Hlavní obsah

Testovali jsme vlhčené ubrousky a utěrky! Kdy se vám vyplatí?

Foto: Thinkstock

Pomohou vám s úklidem vlhké utěrky a ubrousky?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potřebujete vyčistit zrcadlo, nablýskat dřevěný stůl nebo očistit plastové židle na balkoně. Moderní doba si žádá, abyste při tom místo hadru vzali vlhkou utěrku či ubrousek. Zajímalo nás, jak fungují!

Článek

V regálech s úklidovými pomocníky můžete najít vlhké utěrky nebo ubrousky zaprvé speciální – na sklo, plasty nebo dřevo, nebo ty univerzální. Pět z nich jsme nakoupili a donutili je ukázat, co dovedou. Výsledky vám samozřejmě nabízíme.

Bril utěrky na sklo

Cena: 89,90 Kč za 24 kusů, 1 kus 3,70 Kč

První dojem: Balení jde otevřít ztuha, z čeho máte alespoň pocit, že utěrky nevyschnou. Otevření jsme opakovali desetkrát za sebou, aniž by se obal jakkoli poškodil nebo jeho lepicí síla ochabla. Utěrku z balení vytáhnete lehce a po jedné.

Foto: Archiv redakce

Utěrky mají 17,5 x 26 cm, jsou pevné a ne příliš mokré. Vůně má zřejmě evokovat citron, ale podle našeho nosu je až moc znát, že vyrostl v chemičce. Utěrka je určena na skla a zrcadla a slibuje okamžitou čistotu a leskFoto: Archiv redakce

Výsledek praktického testu:Vyzkoušeli jsme je na zrcadlo v koupelně – nijak zvlášť zašpiněné. První utěrka plochu vyčistila od viditelných skvrn, ale po zaschnutí zanechala matné šmouhy a občas chloupky. Použili jsme tedy druhou. Matné šmouhy zmizely, ale i po několika minutách byl pohled do zrcadla divně rozmazaný – jakoby rozostřený, čili zanechává na skle zvláštní film.

Závěr:Utření zrcadla přišlo na 7,40 Kč, ale raději jsme ho následně ještě přeleštili obyčejným papírovým ubrouskem.

Domol ubrousky uni

Cena: 66,90 Kč za 50 kusů, 1 kus za 1,30 Kč

První dojem: Otvírání je na druhou stranu, tedy zleva, což nás zprvu zaskočilo. Ovšem jinak je snadné a jde stále stejně i po deseti kontrolních otevřeních. I Domol hodlá oživit vaši domácnost vůní citrusů – tentokrát docela příjemnou. Vyndat jen jeden ubrousek se nám napoprvé nepodařilo – vytáhli jsme dva, při druhém pokusu se ven hrnuly hned tři.

Foto: Archiv redakce

Ubrousky jsou 20,3 x 17 cm velké. Podle piktogramů na obalu jsou vhodné na umyvadlo, toaletu, ale i dětskou plastovou židličku nebo dřezFoto: Archiv redakce

Výsledek praktického testu: Nevíme, jak to máte vy, ale nám když někdo řekne, že jsou utěrky uni, proběhli jsme s nimi, co nám přišlo pod ruku – sklokeramickou plochu plynového sporáku i s kovovými obrubami hořáků – ty mimochodem vyčistily velmi uspokojivě. Ony dva vytažené ubrousky vystačily na jeden sporák, plochu asi dvou metrů povrchu kuchyňské desky a odkapávací plochu plastového dřezu.

Závěr:Se dvěma ubrousky jsme udělali docela dost práce – to vše za 2,60 Kč, což je slušný výsledek. Takže je považujeme za dobrou investici.

Ubrousky W5

Cena:39,90 Kč za 80 ks, 1 ks za 0,50 Kč

První dojem: Balík je opravdu objemný do ruky. První odlepování je snadnější než u předchozích balení, ale ani po deseti kontrolních rozlepeních se uzávěr jakkoli nepoškodil. Hned po otevření ucítíte poměrně silnou citrusovou vůni, ale není až tak chemická. Ubrousek vytáhnete lehce, ale jsou proložené tak, že jich na jeden zátah vytáhnete často i několik.

Foto: Archiv redakce

Ubrousky jsou velké 22 x 16 cm, poměrně vlhké. Mají univerzální využití, můžete se pustit do čištění umyvadla, WC, ale i klávesnice nebo vnitřku lednice. Výrobce doporučuje si omýt po jejich použití ruceFoto: Archiv redakce

Výsledek praktického testu:Ubrousek jsme vyzkoušeli na zaprášenou poličku z lamina, ale i zahradní plastovou židli. Prach se na ni krásně zachytil, ačkoli plocha vypadala hodně mokrá, rychle zaschla, i tady s následným ulepeným pocitem, pokud jsme se o ni opřeli. Jedním ubrouskem jsme zvládli otřít klasickou plastovou židli. Komplet sestavu i s kulatým 80centimetrovým stolem zvládlo šest utěrek – a povedlo se bez větší námahy odstranit i špínu – jen v místech, kde už byl plast se zářezy a nerovnostmi, zůstávaly na něm z ubrousků bílé chloupky.

Závěr:Vzhledem k ceně bychom tyto utěrky asi využili jako první pomoc při potřebě něco rychle očistit či utřít prach. Sestavu plastového nábytku zvládly za 3 Kč.

Real ubrousky na nábytek

Cena: 33 Kč za 30 ks,1 ks za 1,10 Kč

První dojem:Balení jde otevřít také ztuha, čili vlhkost ubrousků je v bezpečí, a to i po deseti kontrolních otevřeních. Ubrousek vytáhnete lehce a jen po jednom.

Foto: Archiv redakce

Ubrousky jsou velké 21 x 14,5 cm a docela vlhké. Vůně je jemná a nevadí. Výrobce uvádí, že utěrky se hodí pro účinné ošetření a obnovení dřevěných, laminátových a lakovaných ploch, mají odstraňovat nečistoty a vytvářet antistatickou vrstvu zabraňující vzniku špíny a usazování prachuFoto: Archiv redakce

Výsledek praktického testu: Ubrousek jsme použili na kuchyňský stůl. Jeden vystačil, při pečlivém utírání, asi na plochu 60 x 80 cm, čili na celý stůl bychom spotřebovali nejméně tři. Vlhkost z ubrousku se jakoby vpila do povrchu dřeva a po zaschnutí na něm byly vidět matné šmouhy. Vyzkoušeli jsme ho také na lamino – tedy zcela hladký povrch. Ten ze začátku vypadal velmi mokrý, ale rychle uschnul.

Závěr:Utření kuchyňského stolu by vyšlo na 3,30 Kč. Lesklou plochu očistily ubrousky dobře, bez šmouh, kuchyňský dřevěný stůl možná odpuzuje špínu, ale neleskne se.

Alex utěrky nábytek

Cena: 89,90 Kč za 24 kusů, 1 kus 3,70 Kč

První dojem: Balení jde otevřít ztuha, ale po deseti kontrolních otevřeních bylo znát, že lepidlo slábne a místy se odtrhávalo, těsnost ale porušena zatím nebyla. Utěrky jsou s včelím voskem – a ten je také po otevření cítit – po chvíli práce začnete mít vůně plný nos, takže vám může jít trošku na nervy. Utěrky jde vytáhnout snadno a po jedné.

Foto: Archiv redakce

Utěrky jsou 26,5 x 16,5 cm velké, střední vlhkosti. Jsou vhodné na dřevěný nábytek, okenní a dveřní rámy a slibují čištění bez šmouhFoto: Archiv redakce

Výsledek praktického testu: Utěrky jsme použili na stejný stůl jako značku Real. Výsledek byl o poznání lepší – plocha se leskla a byla bez šmouh. Ovšem dlužno říct, že jeden ubrousek naleštil a ošetřil asi dvě třetiny plochy, kterou zvládl Real, takže na celý stůl bychom potřebovali nejméně čtyři utěrky, ale spíš pět.

Závěr: Musíte zvážit, zda jste ochotni dát za nablýskaný stůl 18,50 Kč. Pokud ano, pak má nad Realem Alex navrch.

Máte zkušenost s vlhkými čisticími ubrousky? Rozhodně nám o ní napište!

Reklama

Načítám