Hlavní obsah

Téma týdne: Vysvědčení - bít, či nebít?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jak dítě správně motivovat?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Konec roku je za dveřmi, a proto jsme se rozhodli vyhlásit Tématem týdne Vysvědčení - bít, či nebít? Názorů je tolik, co rodičů chodí po tomto světě, a proto se už teď těšíme na vaše hojné reakce. Pro tři z vás je tradičně připraven honorář 500 korun.

Článek

A už je to tu zas! Vysvědčení! Vzpomínáte? První velkou jedničkou to, alespoň ve většině případech, začalo a pak už se ten rozjetý známkovací vlak zastavil až před nástupem do práce, což jsme si jako nadšení prvňáčci neuvědomovali. Časy se ale mění. V první třídě se přestává známkovat úplně, oblibě se těší školy s ,,tak trochu" jiným stylem výuky a známky začíná pomaloučku vytlačovat slovní ohodnocení. Jak se s tím mají vypořádat chudáci kantoři, a co teprve my, rodiče?

Tělesné tresty a odměny

Jistě mi dáte za pravdu, že s tresty i odměnami je to kříž. Ani o jednom není jednoduché rozhodovat! Co je málo a co je moc? Jak dítě správně motivovat, abyste ho příliš nevystrašily? Nebo naopak, jaký je ten správný trest za lajdáctví apod.? Zajímavé postřehy se můžete dozvědět v našem článku: Špatné vysvědčení - a co teď?, který najdete ZDE.

Na každého platí něco jiného

Já se učila dobře, a tak jsem každoročně v den vysvědčení vysedávala s rodinou ,,U Itala" na výborné zmrzlině! Pro někoho je to slabá záplata za celoroční dřinu, pro mě to bylo super! Ne vždycky se ale zadařilo, a když jsem ve čtvrťáku na gymplu nesla domů kromě jedniček a dvojek také jednu čtyřku z angličtiny (poprvé v životě), měla jsem pěkně stažené půlky. Jako máma dítěte předškolního věku se sama sebe ptám, co bych v takové chvíli dělala já.

Popravdě? Nevím a vůbec se na to netěším! Obdivuji své rodiče za ten klid, který tehdy zachovali. Snažili se mi pouze vysvětlit, co ze mě za několik let bude, budu-li takhle pokračovat. Měla jsem trochu škodolibou radost, když jsem o několik málo let později dokonce učila právě onu angličtinu na jedné základní škole. Tehdy mě jejich slova vyburcovala k činům a chtěla jsem dokázat celému světu, že já to zvládnu! Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby mě tehdy za to zbili.

A jaké máte vy zážitky s vysvědčením? Trestali vás rodiče za špatné známky? Jaká byla pro vás největší odměna za pěkné vysvědčení? Jak jste spokojené s výsledky vašich dětí a jak je za ně chválíte nebo trestáte? Jak se díváte na slovní ohodnocení a jaké s ním máte zkušenosti? Vaše názory i příhody ze studijních let čekáme na info@prozeny.cz. Tři z vás opět dostanou možnost si vydělat 500 korun.

Reklama

Související témata:

Načítám