Hlavní obsah

Test rychleschnoucích laků na nehty: Vzali jsme na ně stopky!

Foto: Thinkstock

Opravdu schnou rychleschnoucí laky tak rychle, jak slibují výrobci? My se držíme hesla Důvěřuj, ale prověřuj! ...a pak se nestačíme divit...Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohlo by se zdát, že dlouhému sušení čerstvě nalakovaných nehtů už odzvonilo. Na mnoha lahvičkách s laky najdete ujištění, že jsou suché během minutky. Je to ale pravda? Vyzkoušeli jsme to!

Článek

Pokud výrobce uvede, že jeho lak uschne do 60 vteřin, můžete to brát jako slib a není divu, pokud si to chcete i ověřit. Právě to jsme udělali při našem redakčním testu, se kterým nám pomáhala čtenářka Petra z Turnova.

Rozhodli jsme se, že testu podrobíme laky do sto korun, běžně dostupné v drogeriích. Lak jsme vždy natřeli na nehet v jedné vrstvě a čekali dobu, kterou výrobce uvádí jako dobu zaschnutí. Poté jsme překontrolovali, zda je opravdu suchý a nelepí. Pokud tomu tak nebylo, počkali jsme, dokud se tak nestane, a hlídali u toho čas. Testované laky jsme seřadili od nejlevnějšího, a tady jsou výsledky.

Miss Sporty Clubbing Colour

Foto: Archiv

Že je lak rychleschnoucí, naznačuje v názvu obrat „quick dry“. Výrobce neslibuje konkrétní dobu, za kterou by měl lak uschnout, ale přidává ujištění, že když se tak stane, vydrží 4 dny bez popraskání a vyblednutí. 7 ml za 29,90 KčFoto: Archiv

Zkušenosti:Při testu jsme ocenili, že se díky ploššímu štětečku dobře nanáší a dobře se dávkuje. Pokud chcete opravit případné nedodělky, vytvoří s předchozím lakem kompaktní vrstvu. Podle našeho měření zaschl za 70 vteřin. Jestliže považujeme za nejběžnější dobu pro uschnutí rychleschnoucích laků 60 vteřin, pak to je o 17 procent pomaleji, což by v našem testu vyneslo druhé místo.

Rimmel London 60 seconds

Foto: Archiv

Minuta do zaschnutí, složení obohacené o antioxidant vitamin A napomáhající chránit a posilovat nehty, stejně jako inovativní štěteček, jenž zabraňuje vytváření proužků, pro perfektní pokrytí v jediné vrstvě. To je popis výrobce. To vše za cenu 49 Kč za 8 mlFoto: Archiv

Zkušenosti: Se štětečkem si výrobce nefandil, pracuje se s ním dobře a laku stačí opravdu jedna vrstva. Konzistence je také příjemná a lak se při natření případné další vrstvy hezky spojí. Trochu hůř ale dopadl v rychlosti schnutí. Inzerovaná minuta mu nestačila – suchý byl až o 24 vteřin později, tedy potřeboval o 40 procent víc času, což by znamenalo třetí místo.

New York Minute Quick Dry

Foto: Archiv

Jednu vrstvu a uschnutí za minutu, stejně jako UV proti blednutí barvy, speciální štěteček pro přesné množství laku a obsah vápníku, železa a hořčíku. To jsou podle výrobce benefity tohoto laku. Cena je 39,90 Kč za 9,7 mlFoto: Archiv

Zkušenosti: Konzistence laku způsobuje trochu horší nanášení, a pokud někde chcete kousek opravit, je to docela vidět, vznikne „hrb“. Minuta byla při našem testu pro zaschnutí laku nedostatečná – stopky ukázaly 93 vteřin, tedy víc než o polovinu déle, tedy čtvrté místo.

Astor lak na nehty Quick´N Go 45 sec

Foto: Archiv

Výrobce i na obalu slibuje, že díky novému složení bude lak za 45 vteřin suchý. K tomu přidává ještě slib, že i aplikace bude velmi rychlá a dokonalá, přičemž perfektní vzhled nehtům vydrží celých 8 dní. Cena 79 Kč za 8 mlFoto: Archiv

Zkušenost: Štěteček je plochý a silný, práce s ním je pohodlná a rychlá. Konzistence laku je taková, že i jedna vrstva postačí k tomu, aby nehty vypadaly dobře. Po 45 vteřinách zůstal na laku ještě otisk prstu, zcela zaschlý byl až po 51 vteřinách, tedy o 13 procent později, což je ale v testu nejlepší výsledek.

Závěr: Slibům výrobce se nejvíc přiblížil lak od Astoru, nejdéle to trvalo laku od N.Y.C., který potřeboval o víc než polovinu času déle, než uvedl výrobce.

Dáváte přednost rychleschnoucím lakům? Napište nám svoje zkušenosti!

Související témata:

Načítám