Hlavní obsah

Test paštik: Myslíte si, že je v nich maso? Omyl!

Foto: Greta Blumajerová

Jsou i paštiky, které vám doporučíme, nebojte se! I když... většinou je to hrůzaFoto: Greta Blumajerová

Reklama

Člověk by si možná řekl, že v paštice je prostě namleté maso, nějaké to koření a možná i konzervant. Realita je ale mnohem horší, v některých totiž maso vůbec nenajdete!

Článek

Veronika Křepelková, naše odbornice na značení potravin, i já jednou za čas dostaneme na paštiku chuť, kterou si ale většinou necháme radši zajít. Když ale nedávno po paštice v obchodě sáhla naše šéfredaktorka Kamila Tomsová a napadlo ji podívat se na složení, zhrozila se. Hned druhý den jsme s Veronikou dostaly za úkol prozkoumat, jestli jsou tyhle „hrůzy“ ve složení všech paštik běžně, nebo jestli má aspoň trochu šanci koupit si nějakou vážně dobrou.

Jestli jste se až do dneška nepodívali na složení své oblíbené paštiky, budete po přečtení tohoto článku možná trochu v šoku, stejně jako Kamila – ve složení se naprosto běžně objevuje víc chemických aditiv, než má člověk prstů. Možná vás ale na druhé straně potěší, že existují i výjimky, které byste se nemuseli bát dát ani dětem!

S Veronikou jsme nakonec vybraly 6 různých paštik s různými příchutěmi a v hodnocení jsme braly největší zřetel na podíl masa (přece jen, toho bychom v paštice hledaly největší množství). Žádné konkrétní kritérium (chlazená – z regálu, levná – drahá) jsme v potaz nebraly. Paštiky jsme nakoupily jednoduše tak, jak nám v obchodech přišly pod ruku. V následujícím srovnání najdete všechny výrobky seřazené podle našeho hodnocení od nejlepší po nejhorší, v případě stejné známky rozhoduje nižší cena.

Alnatura játrová domácí paštika

Hmotnost:160 g

Cena:49,90 Kč

Jednotková cena:31,40 Kč/100 g

Prodejce: dm drogerie markt

Distributor pro ČR: dm drogerie markt s. r. o., České Budějovice

Složení:vepřové maso (61 %), vepřová játra (18 %), vepřové maso z hlavy, tuk, mořská sůl, koření (obsahuje hořčici).

Země původu: Německo

* z ekologického hospodářství

Může obsahovat stopy lepku, laktózy, sóji a celeru.

Popis: Nejlepší a nejkvalitnější paštika v našem testu. Největší podíl masa (více než 60 %), žádné umělé přídatné látky, pouze maso, játra, sůl a koření. Tomu říkáme poctivá paštika! Žádné kůže, sádlo, ani strojně oddělené maso. Navíc obsahuje i produkty ekologického zemědělství. Jediné, co vytýkáme etiketě, je její horší čitelnost, ani s pomocí lupy jsme nezjistily, jestli produkt obsahuje 51 nebo 61 % masa, to jsme se dozvěděly až z německé části etikety na víčku. Paštika je zároveň nejdražší z našeho srovnání, cena se ve složení ale projevuje jen pozitivně!

Hodnocení:Jako jediná si tato paštika zaslouží jedničku, ke složení jako takovému nemáme žádné výtky.

Clever Drůbeží paštika

Sterilovaný masný výrobek – konzerva

Hmotnost:100 g

Cena:7,90 Kč

Jednotková cena:7,90 Kč/100 g

Prodejce:Billa

Výrobce:PT servis konzervárna spol. s r. o., Tábor

Složení:masový vývar, vepř. sádlo, drůb. játra, drůb. maso strojně oddělené, drůb. kůže, vepř. kůže, sůl jedlá, rostl. bílkovina (sója), konzervanty (dusitan sodný E 250, octan sodný E 262, kyselina octová E 260), brambor. vločky, stabilizátory a emulgátory (karagenan E 407, guma guar E 412, xanthan E 415, E 471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin, E 450 difosforečnany, E 452 polyfosforečnany), laktóza, barvivo: karmín, zahušťovadlo: nativní škrob, antioxidanty (kysel. askorbová a citronová), výtažek z droždí a koření, zvýrazňovače chuti (glutamát sodný E 621, sodné soli E 635), glukózový sirup, aroma, hroznový cukr, směs koření (celer, hořčičné semínko). Obsah tuku max. 20 %.

Popis:Nejvíce zastoupenou složkou ve výrobku je masový vývar. Dále výrobek obsahuje bohužel i strojně oddělené drůbeží maso. Výrobek obsahuje také náhražkové složky jako bramborové vločky, škrob, rostlinnou bílkovinu, které ve spojení s drůbežím separátem úspěšně snižují cenu. Plusem tohoto výrobku je pouze 20 % tuku. Obsahuje barvivo E 120 karmín, které není zcela vhodné pro děti – může způsobovat jejich hyperaktivitu.

Alergeny nejsou u této etikety vypsány zvlášť, jako je tomu u jiných, což by vás mohlo zmást. Na originální etiketě jsou ale vyznačeny tučně, takže alergici by si jich jistě bez problémů všimli.

U této paštiky ještě stojí za zmínku, že vzhledem k tomu, že se jedná o privátní značku, je složení plně v rukou řetězce. Ten určuje, jak má paštika vypadat (složky a jejich procentuální zastoupení, množství paštiky, cenu i vzhled výrobku).

Hodnocení:Clever Drůbeží paštika je z našeho srovnání nejlevnější, a tudíž jsme od jejího složení nečekaly žádné zázraky. I tak si ale nezaslouží lepší známku než trojku s minusem.

Krajanka paštika mandlová

Kvalitní česká paštika, Masný výrobek tepelně opracovaný

Hmotnost: 100 g

Cena:8,90 Kč

Jednotková cena:8,90 Kč/100 g

Prodejce: Kaufland

Výrobce:Alimpex – maso, s. r. o., Praha 10

Složení: vepřové sádlo, vepřová játra 23 %, voda, loupané mandle (2,8 %), jedlá sůl, cukr, sušená cibule, škrob, dextróza, glukózový sirup, směs koření, aroma, mléčné bílkoviny, stabilizátory (E 451 trifosforečnany, E 452 polyfosforečnany), zahušťovadlo (E 412 guma guar), antioxidanty (E 316, E 330 kyselina citronová), konzervant (E 250 dusitan sodný). Obsah tuku max. 29 %.

Alergeny: mandle, mléko

Popis:Výrobek je složen ze sádla, jater a mandlí, které jsou zastoupeny necelými 3 procenty množství. Výrobek neobsahuje žádné maso, zato obsahuje fosforečnany, dusitan sodný a jiné přídatné látky. Není nad českou kvalitu, kterou výrobce v názvu tak zdůrazňuje, že?

Hodnocení:Paštika má jako polehčující okolnost poměrně nízkou cenu, od které si žádné zázraky v podobě vysokého podílu masa opravdu nejde slibovat. Dostává proto stejně jako drůbeží paštika Clever trojku s minusem.

Albert excelent. Delikátní paštika s kachními játry a černým pepřem

Masný výrobek tepelně opracovaný. Vakuově baleno.

Hmotnost: 125 g

Cena:26,90 Kč

Jednotková cena:21,52 Kč/100 g

Prodejce: Albert

Země původu:Česká republika

Výrobce:Alimpex – maso, s. r. o., Praha 10

Složení:vepřové sádlo, kuřecí játra 28,8 %, smetana, kachní játra 9 %, kachní sádlo škvařené 4,5 %, jedlá sůl, voda, Cassis lihovina (alk. 20 % vol.), Armagnac (alk. 40 % vol.), pepř černý drcený 1,9 %, rajčata sušená mletá, barvivo: košenila E 120, antioxidanty kyselina askorbová E 300, kyselina citronová E 330, jedlá vepřová želatina, želírující látka: karagenan E 415; dextróza, regulátor kyselosti: chlorid draselný; konzervanty: dusitan sodný E 250, octany sodné E 262. Obsah tuku max. 40 % hm.

Tento výrobek obsahuje mléko a výrobky z něj (laktóza). Může obsahovat stopy ořechů (mandlí).

Popis:Paštika s kachními játry jich obsahuje 9 % (chuť jater je ve výrobku zvýrazněna pomocí kuřecích jater) a s černým pepřem, kterého je 1,9 %. Soudě dle složení neobsahuje vyjma jater žádné maso. Výrobek také obsahuje barvivo košenila (E 120), které se vyrábí ze sušených těl hmyzu a které by neměly jíst děti – může způsobovat jejich hyperaktivitu. Paštika obsahuje i lihoviny Cassis a Armagnac, bohužel ale nevíme v jakém množství.

Složení:Pokud výrobek nemáte v plánu dávat dětem, zaslouží si v našem hodnocení trojku s minus, množství chemických aditiv je ale i zde tristní.

Veselá pastýřka Paštika de Luxe s pečeným masem, česnekem a pažitkou

Masný výrobek tepelně opracovaný

Hmotnost:160g

Cena:30,90 Kč

Jednotková cena:19,31 Kč/100 g

Prodejce: Albert

Výrobce:Hamé s. r. o., Kunovice

Složení:vepřové sádlo, vepřová játra, voda, pečené vepřové maso (13 % hm.), vepřové maso, přísady: škrob, koření, extrakty koření, sušená zelenina, česnek a petržel, cukry, emulgátor E 472c (estery mono- a diglyceridů mastných kyselin), antioxidanty E 331 (citronany sodné), E 315 (kyselina erythorbová), E 330 (kyselina citronová), sůl, mléčná bílkovina, zahušťovadlo E 412 (guma guar), E 415 (xanthan), želírující látka E 407 (karagenan), zvýrazňovače chuti E 621 glutamát sodný, E 635 5´-ribonukleotidy sodné), solicí směs (sůl, kozervant E 250 dusitan sodný), pažitka, regulátor kyselosti E 262 (octany sodné). Obsah masa: 21 % hm. Obsah tuku max. 40 % hm.

Obsahuje mléčný produkt.

Popis:Známá paštika Veselá pastýřka je složena z vepřového sádla, vepřových jater a masa, kterého je v paštice dohromady 21 %. Paštika je s pečeným masem, česnekem a pažitkou, ze složení se pouze dozvíme, kolik je v paštice pečeného masa, avšak nedozvíme se, kolik obsahuje česneku a pažitky. Výrobek obsahuje poměrně velké množství přídatných látek, které jsou sice legislativou povoleny, ale jak se můžete přesvědčit u paštiky Alnatura, jde to i bez nich.

Hodnocení redakce:Tahle paštika nás moc nepotěšila. U paštiky s touto cenou bychom vážně čekaly lepší složení než snad nekonečné množství chemických aditiv. Budiž jí k dobru, že obsahuje nějaké maso a nejen játra, stejně ale dostává čtyřku.

ROLNIK. Myslivecká paštika Premium

Hmotnost:190 g

Cena:22,90 Kč

Jednotková cena:12,05 Kč/100 g

Prodejce:Billa

Výrobce: „Rolnik“ Sp.z.o.o. Zaklad Przetworstwa, Orzesze, Polsko

Sterilizovaný masný výrobek – konzerva

Složení: voda, strojně separované vepřové maso 22,8 %, vepřové kůže 10,6 %, vepřová pečeň 10,6 %, rostlinný tuk (ztužené oleje, emulgátor E 322 lecitiny), kuřecí kůže 7,6 %, krupičná kaše, doplňující látky: hořčice, zahušťovadla: E 1422 (Acetylovaný zesíťovaný adipan škrobu), E 407 xanthan, zvýrazňovač chuti a zápachu: E 621, E 635, aroma, konzervační látka E 250 dusitan sodný, rostlinná bílkovina, sůl, sušené mléko. Obsah tuku max. 45 % hm.

Výrobek obsahuje gluten, hořčici, mléko, sóju. Výrobek může obsahovat stopové množství celeru. Výrobek je určený k přímé spotřebě za studena.

Popis: Myslivecká paštika Rolnik je z těch méně kvalitních paštik v našem výběru. Co nás trochu zarazilo, je fakt, že ve výrobku je více vody než masa. Na první pohled se může zdát, že podíl masa v paštice není zrovna malý (v součtu bez kůží a sádla 33,4 %), strojně separované vepřové maso ale kvalitou určitě nevyniká. V porovnání s ostatními námi hodnocenými výrobky obsahuje nejvíce tuku, a to celých 45 %.

Pro vaši lepší orientaci jsme složení paštiky přepsaly už bez chyb, s překladem si ale distributor do ČR rozhodně moc práce nedal, zvýrazňovač chuti a zápachu nás na druhé straně docela pobavil. Abychom to uvedly na pravou míru, dle legislativy je to látka zvýrazňující chuť a vůni, nikoli zápach! Výrobek navíc obsahuje oproti ostatním v testu velké množství alergenů, což je v dnešní době, kdy jsou potravinové alergie velkým tématem, dalším velkým minusem tohoto výrobku. Za povšimnutí stojí, že paštika obsahuje – nejspíš kvůli levnému nastavení množství – i krupičnou kaši.

Hodnocení:Ne. Tuhle paštiku si také nekupujte! Všechny složky v paštice jsou sice v souladu s platnou legislativou, vážně byste ale chtěli jíst takovýto chemický koktejl? Za nás dostává i vzhledem k alergenům pětku.

Vzhledem k tomu, že se složení paštik nevztahuje žádná legislativa (kromě játrové paštiky jako konzervy ve smyslu způsobu konzervování), která by nařizovala, kolik masa a dalších surovin v ní musí být obsaženo, hřeší na to někteří výrobci, a vyrábí tak nekvalitní a levné paštiky, které obsahují ponejvíce například masový vývar jako u paštiky Clever nebo vodu u paštiky Rolnik. Nenechte se proto nalákat hezkými obaly, a než zase nějakou paštiku koupíte, důkladně si pročtěte její složení. I mezi těmi levnějšími jde najít lepší a horší.

Uznáváme, že, co se paštik týče, jsme k nim po dnešním pročtení více než skeptické, a pokud za ně nechcete utrácet velké peníze, doporučíme vám domácí výrobu.

A co vy? Kupujete paštiky? A sledujete jejich složení?

Vizáž: Ilona Rubešová (SURFACE, profesionální škola vizážistů).

Reklama

Načítám