Hlavní obsah

Test žehliček: Které propadly?

Foto: Isifa

S jakou žehličkou bude žehlení procházka růžovým sadem?Foto: Isifa

Reklama

Žehlička je vybavením snad každé domácnosti a na trhu jich je mnoho. Běžné napařovací žehličce navíc konkuruje parní stanice. Mezi oběma typy jsou dobré i méně dobré výrobky. Víme, se kterými budete spokojeni vy!

Článek

Časopis dTest

Žehličky se zlepšují. Alespoň soudě podle reklamy. Výrobci slibují zázračně odolné a hladké žehlicí desky z materiálů exotických názvů, množství inovativně umístěných otvorů pro páru a další a další vymoženosti. Pokud by ale vývoj měl jít tak rychle, jak výrobci naznačují, musely by dnešní žehličky všechno vyžehlit již pouhým svým přiblížením ke koši na prádlo. První rada tedy zní: ignorujte reklamu, i kdyby žehličku vychvalovala do nebe. Zázračnou technologii, která vás zbaví pracného žehlení, ještě nikdo nevynalezl a dnešní žehličky se od těch testovaných před deseti lety prakticky neliší.

Na čem (ne)záleží

Nejčastěji skloňovaným místem je žehlicí deska, tedy plocha, kterou žehlička jezdí po látce. Žehlicí deska je klíčovou částí, neboť na ní záleží, jak dobře bude žehlička po prádle klouzat, zda se na ni nalepí nešťastnou náhodou připálené prádlo a zda se nepoškrábe při přejetí přes kovový zip nebo knoflíky. Povrchů existuje v zásadě pět druhů – eloxovaný materiál, smalt, nerezová ocel, broušený hliník a keramický povrch. Všechny povrchy jsou dostatečně tvrdé, nejlehčí skluz po prádle má zpravidla smalt, nejhorší broušený hliník (na ten se také nejvíce lepí prádlo). Na základě provedených zkoušek lze jen těžko rozhodnout, který z povrchů je nejlepší. Celkové výsledky mírně favorizují povrchy eloxované a smaltované, některé nerezové žehličky se nám podařilo lehce poškrábat.

Důležitější než povrch je tvar žehlicí desky. Některé žehličky, a zejména parní stanice mají „profesionální“ vzhled s vysokým kovovým okrajem. Ten nejenže ztěžuje žehlení například okolo knoflíků, ale můžete se o rozpálený bok žehličky spálit. Lepší jsou v tomto ohledu „domácí“ žehličky, především ty, jejichž špička je po stranách poněkud „vybraná“ a dostatečně plochá. Počet a rozmístění otvorů pro páru nemá na praktické výsledky žehlení valný vliv, jak se opakovaně ukázalo v testu.

Samotné napařování, tedy množství páry žehličkou vyprodukované, je naopak to, co se počítá. Ovšem ani zde neplatí čím více, tím lépe. Na oslňující čísla uvádějící obrovské dávky páry u té či oné žehličky zapomeňte. Zpravidla totiž uvádí výkon takzvaného parního rázu (tedy jednorázové zvýšené dávky páry), a pokud je uveden i trvalý výdej páry, je to hodnota naměřená při maximální teplotě, kterou ne vždy při žehlení používáte. Skutečný výdej páry se u jednotlivých modelů velice liší, i přestože mají všechny přibližně stejný deklarovaný parní výkon. U parních stanic se pak množství páry pohybuje řádově výše než u žehliček.

Foto: Thinkstock

Jsou lidé, kterým napařovací žehlička stále nic neříkáFoto: Thinkstock

Vodní kámen, to je…

Nejdůležitější zkouškou, pomineme-li samozřejmě zkoušky praktické, byla odolnost žehliček a stanic vůči zanesení vodním kamenem. Mnohé žehličky tato zkouška srazila na kolena. Ty nejhorší přestaly napařovat, nebo dokonce i hřát již po šedesáti hodinách provozu. Ty nejlepší naopak vydržely 250 hodin bez problémů.

Suchá klasika

I když je napařovací žehlička standardem, najdou se lidé, kteří dávají přednost staré dobré suché žehličce. Do testu byl zařazen i výrobek Eta 7246. Před nedávnou dobou byl znovu uveden na trh a na internetu se řadí mezi nejprodávanější z kategorie žehliček. Zátěžovým testem, zkouškami obsluhy i odolnosti ocelové žehlicí desky prošla Eta 7246 bez problémů. Ovšem v praktických zkouškách se naplno ukázalo, proč bylo suché žehlení vytlačeno párou. Samotné žehlení trvalo jen o málo déle než u napařovacích modelů, ale po třech hodinách prádlo vypadalo mnohem hůře než po žehlení většinou napařovacích žehliček. Z toho je zřejmé, že s napařovací žehličkou neušetříte mnoho času ani námahy, ale se stejnou námahou vyžehlíte lépe.

Jak dopadl test? Podívejte se na výsledky 4 testovaných žehliček a 2 parních stanic!

Braun TexStyle 5-510

Cena:1270 Kč Celkové hodnocení kvality: velmi dobře (1,5) Z výsledků testu: žehlička získala celkově nejvyšší z pěti možných hodnocení. Nejlépe ze všech testovaných modelů dopadla ve zkoušce odolnosti vůči zanesení a velmi dobře byla hodnocena její dlouhodobá výdrž. Samotné žehlení s napařováním je co do kvality průměrné, a to jak z hlediska doby vyžehlení stanoveného objemu prádla, tak i jeho kvality. Při žehlení se přístroj dobře obsluhuje. Žehlicí deska je z eloxovaného materiálu a je velmi odolná proti poškrábání. Výrobce doporučuje pravidelné čištění přístroje.

Tefal FV3510 Supergliss

Cena: 930 Kč Celkové hodnocení kvality: dobře (1,6) Z výsledků testu:žehlička zaujme především poměrem výkon versus cena, neboť se svou kvalitou vyrovná i dvojnásobně dražším modelům. Je velmi dobře odolná vůči zanesení a stejně byla hodnocena její dlouhodobá výdrž. Kvalita i doba žehlení je průměrná, přístroj se dobře obsluhuje. Žehlicí deska je ze smaltu a je velmi dobře odolná proti poškrábání. Deklarovaná frekvence čištění je 1x měsíčně.

Rowenta DW9020 Steamium

Cena: 2050 Kč Celkové hodnocení kvality: velmi dobře (2,0) Z výsledků testu:žehlička patří mezi několik modelů, které vynikaly kvalitně vyžehleným prádlem. Je dobře odolná vůči zanesení a velmi dobře byla hodnocena v testu dlouhodobé výdrže. Při žehlení se dobře obsluhuje. Žehlicí deska je z nerezu a je dobře odolná vůči poškrábání. Přístroj jako jediný z testovaných dosáhl na hodnocení velmi dobře při posuzování výdeje páry. Deklarovaná frekvence čištění je 1x za dva týdny.

Eta 3283 90 Lancetta

Cena:1230 Kč Celkové hodnocení kvality: uspokojivě (2,6) Z výsledků testu: také tato žehlička uspěla z hlediska kvality žehlení. Nevýhodou je ale pouze uspokojivá odolnost vůči zanesení. Model získal také pouze uspokojivé hodnocení dlouhodobé výdrže žehličky. Žehlicí deska je z eloxovaného materiálu a je velmi dobře odolná proti poškrábání. Žehlička patří s váhou 1,7 kg mezi lehčí přístroje a dobře obsluhuje. Přístroj by měl být čištěn dle doporučení výrobce jednou měsíčně.

Philips GC7430/02

Cena: 4150 Kč Celkové hodnocení kvality:dobře (1,9) Z výsledků testu: parní stanice dosáhla jen uspokojivého výsledku ve zkoušce žehlení s napařováním. Je velmi odolná vůči zanesení a velmi pozitivně byla také hodnocena její dlouhodobá výdrž. Žehlicí deska je z eloxovaného materiálu a je velmi odolná proti poškrábání. Parní stanice byla vyhodnocena jako dobrá z hlediska výdeje páry i z hlediska obsluhy. Deklarovaná frekvence čištění je jednou za měsíc, případně po 10 použitích.

De Longhi WX1870GAT

Cena:5750 Kč Celkové hodnocení kvality:uspokojivě (3,5) Z výsledků testu: také tato parní stanice dosáhla jen uspokojivého výsledku ve zkoušce žehlení. Negativně byla hodnocena při testu odolnosti vůči zanesení, ve skupině parních stanic byla v tomto ohledu na posledním místě a propadla v testu dlouhodobé zkoušky. Žehlicí deska je z nerezu a dobře odolná. Přístroj se při žehlení dobře obsluhuje. Deklarovaná frekvence čištění je vždy při světelné signalizaci přístroje.

Zdrojem informací je časopis dTest. Na www.dtest.cz jsou k dispozici výsledky testů 21 žehliček a šesti parních stanic. Podrobné výsledky výše uvedených modelů jsou nyní k dispozici zdarma na www.dtest.cz/zehlicky.

Reklama

Související témata:

Načítám