Hlavní obsah

Jak léčit píchnutí od včely? Rady pro alergiky i nealergiky

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdřív to štípne, potom svědí. Včelí bodnutí je nepříjemné, ale pokud nejste alergik, zdraví většinou neohrozí. Jak jej ošetřit?

Článek

Pochvalujete si, jak je příjemné brouzdat se trávou na boso, když tu najednou vám chodidlem projede ostrá bolest. Šlápli jste totiž na včelu. To není v létě neobvyklé a naštěstí ani závažné. Pokud nepatříte mezi alergiky, vystačíte si s domácí první pomocí.

Zásadní je ledovat

Nejprve je nutné odstranit žihadlo: někteří doporučují „strhnout“ ho po sklonu pomocí kreditní karty, jiní užívají pinzetu. Úlevu od bolesti potom poskytne chlazení: ledový nebo gelový pytlík zabalte do ručníku, abyste předešli omrznutí pokožky, a držte ho na postiženém místě asi 20 minut. Podle potřeby opakujte každou hodinu. Bolest můžete snížit také užitím nějakého volně prodejného léku proti bolesti.

Co pomůže, když vás bodne včela?

Kromě ledování existují i další účinné prostředky, které sníží bolestivost a uleví od otoků a svědění. A většinu z nich určitě najdete doma.

  • Med - Pomáhá s hojením ran, bolestmi i svěděním. Malé množství naneste na místo po vpichu, zakryjte volným obvazem a nechte hodinu působit.
  • Jedlá soda - Jedlá soda smíchaná s vodou neutralizuje včelí jed a sníží bolest, svědění i otok. Na postiženou oblast naneste silnou vrstvu kašovité pasty z jedlé sody a vody, překryjte obvazem a nechte 15 minut působit. Podle potřeby opakujte.
  • Ocet - Funguje proti otoku a zánětlivé reakci. Namočte do octa hadřík nebo kapesník, položte na místo, kam vás včela píchla, a nechte působit 15 minut.
Foto: Altrendo Images, Shutterstock.com

Včelí píchnutí je v létě častou věcí, naštěstí ne nikterak závažnouFoto: Altrendo Images, Shutterstock.com

Léčivé bylinky, masti a oleje

Tyto bylinky mají hojivé účinky, které pomáhají zmírnit příznaky včelího píchnutí.

  • Aloe vera - Je známá tím, že zklidňuje podráždění a mírní bolest. Pokud máte rostlinku doma, odlomte list a gel vytlačte přímo na postižené místo.
  • Měsíček lékařský - Měsíčková mast je účinné antiseptikum používané k hojení menších ran a podráždění pokožky. Naneste ji na místo štípnutí a zafixujte obvazem.
  • Levandule - Levandulový éterický olej má protizánětlivé schopnosti a pomáhá snižovat otoky. Nařeďte jej kokosovým nebo olivovým olejem a několik kapek naneste na místo vpichu.
  • Australský čajovník - Tea tree neboli olej z australského čajovníku je dalším přírodním antiseptikem, které může zmírnit bolest. Pár kapek naneste přímo na postiženou oblast.
Foto: HENADZI PECHAN, Shutterstock.com

Alergici by měli mít v přírodě při ruce injekční stříkačku s předplněným sos lékem, který jim předepsal alergologFoto: HENADZI PECHAN, Shutterstock.com

Rady pro alergiky

„Pokud víte, že máte alergii na včelí bodnutí, je vhodné v sezoně již preventivně denně ráno užívat některé z antihistaminik,“ radí Ludmila Mazylkinová, vedoucí lékařka společnosti Moje ambulance.

Jak nástup alergie vypadá? Mírné příznaky mají podobu vyrážky a svědění po celém těle, v horších případech se přidávají potíže s dýcháním a při závažné alergické reakci máte nízký krevní tlak a vážné potíže s dýcháním vlivem otoku na dýchacích cestách (takové reakci se říká anafylaktický šok a může skončit i smrtí).

„V případě, že jste prodělali v minulosti anafylaktický šok po píchnutí včelou, jste jistě vybaveni pohotovostním sos lékem v předplněné injekční stříkačce, který vám předepsal váš alergolog. Noste ho vždy při sobě,“ radí doktorka Mazylkinová. Takovým sos lékem v injekci je například Epipen, který v případě závažné alergické reakce zafunguje odpovídající rychlostí, na rozdíl od tabletkového antihistaminika.

Pokud s anafylaktickým šokem zkušenosti nemáte a po píchnutí včelou se začnou projevovat příznaky, urychleně vyhledejte lékařskou pomoc, případně zavolejte záchranku. Anafylaktický šok je totiž život ohrožující stav, který vyžaduje akutní lékařský zásah.

Načítám