Hlavní obsah

Co k ohni? Jak vybrat špekáček a neriskovat při opékání

Foto: Atmosphere1, Shutterstock.com

Foto: Atmosphere1, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi vzpomínáte na prázdninové táboráky a opékání buřtů? Chcete nezapomenutelný zážitek dopřát i své rodině? Dobře vybírejte, co si na pruty napíchnete, aby to neskončilo bolavým břichem.

Článek

Uzenina opékaná na ohni není v principu moc zdravá. Pokud si ji ale dopřejete výjimečně jako zpestření letního večera, na vašem zdraví se to z dlouhodobého měřítka nijak nepodepíše. Špatný výběr uzeniny i nedodržení postupu opékání vám ale může znepříjemnit večer podrážděným zažíváním. Jak na to?

Zapomeňte na dietu: na oheň patří špekáček

Buřtík nařezat, napíchnout na prut a nechat nad plameny pěkně prohřát. Připravit lahůdku spojenou s prázdninovým táborákem není žádná věda, přesto hrozí i víc potíží, než že vám křupavá pochoutka spadne do ohně.

Chybovat můžete už při nakupování. Třeba tím, že se snažíte zmírnit dopad na figuru a na opékání vyberete co nejdietnější uzeninu. Na oheň ale patří nejlépe klasický špekáček. Ten má jasně stanovený poměr surovin a hlídané složení, bez něhož si tento název nezaslouží. Vybírejte už podle obalu, pokud se jmenuje opékáček, táboráček a podobně, o skutečný špekáček se nejedná.

Uzeniny nemusíte? Zkuste na ohni pravý kotlíkový guláš podle šéfkuchaře.

Foto: Jan Danek jdm.foto, Shutterstock.com

Bílé kousky špeku na řezu jsou pro opékání nejlepšíFoto: Jan Danek jdm.foto, Shutterstock.com

Špek pro perfektní propečení

V kvalitním špekáčku by mělo být kolem 70 % masa, 20 % špeku a 10 % zbývá na vodu, sádlo a koření. Chcete-li tradiční pochoutku, nelekejte se vysokého podílu špeku a jeho viditelných kousků na řezu. Špek dodává na šťavnatosti a pomáhá dokonalému propečení. Naopak moučné náhražky a plnidla mohou dokonce způsobit, že uzenina nad ohněm vzplane a budou na ní vznikat zuhelnatělé části!

Na tučné uzeniny si nepotrpíte? Zkuste třeba šunkový točený salám nebo kvalitní telecí párek, milovníky ostřejší chuti zaujme domácí pikantní klobása nebo dobře marinovaná uzenina s vyšším podílem hovězího masa.

Jak naříznout buřt

Špekáček je třeba šikovně napíchnout, aby z prutu nespadl. Pozornost věnujte také správnému nařezání uzeniny: nejlepší je buřt nakrojit z obou konců do kříže asi do třetiny délky, aby prostřední třetina zůstala pevná právě pro zapíchnutí klacku a přitom se dobře a rovnoměrně propekly kraje i střed. Pokud máte raději buřt nařezaný na ježka, můžete do něj zapíchnout klacek podélně. Šikovné jsou opékací vidlice, s nimi nehoda hrozí o poznání méně.

Opékejte teplem, ne plamenem

Uzeninu neopékejte přímo v ohni, ale v horkém vzduchu zhruba deset centimetrů nad plamenem. Jinak hrozí, že se povrch rychle spálí, ale vnitřek zůstane studený. To zkazí nejen chuť, ale lidé s citlivějším zažíváním riskují i žaludeční potíže.

Při přímém opékání vznikají karcinogenní látky, proto nekonzumujte připálené kousky. Čím je čas pečení delší a teplota vyšší, tím větší koncentrace škodlivých látek se v pokrmu tvoří. Pozor ale i na nedopečení, špekáček je třeba držet na ohněm zhruba čtvrt hodiny. Je-li však uzenina čerstvá, z nepropečeného kousku vám nic nehrozí, jen si tolik nepochutnáte.

Jiné je to v případě, že si budete na ohni chystat něco ze syrového masa, například kuřecí šašlik. Zvlášť drůbeží a vepřové je nutné tepelně řádně upravit, jinak hrozí salmonelóza, listerióza, kampylobakterióza, enterotoxikóza nebo botulismus.

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Pokud používáte podpalovač, před opékáním vždy počkejte, až zcela dohoříFoto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Kapající tuk je nepřítel

Tuk a šťáva odkapávající z uzeniny do ohně vytvářejí nezaměnitelnou vůni, bohužel ale také koktejl látek, které se s kouřem dostávají zpět na maso a škodí zdraví. Připisuje se jim dokonce karcinogenní účinek. Pokud máte obavy, opékejte nad žhnoucími uhlíky, nikoli velkými plameny, nebo dejte přednost přípravě na plynovém grilu, případně na mřížku položte aluminiovou misku, která kapající tuk zadrží.

Co ke špekáčku: hořčice je zdravá

I proto se k opékaným uzeninám i grilovanému masu konzumuje hořčice, má totiž schopnost neutralizovat případné škodliviny včetně rakovinotvorných látek. Podobně poslouží také koření (oregano, tymián, rozmarýn), v němž se maso před grilováním marinuje a hodí se i do zeleninového salátu, který můžete podávat jako přílohu. Anebo dejte hořčici přímo do marinády!

Kdy si opékačku raději odpustit

Opékání uzenin by si měli odpustit nejen lidé s háklivějším zažíváním, ale také s dnou či nemocnými ledvinami. Uzeniny totiž obsahují vysoký podíl purinů, které mohou tyto choroby zhoršovat. Z masa jich má nejvíc vepřové a bohaté je na ně i pivo, kterým se opečené pochoutky často zapíjejí.

Opékat nemusíte jen buřty. Atmosféru si užijete třeba s vandráckým chlebem na klacku.

Reklama

Načítám