Hlavní obsah

Test parních hrnců a trub: Známe vítěze!

Foto: Mona Martinů

Vaření v páře je šetrné k potravinámFoto: Mona Martinů

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete-li své potraviny tepelně připravovat šetrně a zdravě, je dobré pořídit si parní hrnec či parní troubu. Díky těmto moderním pomůckám zachováte více vitaminů a minerálních látek než při klasickém vaření. Jak uspěly parní hrnce a trouby v testu časopisu dTest? Známe výsledky!

Článek

Časopis dTest

Vaření v páře je šetrný a zdravý způsob tepelné úpravy potravin. Test ukázal, že jídla připravená v parních troubách a parních hrncích byla uvařená rychle, chutně a zachovala si více vitaminů a minerálních látek než při klasickém vaření.

Vzato do důsledku, všechny přístroje splnily základní očekávání, vaření v páře zvládají bez problémů všechny. Ovšem pouze tři přístroje – Philips, Severin a Rommelsbacher zvládly náročnou zkoušku zaměřenou na ověření maximální kapacity přístroje – vaření mraženého hrášku. Jako jediné jej zvládly uvařit rovnoměrně. Všechny ostatní přístroje hrášek částečně rozvařily.

Nad sebou i vedle sebe

Parní hrnce fungují všechny stejně. Pára vyvinutá z vody v zásobníku stoupá směrem vzhůru a ohřívá pokrm uložený v nádobách s perforovaným dnem na teplotu přibližně 100 stupňů Celsia. Přebytečná pára se buď odvádí horním otvorem, nebo kondenzuje na stěnách a stéká zpět do misky na kondenzát.

Hrnce bývají zpravidla vybaveny dvěma či třemi varnými nádobami umístěnými nad sebou. Výjimku tvoří přístroje Morphy Richards a Tefal, které mají nádoby umístěné vedle sebe. Kromě lepší stability to přináší možnost připravovat různé potraviny nezávisle na sobě, zejména u hrnce Morphy Richards, který umožňuje nastavení doby vaření zvlášť pro každou nádobu a lze snadno zajistit, aby byly všechny součásti vařeného menu hotové v jeden okamžik, i když má každá jinou dobu přípravy. Časové sladění u běžných hrnců jde jen za cenu komplikované přípravy a manipulace s nádobami při vaření, čímž dochází mimo jiné ke ztrátě vyvinuté páry.

Připojuje se i nepraktický aspekt – horká madla některých nádob, která ztěžují manipulaci s nádobami a vyžadují použití chňapek. Nezapomeňte ani na to, že horní víko parního hrnce je horké vždy.

Trouby? Drahé a mnohdy nepraktické

Designově velice atraktivní a velice drahé vestavné parní trouby nejsou nutně lepší a praktičtější než parní hrnce. Vaření v páře je co do výsledků srovnatelné se stolními přístroji, s praktickou stránkou věci jsou ovšem mnohé na štíru. To platí zejména pro modely AEG a Küppersbusch. Jejich ploché zásobníky na vodu mají netěsné víko, a pokud je naplníte po okraj, nezabráníte při jejich přenášení od dřezu k troubě odkapávání vody.

Foto: Thinkstock

Hrnce a trouby se testovaly na zmrazeném hráškuFoto: Thinkstock

Jakmile vestavné přístroje jednou zabudujete do kuchyňské linky, získali jste skrytého žrouta elektrické energie. Režim stand-by nelze nijak vypnout.

Jednou ze zvláštností vestavných trub je možnost vařit v páře při teplotě nižší než 100 stupňů Celsia. V některých tak lze připravovat domácí jogurt, nechat vykynout těsto nebo zpracovávat ovoce. Naopak ke standardnímu vybavení v této cenové kategorii patří dětská pojistka, displej, možnost programování, hodiny a minimálně dvě varné nádoby. Za upozornění stojí náročnější čištění parních trub. Samotné čištění není problematické, ale dveře trouby je nutné nechat vždy otevřené až do jejího úplného vyschnutí. Jinak se vystavujete riziku, že vám drahá parní trouba začne reznout.

Zdravé vaření i v papiňáku

Uchování vitaminů je jednou z proklamovaných předností vaření v páře. Časopis dTest vyzkoušel, zda je to pravda, nebo jen trik sloužící ke zvýšení prodeje těchto zařízení. Ukázalo se, že vaření v parním hrnci nebo v parní troubě je oproti vaření ve vodě skutečně zdravější. Existují ovšem i metody vůči vitaminům ještě šetrnější.

Ztráta vitaminu C při vaření je spolehlivým ukazatelem změny nutriční hodnoty potravin. Nejmenší ztráty utrpěla zelenina vařená ve speciální vysokotlaké parní troubě (Miele DG 4164). Velmi šetrné je též vaření v běžném „papiňáku“. I když jde o vaření ve vodě, ztráty vitaminů byly v tomto případě nižší než při vaření v parním hrnci či troubě. Jako nejméně šetrné se ukázalo klasické vaření ve vodě a také vaření v mikrovlnné troubě.

Zde jsou výsledky vybraných parních hrnců a trub z 15 testovaných!

Parní hrnec Morphy Richards 48780

  • Průměrná cena (Kč): 3650
  • Celkové hodnocení kvality: dobře 67 %

Z výsledku testu: Jako jeden z mála testovaných přístrojů má nádoby umístěné vedle sebe, což přináší možnost připravovat potraviny nezávisle na sobě, dobu přípravy lze nastavit pro každou ze dvou nádob zvlášť. Disponuje sedmi programy přípravy, má funkci udržení teploty hotového pokrmu a varování při nedostatku vody. Nevýhodou je, že je přístroj poměrně malý, využitelný objem nádob je jen 3,4 l.

Parní hrnec Gastroback 42510

  • Průměrná cena (Kč): 1280
  • Celkové hodnocení kvality: dobře 65 %

Z výsledku testu: Přístroj dobře vaří v páře, má vyjímatelné dno a speciální nádobu na rýži. Disponuje funkcemi udržení teploty hotového pokrmu a varování při nedostatku vody. Je vhodný i pro velké porce jídla, neboť využitelný objem nádob je 6,9 l. Nevýhodou je pevné pořadí nádob, které nelze změnit, a hůře rozeznatelné popisky.

Parní hrnec Rommelsbacher DGS 800

  • Průměrná cena (Kč): 1610
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně 30 %

Z výsledku testu: Přístroj dobře vaří v páře, disponuje nádobou na rýži, je vybaven displejem a hodinami a umožňuje i časovou předvolbu. Nevýhodou je, že nelze nastavit žádné programy a jeho odvápňování je poměrně zdlouhavé. Pouze 20 % získal v hodnocení bezpečnosti, neboť přívodní kabel je nedostatečně chráněn.

Parní trouba Siemens 24D582

  • Průměrná cena (Kč): 25 990
  • Celkové hodnocení kvality: dobře 67 %

Z výsledku testu: Parní trouba byla dobře hodnocena v kategorii vaření v páře. Pohodlně se obsluhuje, má přehledný displej i hodiny. Nevýhodou je, že nemá rošt a ukazatel doby přípravy je poměrně nepřesný. Po odvápnění je potřeba troubu zdlouhavě čistit.

Parní trouba De Dietrich DOV745X

  • Průměrná cena (Kč): 27 990
  • Celkové hodnocení kvality: uspokojivě 49 %

Z výsledku testu: Parní trouba byla dobře hodnocena v kategorii vaření v páře, uspěla při vaření všech typů pokrmů. Má přehledný displej a hodiny. Nevýhodou je, že má pouze jednu plochu pro vaření, nedisponuje odvápňovacím programem a komfort při vaření znesnadňují i neprůhledná dvířka. Spotřeba energie u tohoto přístroje byla nejvyšší z testovaných přístrojů.

Parní trouba AEG KS7415001M

  • Průměrná cena (Kč): 28 990
  • Celkové hodnocení kvality: dostatečně 30 %

Z výsledku testu: Trouba dobře obstála v hodnocení vaření v páře. Disponuje hodinami, displejem i dětskou pojistkou. Je bezpečná a má relativně nízkou spotřebu elektrické energie. Mezi její negativa patří nekomfortní obsluha, neboť zásobník vody při přenášení kape.

V testu časopisu dTest bylo testováno 9 parních hrnců a 6 parních trub. Kompletní výsledky 15 testovaných přístrojů spolu s informačním materiálem o potravinách získáte na www.dtest.cz/parni_hrnce_a_trouby .

Reklama

Načítám