následovně: „Nemohla bych si vyjít s malým chlapem ani na procházku!“ (Copak převyšovat partnera je opravdu taková tragédie?), „Mám ráda urostlé muže, kteří vypadají jako chlapi!“ (Malí muži snad nemohou vypadat jako chlapi?) nebo „Nevylezla bych s ním ani na nákup!“ (Copak muž menšího vzrůstu neunese běžný nákup?)...

Malí muži se musí víc snažit!

Pomalu se dostáváme ale k jádru věci, o kterém mluvila Lenka na začátku. Vysoký muž, který je upravený a kultivovaný, nemusí dělat prakticky nic a automaticky si získává u okolí důvěru a vyzařuje z něj autorita. Na rozdíl od něj malý muž ve stejné situaci musí zaujmout i jinak, aby si získal alespoň tolik obdivu jako jeho vyšší soupeř. To asi měla na mysli Lenka, když mluvila o tom, že malí muži jsou výjimeční a spolehliví. Vždycky samozřejmě záleží, na koho narazíme, a měly bychom se spíš než na výšku dívat na to, co v člověku vězí, a pak na to ostatní, ale to se lehko řekne a hůř dělá. A tak je mi sympatické, že se Lenka nad celou záležitost dokázala povznést, což mnoho žen nedokáže. Nevadí jí, co si myslí lidé okolo, a jde si pevně za svým cílem – tedy za tím v inzerátu – a možná přece jednou potká toho pravého.

A jaký názor na to máte vy? Jsou malí muži lepší než velcí? Milujete je pro některé jejich výjimečné vlastnosti, které dlouháni nemají? Napište nám o tom na info@prozeny.cz a vyhrajte 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám