Hlavní obsah

Testy, které umí zachránit život nebo pomoci s hubnutím

Foto: Thinkstock

Spoustu věcí, týkajících se vašeho zdraví, si můžete nechat otestovatFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trápí vás zažívací potíže, špatně popadáte dech nebo máte vyrážku na těle? Jaké testy si můžete nechat udělat, abyste zjistili, co vám je? Pátrali jsme za vás!

Článek

Ať sníte cokoli, máte průjem? Nebo vás občas píchne u srdce, sevře se vám hrdlo a rozbuší se srdce? Důvodů, proč se vám to děje, může být bezpočet. Existuje ale také několik testů, jak zjistit, o co vlastně jde.

Vyrážka, otoky: Potravinová alergie

Příznaky:Od zažívacích obtíží, jako je například průjem, příměs krve či hlenu ve stolici, zvracení, bolest břicha, přes kožní příznaky, otok jazyka až po dýchací obtíže. Problémy mohou být způsobeny pozřením potraviny, která většinou do hodiny způsobí v těle alergickou reakci. Potravinových alergií je spousta: na mléko, na lepek, na ořechy, ryby, mořské plody…

Testy:„Zdali máte potravinovou alergii, zjistí praktický lékař prostřednictvím fyzikálních vyšetření a základního laboratorního vyšetření. Pak vás odešle ke specialistovi,“ uvádí MUDr. Josef Vymazal z ministerstva zdravotnictví. Může jít o alergologa, imunologa či gastroenterologa. Specifických testů pak podle něj existuje celá řada – od laboratorních vyšetření přes kožní testy až po specifická cílená vyšetření.

Co vás to bude stát: Nic, je hrazeno v rámci zdravotního pojištění.

Foto: Thinkstock

Některá vyšetření a testy hradí zdravotní pojišťovny, jiné si musíte platit samiFoto: Thinkstock

Průjmy: Laktózová či jiná intolerance

Příznaky: Průjem, křeče a bolesti břicha. „Potravinová intolerance se projevuje zcela jinak než alergie, reakce jsou opožděné až několik dnů i týdnů. Jde o neobvyklou reakci těla na určité potraviny,“ vysvětluje MUDr. Jan Hlusička.

Testy: Podezření na intoleranci laktózy se potvrzuje vodíkovým dechovým testem. „Další variantou bývá určení pH průjmovité stolice nebo z krevního séra, kdy se testuje přes dvě stovky potravin,“ uvádí Jan Hlusička. Možností je také biopsie tenkého střeva, kdy se odebere malý vzorek sliznice tenkého střeva. Výsledkem testů je doporučení potravin, které můžete jíst bez omezení, a zároveň označení těch, které byste měli úplně vyloučit.

Co vás to bude stát: Řešíte s alergologem, specifické vyšetření se však hradí, 8300 Kč, například Thomayerova nemocnice Praha, 1. Certifikovaná klinika A2C Imperial Karlovy Vary či máte možnost i samodiagnostického testu doma (na zhruba 50 potravin), který stojí 2300 Kč.

Foto: Thinkstock

Zvracíte často? Můžete mít alergii na určité potravinyFoto: Thinkstock

Bušení srdce, špatný spánek: Přetížení těla

Příznaky: Bušení srdce, úzkost, přílišné zadýchávání se při nízké fyzické aktivitě, špatný spánek, průjem, psychická labilita, neustálá únava...

Testy: Zda je vaše tělo v dobré kondici, nebo je potřeba mu dopřát nějakou péči, můžete zjistit i na zátěžových testech. Odhalí vám mnoho skutečností, například proč vás bolí záda, hlava, kolena, otestuje fyzickou zdatnost, doporučí vhodnou zátěž (včetně tepových frekvencí)…

Kam se obrátit:Testy stojí od 800 Kč (podle toho, co všechno zahrnují), Palestra, Praha Zátěžové kondiční testy na ISTT, Pardubice, Klinika sportovní medicíny, Ostrava.

Skoro všechny potíže mají řešení. Hlavní je se nevzdávat. Co myslíte?

Reklama

Načítám