Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vůně linoucí se bytem při přípravě tohoto receptu dává tušit, jak kombinace jablek, ořechů, medu a skořice dokonale chutná. Podzimní příjemnou atmosféru si dotvořte třeba tímto jednoduchým dezertem.

15 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 6 ks jablek
  • 2 lžíce ovesných vloček
    1
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce rozinek
  • 1 hrst vlašských ořechů
    8
  • 1 hrst mandlových lupínků
    8
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 lžíce másla
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

01.

Horkovzdušnou troubu předehřejte na 200 stupňů. Jablka důkladně omyjte, ale neloupejte.

02.

Pomocí dlabátka na ovoce, nebo malého nožíku, vykrojte z každého jablka stopku s jádřincem, ale ponechte spodní část s „bubákem“. V každém jablku vznikne širší dutina, kterou snadno naplníte. 

03.

Nyní si připravte náplň. Z vykrájených jádřinců ještě odkrojte kousky jablečné dužiny. Ty smíchejte spolu s citronovou šťávou, ovesnými vločkami, rozinkami, nasekanými vlašskými ořechy, plátky mandlí a skořicí. Nakonec do směsi vmíchejte tekutý med. 

04.

Jablka naplňte směsí a vyskládejte je do pekáče nebo zapékací mísy. Zbytek směsi můžete klidně nandat i kolem jablek. Na každé naplněné jablíčko položte kousek másla a dejte je péct asi na 25 minut. 

05.

Upečená jablka podávejte horká jen tak, nebo ozdobte šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. 

Foto: Svatava Vašková

Dobré a zdravé jídlo vykouzlíte za chvilkuFoto: Svatava Vašková

K podzimu patří jablka a využít je můžete nejen ve sladké úpravě. Udělejte si z nich jablečný ocet.

Načítám