Hlavní obsah

Tihle společníci vás „přinutí" běhat, i když se vám nechce!

Foto: thinkstock

Nevypadá to lákavě? Zaběháte si, a ještě s kamarádkou poklábosíteFoto: thinkstock

Reklama

Že potřebujete občas nakopnout, abyste přemohli lenost a vyběhli ven? Máme pro vás tipy na nejlepší společníky, kteří vás nikdy nenechají zahálet. A běh vás tak bude bavit ještě víc!

Článek

Ať si chcete při běhu vyvětrat hlavu, zhubnout nebo se připravujete na závod, musí vás bavit. A to při častém běhání není snadné. „Nemusíte na to být ale sami,“ říká běžkyně a trenérka Dana Šatrová z projektu Vnímej své tělo. Koho si tedy můžete přizvat, abyste jen monotónně neklusali nebo nesledovali odběhnuté minuty?

Kamarád/ka nezklame

Vždycky vás donutí nazout kecky a jít se proběhnout, ať se děje, co se děje. Rušit domluvené setkání, při kterém navíc můžete leccos probrat, je totiž méně snadné. Ne nadarmo platí, že ve dvou se to táhne líp. Zkuste si najít parťáka!

Partička vás vyhecuje

Běhat v partě má své výhody, protože vás přiměje ze sebe vymáčknout více, než byste možná zvládli sami. „Je potřeba, aby to ale bylo přiměřené,“ uvádí běžecký trenér Petr Kopřiva. Náročnější trénink vás totiž může od běhu odradit, případně vám dokonce způsobit i zdravotní potíže – bolesti svalů, kolen, šlach… „Proto je potřeba, aby i ve skupině spolu běhali vždy výkonnostně stejní běžci,“ říká trenér.

Běžeckou skupinku můžete najít nejen ve svém okolí, na atletickém stadionu, na sociálních sítích nebo serverech o běhání. Ale můžete ji vybudovat i sami: se svými přáteli, kolegy, partnery.

Foto: thinkstock

Psí společník vám dodá energii i dobrý pocit, že děláte něco nejen pro sebe, ale i pro nějFoto: thinkstock

Pes je povinnost i zábava

Společník, který vám zvedne náladu kdykoli! Máte-li totiž psího miláčka, který rád lítá venku, bude vás za váš nový koníček milovat více než obvykle. Nezapomeňte však, že ne všichni lidé v parku, kde běháte, jsou milovníky psů. Proto toho svého mějte naučeného na povely u nohy či zvyklého poslouchat na přivolání... Pak už nezbývá než vyrazit!

Virtuální pomocníci

Technických vymožeností, které vás v běhání trochu popostrčí dopředu, je na trhu celá řada. Zkusit můžete hodinky s údaji o spálených kaloriích, uběhnutých kilometrech, trase… Existují i virtuální trenéři, kteří vás pomocí zvukového záznamu v daném zařízení (nejčastěji přehrávač hudby) povzbuzují a motivují k lepším výkonům. Tyto funkce mají i určité aplikace do mobilu. Díky propojení na speciální internetové adresy si můžete založit i virtuální skupinku nebo virtuálního společníka na vaší úrovni. Programy vám pak umožní zároveň si vytvořit i deník a sledovat, kolik průběžně naběháte, čímž se můžete i porovnávat s ostatními.

Tak co vy na to? Ještě pořád nejste v poklusu?

Reklama

Načítám