Hlavní obsah

Teplý zimní kompot s jablky, kořením a sušeným ovocem

Hodnocení:
(20)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
10 minut
Náročnost
nízká

Když se řekne kompot, nejspíš si představíte způsob uchovávání ovoce na zimu. Ale kompot si lze i uprostřed zimy připravit čerstvý, a co víc: v chladném odpoledni si ho můžete dopřát teplý. Je plný čerstvého i sušeného ovoce a voňavého koření. A když přidáte kapku alkoholu...

Ingredience pro:
2 porce
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 4 sušené datle
  • 4 sušené švestky
  • 1 hrst rozinek
  • 3 hřebíčky
  • 1 svitek skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 50 ml griotky
  • 250 ml jablečného moštu
  • 100 ml vína
  • 1 mandarinka
Článek

Na tomhle receptu je skvělé, že se nemusíte poměru surovin držet nijak přísně. Berte ho spíš jako inspiraci, co všechno můžete do teplého kompotu přidat. Ať už se jedná o čerstvé, nebo sušené ovoce, použijte to, co máte zrovna po ruce. Co se týká tekutin, nezáleží, jestli použijete červené nebo bílé víno, zda místo griotky přidáte pomerančový či rybízový likér, nebo trochu brandy či rumu. Vše můžete dokonale přizpůsobit svým možnostem, chutím i zásobám. A samozřejmě že alkohol lze vynechat zcela.

Postup

Krok 1: Jablko a hrušku zbavte jádřince, oloupejte a nakrájejte na kousky. Sušené datle a švestky podle velikosti přepulte nebo rozčtvrťte, část rozinek můžete vyměnit za brusinky nebo kandovanou kůru.

Krok 2: Vše dejte do rendlíku, přidejte hřebíček, skořici, badyán a plátky zázvoru (případně i jednu dvě tobolky kardamomu) a zalijte moštem, vínem a griotkou. Alkohol můžete vynechat. Přiveďte k varu a pomalu vařte asi 8 až 10 minut, než je ovoce tak akorát měkké.

Krok 3: Než se směs začne vařit, měsíčky mandarinky či pomeranče zbavte i tenkých bílých slupek, mandarinku můžete použít klidně kompotovanou (včetně nálevu). Na posledních pět minut varu přidejte citrus do rendlíku, při delším varu už by se dílky příliš rozpadly. Kompot podávejte ještě teplý.

Máte rádi teplé ovocné dezerty či lepší svačinky? Dejte si hrušky pečené v listovém těstě nebo jablka v županu.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek