Hlavní obsah

Test chladniček s mrazákem. Které neudrží teplotu?

Foto: thinkstock

Umíte si vybrat správnou chladničku?Foto: thinkstock

Reklama

Vestavná kombinovaná chladnička nemusí být drahá, navíc jejím pečlivým výběrem můžete ušetřit výdaje za elektřinu. Vybírejte ale pečlivě, některé testované modely si totiž neporadily s kolísajícími teplotami okolí a polovina testovaných není vhodná ani pro zamrazování většího množství čerstvých potravin. Jak dopadl celkový test vestavných kombinovaných chladniček 2012?

Článek

Časopis dTest

Při rozhodování, jakou kombinovanou chladničku potřebujete, berte v úvahu především své návyky. Kromě počtu členů rodiny byste měli zohlednit i to, jak často a z čeho vaříte. Obecná rada zní: čím více vaříte z čerstvých potravin, tím větší by měla být chladicí část. U běžných kombinovaných chladniček je poměr chladničky a mrazničky 55 : 45. K hrubé orientaci pro zjištění poměru mrazáku a chladničky postačí objemy udávané výrobcem.

Aby fungovaly a neobtěžovaly

Jedním z kritérií pro výběr je klimatická třída, tedy rozsah okolních teplot, do nichž je přístroj určen. Většina modelů deklaruje pokrytí všech tříd, tedy SN, N, ST, T – od 10 do 43 °C. Dva testované modely, Candy a Teka, jsou sice pouze z třídy ST (18–38 °C), testy ovšem ukázaly, že jim nižší okolní teploty nevadily a fungovaly bezchybně i při 10 °C. Naopak modely Fagor a Liebherr tuto teplotu nezvládly, byť by na ni měly být „stavěné“; teplota v jejich mrazáku začala při nízké okolní teplotě stoupat.

Z hlediska správného nastavení teplot berte v potaz i počet termostatů. Je výhodnější, pokud má kombinovaná chladnička dva termostaty. Levnější modely bývají vybaveny pouze jedním. Snadno se u nich stává, že nastavením správné teploty v chladničce nastavíte špatnou teplotu v mrazicí části a naopak. Mnohé výrobky s dvěma termostaty umožňují odmrazování mrazáku při zapnuté chladničce a naopak.

I hlučnost je jedním z nejdůležitějších kritérií. Chladničku byste, pokud možno, neměli slyšet vůbec, všechny testované modely v tomto ohledu obstály se ctí.

Foto: thinkstock

Pozor, ne všechny chladničky jsou vhodné k vestavění do kuchyňské linkyFoto: thinkstock

Spotřeba jako úhelný kámen

Málokdo si uvědomuje, že chladnička patří k největším žroutům elektrické energie v domácnosti; reprezentuje přibližně 20 % nákladů na elektřinu. V posledních letech se díky systému energetického štítkování podařilo spotřebu nových chladniček výrazně snížit. Pokud to myslíte s úsporami ve své domácnosti vážně a máte doma přístroj deset nebo více let starý, můžete vzít jed na to, že investice do jeho výměny se vám brzy vrátí.

Budou však vaší spásou právě testované výrobky? Test bohužel ukázal, že nabízené modely vestavných chladniček nepředstavují zrovna špičku technologické vyspělosti. Nevynikají ani obzvlášť nízkou spotřebou, ani technickými vymoženostmi, jako je například beznámrazová technologie.

Mrazí, ale málo

Nejproblematičtější co do mražení byly modely Ikea, Zanussi a Indesit. Gelové sáčky nahrazující v testu čerstvé potraviny nedokázaly ani za 24 hodin zamrazit na potřebnou teplotu. Chladnička Beko má pro změnu nedostatečný chladicí výkon; to může zejména v létě a u potravin rychle podléhajících zkáze představovat problém. Chladničku Beko nedoporučujeme ani kvůli horší izolaci. V případě výpadku elektrické energie se oproti ostatním ohřívá mnohem rychleji. Opět tak dáváte všanc potraviny, které by měla chladnička uchovat co nejdéle, i když je bez proudu.

A jak dopadly konkrétní výrobky v testu? Podívejte se na výběr 6 chladniček ze 17 testovaných!

Hotpoint Ariston BCB 313 AA VEI/HA

Průměrná cena: 9270 Kč

Hodnocení kvality:dobře 65 %

Spotřeba elektřiny deklarovaná/změřená (kW/den): 0,740/0,924

Chladnička Hotpoint Ariston byla vzhledem ke své ceně a celkovému výsledku vyhodnocena jako „nejvýhodnější nákup“. Přístroj prokázal velmi dobrou tepelnou stabilitu chladničky a dobrou tepelnou stabilitu mrazicí části. Dosahovaný mrazicí i chladicí výkon je velmi dobrý. Přístroj je vybaven funkcí rychlého chlazení i mrazení a zvukovou signalizací otevřených dveří u chladničky. Lednička má dva termostaty, což nabízí větší variabilitu nastavení teplot.

Miele KF9713iD

Průměrná cena:31 040 Kč

Hodnocení kvality: dobře 65 %

Spotřeba elektřiny deklarovaná/změřená (kW/den): 0,871/1,009

Tato kombinovaná chladnička je nejdražším přístrojem v testu. Podává velmi dobrý chladicí výkon a dobrý mrazicí výkon. Lednička je vybavena systémem rychlého chlazení a má dva termostaty. V rámci testovaných přístrojů dosahoval přístroj nejlepších výsledků v deklaraci spotřeby energie, přesto byla hodnocena jen jako uspokojivá. Chladnička se poměrně nepohodlně odmrazuje.

Siemens KI38VA50

Průměrná cena: 18 130 Kč

Hodnocení kvality: dobře 61 %

Spotřeba elektřiny deklarovaná/změřená (kW/den): 0,795/0,991

Přístroj poskytuje velmi dobrou tepelnou stabilitu chladicí i mrazicí části. Chladicí výkon je dobrý, nicméně mrazicí už pouze uspokojivý. Lednička je vybavena jedním termostatem, disponuje funkcí rychlého mrazení. Patří k nejtišším z testovaných přístrojů.

Ikea FROSTIG BCF 201/65

Průměrná cena:10 990 Kč

Hodnocení kvality: uspokojivě 50 %

Spotřeba elektřiny deklarovaná/změřená (kW/den): 0,781/0,994

Chladicí i mrazicí část mají velmi dobrou tepelnou stabilitu. Chladnička podává dobrý chladicí výkon, ovšem mrazicí výkon byl vyhodnocen jako nedostatečný. Ani za 24 hodin nebylo možné v mrazicí části zamrazit gelový sáček na potřebnou teplotu. Přístroj má jeden termostat a nedisponuje funkcí rychlého chlazení ani mrazení.

Beko CBI 7771 HCA

Průměrná cena:8830 Kč

Hodnocení kvality: uspokojivě 40 %

Spotřeba elektřiny deklarovaná/změřená kW/den): 0,759/1,266

Chladnička prokázala velmi dobrou tepelnou stabilitu obou částí. Její mrazicí výkon je ovšem pouze dostatečný a chladicí výkon dokonce nedostatečný. To může činit problém zejména v létě a u potravin rychle podléhajících zkáze. Lednička má také horší izolaci a poměrně vysokou spotřebu elektrické energie. Jako jediná z testovaných přístrojů je vybavena beznámrazovým systémem.

Liebherr ICUS3013

Průměrná cena: 15 560 Kč

Hodnocení kvality:dostatečně 22 %

Spotřeba elektřiny deklarovaná/změřená (kW/den):0,830/1,008

Přístroj selhal v testu tepelné stability mrazničky, rovněž mrazicí výkon je velmi nízký. Oproti tomu chladicí část je tepelně velmi stabilní a poskytuje dobrý chladicí výkon. Chladnička má jeden termostat a je vybavena funkcí rychlého mrazení.

Podrobné výsledky výše uvedených kombinovaných chladniček jsou k dispozici zde.

Reklama

Související témata:

Načítám