Hlavní obsah

Test pistáciových výrobků: Myslíte, že v nich tyto oříšky opravdu jsou?

Foto: thinkstock

Foto: thinkstock

Reklama

Možná také milujete chuť pistácií, a tak si kupujete nejen ty pražené, ale hledáte jejich chuť i v jiných pochutinách. My jsme otestovali, kolik jich v různých výrobcích opravdu je. Jak to dopadlo?

Článek

Pistáciová zmrzlina, čokoláda, mléčný nápoj, ale i tyčinka nebo puding. To všechno jsme „ulovili“ v regálech obchodního domu. Všechny mají v názvu právě pistácie. Ale jsou v nich opravdu obsaženy? Prozkoumali jsme etikety a tohle jsme zjistili!

Foto: archiv redakce

Prošli jsme regály několika obchodních domů, abychom našli co nejvíc výrobků s pistáciemiFoto: archiv redakce

Maxi nuta pistácie a mandle, Rupa

Tyčinka má sice v názvu na prvním místě pistácie (a na zadní straně obalu ji dokonce výrobce uvádí jako pistáciovou), ale když se podíváte na složení, pak v 60 % ořechů, které obsahuje, najdete 39,7 % arašídů, 8,6 % mandlí, a až na třetím místě jsou právě pistácie s 6 % – za nimi jsou para ořechy s 5,7 %. Vizuálně na tyčce najdete dva kusy pistácií, ale tyčinka je dobrá, nicméně spíš arašídovo-mandlová.

Cena: 12,90 Kč

Tyčinky ořechy a pistácie, Emco

Ve složení ořechů opět vedou pražené arašídy – 35 %, druhé jsou mandle 11,5 %, pistácií je zde 4,7 %. Pokud je budete na tyčince hledat pouhým okem, najdete pár úlomků na jejím povrchu. Většinu opravdu viditelně tvoří arašídy.

Cena: 39,90 Kč

Puding Jemná pistácie, Dr. Oetker

Mletých pistácií je podle údajů výrobce ve směsi na puding 1 %, což znamená 0,4 g. Musíme však ocenit snahu výrobce tam dát vůbec nějaké oříšky a nenechat to jen na příchutích. Hotový puding má mírně nahořklou chuť spíš po jiných oříšcích než po pistáciích.

Cena: 11,90 Kč

Deli Pistáciová, Orion

Ani když budete studovat složení velmi podrobně, se slovem pistácie se v něm nepotkáte. Chuť je tedy skryta v údaji o rostlinných koncentrátech a extraktech. Jak pravila kolegyně Jana N.: „Nechutná po pistáciích, nikdy nechutnala, ale stejně je nejlepší."

Cena: 10,90 Kč/46 g

Čokoláda Orion Pistáciová

Pořádná porce čokolády, na jejímž obalu vás výrobce láká na „harmonickou chuť pistáciové náplně s kousky křehkých pistácií“. Pokud se ale podíváte na složení, pak v něm najdete 1,5 % drcených pistácií, což znamená 3,6 g na 240 g vážící čokoládu. Žádné kousky v náplni nečekejte, chuť lehce pistáciová je.

Cena:59,90 Kč

Kopečková zmrzlina Pinko, příchuť vanilka – pistácie

Ve složení najdete jen blíže neurčené množství pistáciové pasty a pistáciové aroma. Barva zmrzliny je opravdu ostře zelená, až svítivá. Chuť zas tolik „nesvítí", pokud byste si nepřečetli název, možná by vás pistácie po ochutnání napadly jen kvůli té barvě.

Cena:54,90 Kč/950 ml

Müllermilk Pistáciovo-kokosový

V tomto mléčném nápoji je blíže neurčené množství pistáciového pyré, ovšem podle pořadí, v jakém je uvedeno, ho nebude zásadní podíl. Nápoj je hodně sladký, ale dobrý a pistácie v něm chuťově odhalíte.

Cena: 15,90 Kč/400 ml

Malý testík jako bonus – kolik pistácií je v pistáciích?

Možná vám to přijde jako vtip, ale milovníci pistácií dobře vědí, kolik slupek a někdy i vadných plodů si v jednom sáčku kupují. Takže jsme si dali tu práci, vyloupali jsme pro vás dva sáčky a zjišťovali, kolik vás vlastně stojí oříšky a kolik odpad.

Foto: archiv redakce

Kolik oříšků je v sáčku s pistáciemi? Tuhle odpověď si nenechte ujítFoto: archiv redakce

Pistácie pražené solené Dr. Rashid

Několik jader jsme vyřadili, byla seschlá a měla podivnou barvu, podařilo se nám je ale vyloupat všechny – skořápky byly otevřené.

Cena: 33,90 Kč/80 g – po vyloupání 35 gramů čistých jader

Pistácie IBK trade, pražené a solené

Pistácie byly o poznání větší a samotná jádra také. Bohužel asi deset z nich nešlo oloupat, skořápky byly zavřené.

Cena: 29,90 Kč/100 g – po vyloupání 45 g čistých jader

Až si příště budete kupovat pistácie, tak vám bude jasné, že zhruba polovina ceny padne na skořápky a ty kusy, které nejdou otevřít. Možná tedy stojí za to koupit pistácie loupané, které sice většinou stojí dvakrát tolik, ale ve výsledku za ně zaplatíte stejně a máte to bez práce.

Závěr testu

K čemu jsme došli? Názvy pistáciová zmrzlina, puding nebo mléko ještě neznamenají, že musí být ve výrobku byť ždibec pistácií. Mnohdy jde jen o aroma a barviva, která mají – většinou ne moc přesvědčivě – chuť a barvu pistácií imitovat. Je na vás, zda je milujete natolik, abyste tuhle hru přijali. Pokud bychom mohli navrhnout poctivou hru, pak bychom chtěli výrobky označovat nikoli jako pistáciové, ale s příchutí pistácií.

Na jaké příchuti ujíždíte vy? Napište nám, jaké dobrůtky máte s touto příchutí nejraději.

Reklama

Načítám