Hlavní obsah

Test šamponů: Tyhle si nekupujte!

Foto: Thinkstock

Šampony s přívlastkem profesionální v testu obstályFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každá z nás to někdy zažila a v zimě obzvlášť – vlasy se přestanou lesknout, jsou suché a hladký účes ze všeho nejvíce připomíná chemlon. V té chvíli potřebují intenzivní péči a výživu, aby posílily, byly pružné, pevné a nelámaly se. Speciálně pro ně jsou určeny šampony pro intenzivní péči. A na ty jsme si v našem testu posvítili.

Článek

Časopis dTest

Na trhu se nabízí velké množství šamponů určených pro péči o poškozené vlasy. V testu jsou zastoupeny jak „obyčejné“ levné šampony, tak drahé z „profesionálních“ řad. A výsledky ukazují, že v jejich účincích nemusí být tak velké rozdíly, jaké jsou v jejich cenách. Jedenáct ze šestnácti testovaných šamponů obstálo v testu se ctí, mezi nimi nejlépe dva „profesionální“ L’Oréal Professionnel a Wella Professionals a dva „obyčejné“ Dove a Cien z řetězce marketů Lidl.

Zajímavé je ovšem porovnání tvrzení „proti lámavosti vlasů“ či „regenerační šampon“ uvedených na mnohých výrobcích se skutečnými účinky šamponů. Všechny výrobky umí sice „opravit“ vlasy na jejich povrchu, žádný ale nedokáže zasáhnout hluboko do struktury vlasu. Ta se pochopitelně zlepší správnou péčí, v tomto smyslu působí kvalitní šampon jako prevence.

Pětadvacet statečných s poškozenými vlasy

Součástí testu byly praktické zkoušky na vlasech 25 testujících. Každý šampon aplikovali vždy na polovinu hlavy každého testujícího. Šampony se postupně vystřídaly na všech hlavách. Po umytí vyplňovali kadeřníci detailní dotazník. Následovaly i laboratorní zkoušky, při nichž byl měřen lesk vlasů, rozčesávatelnost a ostatní vlastnosti pomocí speciálních přístrojů.

Právě rozčesávání vlasů bylo problémem především u dvou šamponů, u přírodního produktu Logona a u šamponu Balea ze sítě drogerií dm.

Foto: Thinkstock

Kvalitní šampon zlepší povrch vlasuFoto: Thinkstock

Aby se šampon nezkazil

Přírodní produkty od firem Logona a Lavera neobsahují žádné konzervační látky. To je jistě pro mnohé citlivé jedince přínosné, ovšem takové výrobky jsou logicky náchylnější k napadení choroboplodnými zárodky, což se v testu potvrdilo. Bezprostředně po otevření byly všechny šampony prosté jakýchkoliv mikroorganismů. V našem testu, kdy jsme do lahviček s šamponem vpravili různé druhy choroboplodných zárodků, které se běžně vyskytují v prostředí, se absence konzervantů projevila. Zatímco v běžných produktech většina brzy „pomřela“, v přírodních šamponech se jim dařilo.

Jen šampon vždy nestačí

Při velmi poškozených, roztřepených nebo potrhaných vlasech je šampon jen první polovinou péče. Součástí pravidelného mytí vlasů by měl být i kondicionér. Ten obsahuje vyšší koncentraci účinných látek a při používání se musí nechat chvíli působit.

Chcete vyzkoušet domácí recept na levnou a zcela přírodní vlasovou kúru? Zde je: smíchejte žloutek s několika kapkami oleje (postačí jakýkoliv jedlý olej) a vzniklou směs vetřete do vlasů. Nechte působit přibližně dvacet minut. Účinnost zvýšíte, pokud zabalíte hlavu do ručníku, aby byly vlasy v teple. Nakonec vlasy pečlivě vymyjte.

A jak dopadl test? Zde je výběr 6 nejzajímavějších výrobků z 16 testovaných!

Dove damage therapy

Cena: 65 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (1,9) Z výsledku testu: Po aplikaci šamponu se vlasy dobře rozčesávají a následně velmi dobře češou. Jejich poddajnost a pevnost byla vyhodnocena jako dobrá, stejně jako snadnost úpravy účesu. Vlasy měly pouze uspokojivý objem i lesk a také míra statického náboje vlasů byla uspokojivá. Dove damage therapy obstál v testu antimikrobiální ochrany velmi dobře.

L’Oréal Professionnel Série Expert

Cena:310 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (1,9) Z výsledku testu: Po aplikaci šamponu se vlasy dobře rozčesávají a následně velmi dobře češou. Jejich poddajnost a pevnost byla vyhodnocena jako dobrá, ale snadnost úpravy účesu pouze uspokojivá. Vlasy měly jen uspokojivý lesk i objem a míra statického náboje vlasů byla dobrá. L’Oréal Professionnel Série Expert obstál v testu antimikrobiální ochrany velmi dobře.

Lidl/Cien

Cena: 30 Kč TEST zhodnocení kvality:dobře (1,9) Z výsledku testu: Po aplikaci šamponu se vlasy pouze uspokojivě rozčesávají, ale následně velmi dobře češou. Jejich pevnost byla vyhodnocena jako dobrá, poddajnost pouze jako uspokojivá. Účes lze po aplikaci šamponu dobře upravovat a vlasy se pěkně lesknou. Objem vlasů i míra statického náboje vlasů byla pouze uspokojivá. Lidl/Cien obstál v testu antimikrobiální ochrany velmi dobře.

Wella Professionals Lifetex

Cena: 250 Kč TEST zhodnocení kvality: dobře (1,9) Z výsledku testu: Po aplikaci šamponu se vlasy dobře rozčesávají a následně velmi dobře češou. Jejich pevnost byla vyhodnocena jako dobrá, poddajnost pouze jako uspokojivá. Vlasy se pěkně lesknou, ovšem úprava účesu a jeho následný objem jsou pouze uspokojivé, stejně jako míra statického náboje. Wella Professionals Lifetex obstál v testu antimikrobiální ochrany velmi dobře.

dm Balea Professional

Cena: 40 Kč TEST zhodnocení kvality: dostatečné (3,8) Z výsledku testu:Po aplikaci šamponu se vlasy pouze uspokojivě rozčesávají a ještě o stupeň horší bylo následné česání. Ve všech dalších oblastech hodnocení, jako pevnost a poddajnost vlasů a jejich lesk, dosahoval šampon pouze uspokojivého hodnocení. Také objem vlasů a míra statického náboje byly vyhodnoceny středním stupněm hodnocení, tedy uspokojivě. dm Balea Professional obstál v testu antimikrobiální ochrany velmi dobře.

Logona

Cena: 240 Kč TEST zhodnocení kvality:dostatečně (4,4) Z výsledku testu: Po aplikaci šamponu se vlasy pouze uspokojivě rozčesávají a následně se velmi obtížně češou, v testu česání tedy získala Logona nedostatečně. Pevnost a poddajnost vlasů byla uspokojivá a rovněž účes bylo možné upravovat pouze uspokojivě. Vlasy se po aplikaci šamponu pěkně leskly, ale jejich objem byl pouze uspokojivý, stejně jako míra statického náboje. Logona dosáhla v testu antimikrobiální ochrany pouze uspokojivého hodnocení.

Na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů více než 5200 různých výrobků. Přístup k výsledkům všech testů po zaplacení měsíčního nebo ročního předplatného. Bližší informace na www.dtest.cz

Reklama

Související témata:

Načítám