Hlavní obsah
2,9
(346)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Před pár lety se odněkud vynořil polozapomenutý recept na pečený čaj a zahájil vítězné tažení českými kuchyněmi. Aby ne – téměř bez práce v něm zužitkujete přebytky ovoce, v zimě zahřeje, a navíc si opravdu pochutnáte. A když do pekáče přidáte plody aronie nebo-li černé jeřabiny, dokáže posílit i vaši obranyschopnost.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 lahvičky po 200 ml
  • 4 ks jablek
  • 4 ks hrušek
  • 3 hrsti aronie
  • 3 hrsti borůvek
  • 300 g cukru krupice
  • 2 ruličky skořice
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 6 ks hřebíčku
Článek

Syrové plody aronie jsou trpké a jejich chuť vás pravděpodobně nepřesvědčí – jsou ale přímo nabité protizánětlivými látkami, které nakopnou váš imunitní systém. I když tepelnou úpravou přijdete o část vitaminů, minerály a další prospěšné látky v pečeném čaji zůstanou.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C, ovoce omyjte a osušte. Z jablek a hrušek odstraňte jádřince a i se slupkou je nakrájejte na menší kostičky. 

02.

Vložte je do čistého pekáče, přidejte bobulky aronie, borůvky, cukr a koření. Promíchejte, ovoce rovnoměrně rozprostřete a pečte asi čtyřicet minut, obsah pekáče občas promíchejte.

03.

Zatímco se ovoce peče, pořádně omyjte skleničky i s víčky, prolijte je vařící vodou a nechte oschnout.

04.

Z upečeného čaje vyjměte skořici a badyán (hřebíčky můžete ponechat) a ještě horký plňte do vypláchnutých skleniček. Dobře uzavřete a nechte vychladnout dnem vzhůru. Skladujte v chladnější spíži, po otevření v lednici. 

05.

Na nápoj z pečeného čaje zalejte dvě lžičky ovocné směsi 250 ml horké vody a zamíchejte. Přidejte lžičku a nakonec vyjezte i kousky léčivého ovoce.

06.

Aronii si můžete nasbírat i v parcích, buďte však ohleduplní. Na recept vám postačí dvě tři plnější hrsti, zbytek nechte ptákům, i pro ně je to skvělá pochoutka.

Doporučujeme vyzkoušet ještě báječná hrušková povidla z trouby nebo si upečte zdravý švestkový jahelník. A jestli vás lákají švestky i v jiných podobách, vyberte si jeden z padesáti nejlepších švestkových receptů

Související témata:

Načítám