Hlavní obsah
3,5
(45)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Dezert nebo bohatýrská svačina? Rozhodně jídlo, při jehož přípravě se do kuchyně postupně připlíží všichni členové domácnosti. A i když smažení není nejzdravější úprava pokrmů, jednou za čas není nutné podléhat obavám. Zužitkujete i jablka, která už nejsou v nejlepší kondici, a zaručeně sklidíte pochvalu.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
20 kusů
  • 2 ks vejce
  • 200 ml mléka
  • 150 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 4 ks jablek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce cukru moučka
Článek

Postup

01.

Oddělte žloutky od bílků. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přilijte mléko, rozšlehejte, postupně zašlehejte mouku a nakonec lžící zatřete hotový sníh z bílků. Těsto nechte chvíli odpočinout a připravte si jablka.

02.

Jablka omyjte a příčně nakrájejte na kolečka široká asi 7 mm (půl centimetru je málo a centimetr už moc – zkrátka něco mezi tím). Kulatým vykrajovátkem odstraňte jádřince a jablka zakapejte citronovou šťávou.

03.

Ve větší pánvi rozpalte na střední teplotu tenkou vrstvu sádla. Jablkové kroužky postupně namáčejte v těstíčku a zvolna smažte po obou stranách do zlatohnědé barvy. Hotové nechte krátce okapat na papírové utěrce. Podávejte horké, posypané špetkou cukru a mletou skořicí.

Tip: Když chcete jablka v županu povýšit na sváteční dezert, servírujte je s kopečkem vanilkové zmrzliny a přelité karamelovou omáčkou. Nesníte-li všechna jablka najednou, nevadí, jsou velice chutná i později, vychladlá na pokojovou teplotu.

Máte rádi smažené ovoce? Vyzkoušejte banán v kokosovém těstíčku.

Reklama

Související témata:

Načítám