Hlavní obsah

Jak využít kůru z citronu nebo pomeranče? Na nerez i do bot!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Slupky od citronů, pomerančů a mandarinek nevyhazujte. Rozhodně je lze v domácnosti ještě velmi příjemně využít! Kde všude se uplatní?

Článek

Máme pro vás pár tipů, jak zužitkovat kůru z citrusů, tedy citronů, limetek, pomerančů a mandarinek. Do koše rozhodně nepatří, tedy pokud ho nemají zbavit zápachu...

Využití při vaření a pečení

Citronová a pomerančová kůra najdou uplatnění v kuchyni, a to nejen při sladkém pečení, ale i do omáčky k masu nebo do salátové zálivky. Jestli nemáte kůru chemicky neošetřenou, pak ji před konzumací alespoň dva dny louhujte ve vodě – vždy po 12 hodinách vodu vyměňte.

1. Jak kandovat kůru z citrusů: Kůru nakrájejte na kousky a asi 15 minut vařte ve vodě. Pak kůru vyndejte a do vody přisypejte cukr (asi 100 g na 100 ml vody) a znovu vařte. Až se cukr zcela rozpustí, vraťte do vody kůru a vařte dalších asi 30 minut. Pak kůru vyndejte na plech nebo mřížku a nechejte uschnout. Hotovo.

2. Aby se v cukru nedělaly hrudky: Do nádoby s cukrem vložte kousek citronové (pomerančové) kůry a nebudou vás trápit obtěžující hrudky.

3. Jak zlepšit olivový olej: Nevyhovuje vám vůně olivového oleje? Dejte do něj kousek citronové kůry a nechejte ji v něm marinovat. Olej získá svěží chuť i vůni.

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Nastrouhaná kůra z citronu i pomeranče se hodí do těsta i krémů a lze ji snadno usušit i zamrazitFoto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Úklid bez chemie s citrusovou kůrou

Baví-li vás uklízet a pečovat o domácnost bez chemických čisticích prostředků, pak je pro vás kůra ideální surovina.

1. Odstraní zápach: Kůru vložte na talířku do lednice, zbaví ji zápachu. Stejnou službu udělá v odpadkovém koši nebo v páchnoucích botách – tam ji dejte zabalenou třeba do látkového kapesníku a nechejte působit přes noc.

2. Naleští připálené hrnce a nerezový dřez: Slupky (či vymačkaná polovina citronu) si spolu se solí poradí s připáleninami na hrnci nebo se špínou na nerezovém dřezu.

3. Vyčistí mikrovlnnou troubu: Ve špinavé mikrovlnce povařte chvíli hrnek vody s nakrájenými slupkami citrusů. Pak stačí vnitřek trouby jen vytřít papírovou utěrkou.

4. Odmastí a nablýská skleněné plochy: Kůru z citrusů naložte minimálně na týden do octa, nejlépe přímo do lahvičky s rozprašovačem, pak užívejte při čištění oken, zrcadel atp. Raději neaplikujte na mramor ani keramiku, mohlo by dojít k poškození.

Foto: PosiNote, Shutterstock.com

Kůru můžete naložit do octa či do oleje a použít při vaření i při úkliduFoto: PosiNote, Shutterstock.com

Jak využít kůru z citrusů na zahradě

Nejen v péči o vnitřek domu, citrusovou kůru užijete i na zahradě, na terase či na balkoně. Z citrusů se dá uvařit i levný přírodní repelent.

1. Obohatí kompost: Citrusová kůra obsahuje cenné látky, které zvýší jeho výživnost pro rostliny.

2. Funguje jako hnojivo: Nastrouhanou kůru lze míchat se zeminou, hodí se pro rostliny milující kyselejší pH.

3. Odrazuje kočky: Rozházená kůra na záhonech vyžene kočky, které sem chodí hrabat a vyměšovat. Nemají rády její vůni a měly by se takto ošetřeným místům vyhnout.

4. Odpuzuje hmyz: Kůru citrusů můžete v létě sušit na terase a všude tam, kde potřebujete odpudit hmyz, údajně nejvíc vadí komárům a mravencům.

Citrusová kůra v domácí kosmetice

Další důvod, proč kůru nevyhazovat. Krásně voní a obsahuje účinné látky, které prospívají organismu i zvenku. Citrusy ovšem nepoužívejte při bělení zubů!

1. Přípravek k odstranění pigmentových skvrn: Nastrouhanou kůru přidejte do lžíce jogurtu nebo tvarohu, doplňte pár kapkami citronové šťávy a naneste na místo, které chcete vybělit. Po 20minutovém působení omyjte. K zesvětlování lze použít i vymačkanou polovinou citronu.

2. Šetrný peeling: Nastrouhanou kůru nasušte a smíchejte s olivovým olejem a třeba mletou kávou.

3. Prostředek na akné a pupínky: Problematická místa na pokožce potírejte bílou stranou slupky, urychlíte tím hojení.

4. Oplach na mastné vlasy: Chemicky neošetřené mandarinkové slupky vařte alespoň 30 minut a potom je nechejte přes noc louhovat. Ráno slijte a odvarem vlasy opláchněte ještě před mytím.

Reklama

Načítám