Hlavní obsah

Jak poznáte, že je meloun opravdu zralý? Ťukejte a pozorujte jeho nedokonalosti i váhu!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sladké a pěkně vychlazené kousky vodního melounu patří mezi oblíbené letní osvěžení. Jak ale takový plod v obchodě poznat? Přinášíme vám pár tipů, díky nimž už nesáhnete nikdy vedle!

Článek

Melounů je teď všude dostatek, takže je opravdu z čeho vybírat. Jak má ale člověk poznat, že je dostatečně zralý, když je obsah schovaný v nepřístupné slupce a na první pohled vypadají všechny téměř stejně? Máme pár jednoduchých rad, díky nimž si na melounu opravdu pochutnáte.

Potěžkejte ho

Nejdříve se zaměřte na velikost melounu. Obecným pravidlem je, že je lepší vyhnout se extrémům. Jinými slovy – nebrat ten největší, ale dobrá volba není ani ten úplně malý. I tady se vyplatí zvolit zlatou střední cestu a zaměřit se na středně velké kusy.

Vyhlédnutý meloun by měl být těžší, než čekáte, protože ten zralý obsahuje hodně vody. Takže pokud se rozhodujete mezi dvěma stejně velkými melouny, kupte si ten těžší. Bude chutnější.

Foto: Menna, Shutterstock.com

Ze stejně velkých melounů zvolte ten těžší, protože obsahuje víc vody a bude šťavnatějšíFoto: Menna, Shutterstock.com

Najděte žluté místo

Kromě velikosti se zaměřte i na vzhled slupky. Ta by měla být na jednom místě nažloutlá. „Na spodní straně melounu je vždy vidět bílá nebo žlutá kůra. Této oblasti se říká ground spot. Je to místo, které nebylo vystaveno slunečnímu záření. Pokud nemůžete na melounu ground spot najít, tak to znamená, že byl sklizen příliš brzy. U zralého melounu má žlutou barvu. Pokud je světlejší, je méně zralý,“ vysvětluje Dana Bratánková ze společnosti Billa. A co dále sledovat?

Na slupce jsou patrné hnědé čárky, flíčky a (jak říkají pěstitelé) pavučinky. Navzdory tomu, že nevypadají nijak atraktivně, jsou znakem, že květ melounu lákal včely k opylování. Z toho plyne, že čím více pavučinek, tím bude plod sladší.

A platí ještě jedno pravidlo: meloun musí být zvenku neporušený, slupka tvrdá a tmavozelená nebo žíhaná. Praskliny dobrý výběr nevěstí.

Poklepejte na něj

Asi mezi nejznámější rady patří poklepání. To byste měli ideálně provést tak, že vezmete meloun do ruky a klepnete do něj klouby prstů. Podle někoho byste měli slyšet dunivý zvuk, podle jiného zase zvonivý. Jak to tedy je? To upřesňuje Annamária Demeterová ze společnosti Albert: „Dutý zvuk značí správně zralé ovoce. Pro netrénované ucho to ale nemusí být nejsnazší úkol. Proto pokud si kupující chce být stoprocentně jistý, je nejjistější si koupit dvě půlky už rozříznutého plodu.“

Rozkrojený meloun by měl mít jasně červenou a pevnou dužinu s hnědými nebo černými semínky (pokud není bezsemenný). Nekupujte kusy, které mají na první pohled dužinu moučnou a vysušenou.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Pokud chcete mít jistotu, že je meloun uvnitř pěkně zralý, je lepší si rovnou v obchodě vybrat ten, který je rozříznutý na čtvrtky nebo půlkyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Prohlédněte stopku

Při výběru melounu byste neměli přehlédnout ještě jednu důležitou maličkost, a to stopku. Sice to na první pohled vypadá, že jde o nepodstatnou drobnost, ale ve skutečnosti se jedná o zajímavý ukazatel zralosti. „Pěstitelé se orientují i podle stavu stopky. V momentě, když zasychá, je meloun zralý. Také zákazníci se mohou řídit podle této rady. Znamená to, že pokud je stopka zelená, plod byl sklizen příliš brzy,“ dodává Annamária Demeterová.

Když meloun stopku nemá, nemusíte ho hned dávat stranou. Většinou stačí jen zkontrolovat místo, kde původně byla. Mělo by být suché, tmavší a především tvrdé. Měkkost může signalizovat, že už je meloun starý a bude bez chuti.

Přivoňte si

Pro mnohé z vás bude možná překvapivý poslední tip, který nám dala Dana Bratánková: „Zralost melounu poznáte také podle jeho nasládlé vůně.“ Meloun skutečně voní. Proto až ho budete vybírat, tak neváhejte a pořádně ho očichejte. Vůně zralého, sladkého melounu by měla být příjemně nasládlá. Pokud se však přibližuje těžké vůni, která je charakteristická pro hnijící ovoce, bude už přezrálý a nebude tak chutný.

Už jste ochutnali polévku z melounu?

Související témata:

Načítám