Hlavní obsah

Test uzených sýrů: Nejdražší propadl!

Foto: Greta Blumajerová

Který uzený sýr máte rádi vy?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sýry patří k velmi oblíbeným potravinám, ať už jde o čerstvé, tavené či třeba plátkové uzené. Ty poslední jmenované jsme se rozhodli otestovat. Jak dopadly i ty z reklamy?

Článek

Zakoupili jsme šest různých plátkových uzených sýrů a odvezli je na otestování do laboratoře.

Na úvod pro vás máme dobrou zprávu: žádný z výrobků nepoužil nějakou náhražku místo mléka, a proto jsme žádný cizí tuk v mléčném tuku nenašli ani u jednoho sýra. Pouze dva výrobci použili při výrobě sýra přírodní barvivo. Jak dopadly v testu? A co vůbec nejdražší výrobek? Podívejte se na výsledky!

Miltra Uzený eidam 40%

Eidamský salámový polotvrdý sýr uzený plátkový, značka Klas

Množství a cena: 100 g/26,90 Kč

Složení: mléko, jedlá sůl, mlékárenské kultury, barvivo annatto. Sušina 53 %, tuk v sušině 40%.

Výrobce: Miltra B s. r. o., Městečko Trnávka

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: Sušiny bylo naměřeno 57,30 %, tuku 25,60 %, tuku v sušině 44,70 % a vody v tukuprosté hmotě sýra 57,4 % hm. Senzoricky nebyly zpozorovány žádné odchylky v celkovém vzhledu, chuti, ani vůni. Chuť byla hodnocena jako typická uzená, vůně sice jako uzená, ale méně výrazná.

Naše hodnocení: Miltra Uzený eidam si vysloužil trojku. Ublížil mu rozpor mezi tvrzením výrobce a skutečností, celkově je tento sýr tučnější, než výrobce uvádí. Tento sýr je přibarvený barvivem annatto. Jedná se o nejstarší žluto-červeno-oranžové barvivo přírodního původu, které se získává ze semen stromu Bixa oregana. Toto barvivo může vyvolávat alergické reakce, například kopřivku, proto by bylo lepší, kdyby se výrobce bez něho obešel.

Madeta Madeland jemný lahodný sýr holandského typu uzený

Polotvrdý sýr uzený

Množství a cena: 100 g/27,90 Kč

Složení: mléko, jedlá sůl, mlékařské kultury, přírodní barvivo E 160b; tuk v sušině 44%, sušina 58 %.

Výrobce: Madeta, České Budějovice; Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy: Sušiny naměřili 56,60 %, tuku 22,10 %, tuku v sušině 39,10 % a vody v tukuprosté hmotě sýra 55,7 % hm. V senzorickém hodnocení dopadl Madeland uzený nejhůř v parametru chuť, která byla nasládlá, přitom si jsou hodnotitelé vědomi toho, že tato chuť je ovlivněna také druhem sýra. Jako nasládlá a zároveň kyselá byla hodnocena i vůně. Hodnotitelé ocenili hladký povrch sýra.

Naše hodnocení: Madeland jemný lahodný sýr holandského typu uzený získal v testu čtyřku. V laboratořích zjistili rozdíl mezi deklarovaným tukem v sušině a tím skutečným, a i když vezmeme v úvahu určitou nejistotu měření, jde o rozdíl dost výrazný. V podstatě to znamená, že tento sýr je méně tučný, než uvádí výrobce. Na obalu je uvedeno, že výrobce použil přírodní barvivo E 160b, tedy annatto. I když se jedná o povolené přírodní barvivo, může u některých lidí vyvolat alergické reakce. V senzorickém hodnocení tento výrobek zcela propadl, v nejdůležitějším parametru a to chuti se umístil na posledním místě.

Albert Quality Uzený Eidam 45%

Sýr přírodní, polotvrdý, plnotučný, uzený, zrající.

Množství a cena: 100 g/22,50 Kč

Složení: pasterované mléko, jedlá sůl max. 2,5%, mlékařské kultury. Tuk v sušině 45 %, sušina 55 %.

Alergologické informace: tento výrobek obsahuje mléko.

Výrobce: Jaroměřická mlékárna a. s., Jaroměřice nad Rokytnou – vyrobeno pro Ahold

Prodejce:Albert

Co ukázaly testy: Tento uzený sýr obsahuje 56,70 % sušiny, tuku v laboratořích naměřili 25,90 %, tuku v sušině 45,70 % a vody v tukuprosté hmotě sýra 58,4 % hm. Senzoricky dopadl tento výrobek nejlépe ze všech testovaných v parametru chuť a vůně především pro typickou uzenou chuť a typickou, výraznou vůni.

Naše hodnocení: Albert Quality Uzený Eidam jako jediný dostal u nás jedničku. Deklarované hodnoty na obalu odpovídají těm, které zjistili v laboratořích, můžeme se spolehnout, že si skutečně kupujeme 45% sýr. Chuťově i vůní byl sýr jednoznačně nejlepší, a navíc má velmi příznivou cenu.

Leerdammer Fumé uzený

Překvapivě jemný a chutný

Množství a cena: 100 g/36,90 Kč

Složení: mléko, jedlá sůl (1,4 %), mléčné kultury, mikrobiální syřidlo, kouřové aroma. Vyrobeno z pasterizovaného mléka. Sušina 58 %, 45 % tuku v sušině. Výrobek obsahuje vápník.

Výrobce: Consumer Service Fromageries Bel, Paris, France, vyrobeno v Holandsku

Prodejce: Billa

Co ukázaly testy: Sušiny obsahuje 60,80 %, tuku 28 %, tuku v sušině 46,05 % a vody v tukuprosté hmotě sýra 54,4 % hm. Vzhledem k zjištěným hodnotám není možné vyslovit shodu s požadavky platného znění Vyhlášky Ministerstva zemědělství ČR č. 77/2003 ze dne 6. března 2003, kterou se stanoví požadavky mimo jiné pro polotvrdé sýry (obsah vody v tukuprosté hmotě sýra by měl dosahovat hodnot 55,0–61,9 %). Chuť byla v senzorickém hodnocení posouzena jako nasládlá a málo uzená, vůně jako sladká a nevýrazná a vzhled jako nejhorší ze všech.

Naše hodnocení: Leerdammer Fumé uzený si vysloužil čtyřku,a to proto, že nevyhovuje vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR, ale také pro svou ne příliš uzenou chuť a celkové špatné výsledky v senzorickém hodnocení. Přitom se jedná o nejdražší sýr ze všech.

Karlova Koruna Eidam 45% plátky uzený

Přírodní sýr, polotvrdý, plnotučný.

Množství a cena: 100 g/21,90 Kč

Složení: pasterované mléko, jedlá sůl (max. 2,5 %), mlékařské kultury, syřidlo. Obsah tuku v sušině 45 %, sušina 55 %.

Výrobce: Jaroměřická mlékárna a. s., Jaroměřice nad Rokytnou

Prodejce: Penny Market

Co ukázaly testy: Karlova Koruna Eidam obsahuje 57,70 % sušiny, 25,40 % tuku, 44,02 % tuku v sušině a 56,7 % hm. vody v tukuprosté hmotě sýra. Obsah tuku a sušiny neodpovídá deklaraci (45 %) a požadavkům platné Vyhlášky Ministerstva zemědělství č. 77/2003. Senzoricky dopadl tento sýr poměrně dobře. Byl nejlepší v parametru vůně, která byla posouzena jako příjemně výrazně uzená. Chuť se některým hodnotitelům jevila jako nakyslá až štiplavá, spíše sladší.

Naše hodnocení: Karlova Koruna Eidam uzený u nás dostal trojku. Hlavní výtka směřuje k rozdílu mezi deklarovanými hodnotami a těmi zjištěnými a nedodržení potřebné vyhlášky. Přitom je to škoda, protože jinak patří tento sýr hlavně senzoricky k těm lepším. A taky jeho cena je velmi příznivá.

Šumavský Eidam uzený 45%

Plátkový polotvrdý sýr

Množství a cena: 100 g/25,90 Kč

Složení:pasterované mléko, jedlá sůl, mléčné kultury. Obsah tuku v sušině 45 %, sušina 55 %.

Bez konzervantů a barviv

Výrobce:Mlékárna Klatovy a. s., Klatovy

Prodejce: Kaufland

Co ukázaly testy: Sušiny obsahuje Šumavský eidam uzený 56,80 %, tuku 25,90 %, tuku v sušině 45,60 % a vody v tukuprosté hmotě sýra 58,3 % hm. Tento výrobek byl druhý nejlepší v parametru chuť a nejlepší v parametru celkový vzhled. Chuť byla hodnocena jako lahodná, výrazná a jemná, ovšem méně výrazná uzená.

Naše hodnocení: Šumavský eidam uzený dostal v našem testu dvojku. Naměřené hodnoty odpovídají nejen vyhlášce, ale také těm, které výrobce deklaruje na obalu. Sýr dopadl velmi dobře také v senzorickém hodnocení. O jeden stupeň přišel především proto, že chutnal o něco málo méně než ten vítězný. Jedná se o kvalitní sýr za dobrou cenu.

Pár rad na závěr

I tentokrát se potvrdilo, že co je drahé, nemusí být nejlepší. Pokud výrobce používá barvivo, aby jeho sýr „lépe“ vypadal a uvede to na obalu, je pouze na vás, zda vám to vadí či nikoli. V každém případě najdete v obchodech uzené sýry, které žádné barvivo nepotřebují.

A tip na konec: pokud si na uzeném sýru chcete opravdu pochutnat, potom ho nejezte ihned poté, co ho vyndáte z lednice, ale nechte ho před konzumací krátkou dobu v pokojové teplotě.

Reklama

Načítám