Hlavní obsah

Test krémů na ruce: Který je nej?

Foto: Thinkstock

Pokožce rukou je potřeba dopřát pravidelnou péčiFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud trpíte suchou pokožkou rukou, pokud přicházíte často do styku s vodou nebo saponáty nebo pokud zkrátka jen rádi o své ruce pečujete, je pravděpodobné, že jste již vyzkoušeli řadu krémů na ruce. Abyste nemuseli dál zbytečně utrácet peníze, prozradíme vám, který se o vaše ruce postará nejlépe.

Článek

Časopis dTest

Studené počasí zatěžuje pokožku rukou zdaleka nejvíce, snadno vysychá, u citlivějších jedinců praská a je třeba jí dopřát pravidelnou péči. Na trhu je nepřeberné množství výrobků slibujících zpravidla intenzivní péči, výživu a regeneraci. Většina krémů v testu obstála, více než polovina dokonce s nejlepším hodnocením »velmi dobře«, přesto jsou mezi nimi rozdíly a rozdíl v kvalitě mezi výrobky na prvním a posledním místě je poměrně významný.

Testováno na lidech

Test se skládal ze dvou částí. V té první se měřila hydratace, ta je totiž klíčovou vlastností a vypovídá o tom, jak dobře krémy dokážou dodat pokožce potřebnou vlhkost a přispět tak k její regeneraci. Dobrou zprávou je, že všechny krémy dokázaly po dvou týdnech prokazatelně zlepšit hydrataci pokožky. Ne všechny ovšem stejně dobře. U krémů Nivea, Eucerin, Neutrogena a také Atrix byla zaznamenána po dvou týdnech výrazně lepší hydratace, u Dermacolu to bylo méně znatelné. Poslední testovaný krém, Indulona, sice pokožku zvlhčil, ale hůře než standardní přípravky, se kterými byl srovnáván.

Stovky namazaných rukou

Druhá část testu byla zaměřená na celkový vliv krémů na pokožku rukou. Dobrovolníci si mazali ruce podle potřeby, minimálně ráno a večer. Klíčová byla zjištění, jak dobře jednotlivé výrobky pečují o ruce, zda dokážou zlepšit stav suchých rukou a jaké mají kosmetické vlastnosti, tedy jak dobře se používají, jaké jsou pocity po jejich aplikaci, jak rychle se vstřebávají nebo jak intenzivní a příjemná je jejich vůně. V průběhu testu se také sledovaly případné alergické reakce nebo potíže u citlivých jedinců. Žádné nebyly zaznamenány; všechny testované výrobky mají dobrou snášenlivost a jsou vhodné i pro jedince s citlivou pokožkou.

Indulona zaostává

Pečující vlastnosti vypovídají o tom, jak testující vnímali subjektivní zlepšení stavu svých rukou po patnáctidenním používání. V této zkoušce obstály všechny krémy se ctí, nicméně pouze dva získaly hodnocení »velmi dobře«, Nivea Hand SOS a Atrix. Dva krémy s poměrně hutnou, ale zároveň nemastnou a lehkou konzistencí, zmíněný krém Nivea a koncentrovaný gel Neutrogena, byly nejlépe hodnoceny, co se zlepšení stavu velmi suché a rozpraskané pokožky týče. Tyto krémy jsou tak nejvhodnější pro osoby se sklonem k vysoušení a praskání pokožky a pro manuálně pracující, jejichž ruce dostávají při práci „zabrat“. Nejmenší vliv na suchou pokožku měl krém Dermacol, ten nicméně není primárně určený k péči o rozpraskané nebo suché ruce.

Foto: Thinkstock

Některé levnější krémy jsou účinnější než ty drahéFoto: Thinkstock

Hutnější krémy vhodné pro velmi suché ruce získaly ovšem oproti ostatním relativně horší hodnocení kosmetických vlastností. Testující si u nich častěji stěžovali na lepivost, respektive na pomalejší vstřebávání. Husté krémy a gely se samozřejmě hůře roztírají. Všechny tyto neduhy se naplno projevily u tradiční univerzální Indulony; jen velmi pomalu se vstřebává a ruce jsou po aplikaci nepříjemně lepivé. Její vliv na suchou pokožku není přitom o nic lepší než u velmi rychle se vstřebávajících krémů lehké konzistence, jako je například Atrix. Částečně na to má vliv druh použité emulze, jelikož Indulona je krém typu voda v oleji. Pocit mastnoty po aplikaci byl také jednou z častých stížností testujících. Z Indulony navíc často vytékala voda vytěsněná z emulze, což rozhodně není na místě.

Vůně a její intenzita jsou vždy subjektivní záležitostí. Závěry z naší studie ovšem mnohému napovídají. Celkově nejlépe byla hodnocena parfemace u výrobku Nivea Hand, ke krémům s neobvyklou vůní patří Dermacol; v jeho výrazné vůni lze cítit skořici.

A jak dopadl test? Zde je výběr 6 nejzajímavějších výrobků z 9 testovaných!

Nivea Hand SOS

Cena: 80 Kč Celkové hodnocení kvality: velmi dobře (1,4) Z výsledku testu: Hydratační schopnosti krému jsou velmi dobré, stejně jako schopnost pečovat o pokožku rukou. Krém se velmi dobře roztírá a vstřebává, přitom zanechává jen velmi slabý pocit lepivosti. Krém je velmi příjemně parfemován.

Atrix intenzivní ochranný krém na ruce

Cena: 50 Kč Celkové hodnocení kvality: velmi dobře (1,5) Z výsledku testu: Jeho hydratační schopnosti jsou velmi dobré, stejně tak obstály jeho schopnosti pečovat o pokožku rukou. Velmi dobře se roztírá a vstřebává a nezanechá pocit lepivosti. Je příjemně parfemován.

Eucerin regenerační krém na ruce

Cena:220 Kč Celkové hodnocení kvality:velmi dobře (1,5) Z výsledku testu: Také hydratační schopnosti krému Eucerin jsou velmi dobré, za svou schopnost pečovat o pokožku rukou si v testu vysloužil hodnocení: dobré. Krém se velmi dobře roztírá a dobře vstřebává, nezanechává pocit lepivosti a je příjemně parfemován.

Neutrogena

Cena:100 Kč Celkové hodnocení kvality: velmi dobře (1,5) Z výsledku testu: Hydratační schopnosti krému jsou velmi dobré, schopnost pečovat o pokožku rukou je přitom dobrá. Krém Neutrogena se dobře roztírá i vstřebává, ovšem na rukou zanechává pocit lepivosti. Stejně jako u jeho předchůdců, i v tomto případě se hodnotící shodli, že je příjemně parfemován.

Dermacol Aroma Time

Cena: 70 Kč Celkové hodnocení kvality: dobře (1,7) Z výsledku testu: Hydratační schopnosti tohoto krému jsou dobré, to platí i o jeho schopnosti pečovat o pokožku rukou. Krém se velmi dobře roztírá a dobře vstřebává, jenže zanechává slabý pocit lepivosti. I tento výrobek hodnocen jako příjemně parfemovaný.

Indulona univerzální

Cena:35 Kč Celkové hodnocení kvality:uspokojivě (2,8) Z výsledku testu: Hydratační schopnosti Indulony jsou pouze uspokojivé, stejně jako schopnost pečovat o pokožku rukou. Krém se sice dobře roztírá, ale pouze dostatečně vstřebává a zanechává nepříjemný pocit lepivosti. Krém je příjemně parfemován.

Na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů více než 5200 různých výrobků. Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám