Hlavní obsah

Tipy na víkend: Jaké bude počasí první březnové dny?

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Foto: Petr Bonek, Shutterstock.com

Reklama

První březnový víkend sice nebude ve znamení jarního počasí, jako tomu bylo předchozích pár dnů, ale nemusíte se bát, že se vrátí zima. Jestli půjdete ven, připravte si nepromokavé oblečení anebo se schovejte někam na výstavu.

Článek

Zatímco během týdne si počasí hrálo na jaro v rozpuku, víkend optimistické nálady trochu zchladí. Teploty přes den sice nebudou padat pod nulu a k bodu mrazu se ani moc nepřiblíží, ale obloha se zatáhne a místy se objeví přeháňky – ve výškách nad 600 metrů mohou být v sobotu dokonce i sněhové. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat kolem 0 až 4 °C, přes den vystoupají ke 4 až 8 stupňům. V neděli se nepatrně oteplí, zato čekejte přeháňky na většině území. V noci bude 1 až 5 °C a přes den 8 až 12 °C. Před deštěm se raději schovejte někam na výstavu, a pokud se přece jen budete chystat ven, sledujte bedlivě počasí a oblečte si něco nepromokavého.

Nahoďte uniformu a hurá do Sokola!

Máte rádi maškarní bály? Nenechte si ujít šibřinky, které organizuje Česká obec sokolská. Pořádají se po celé republice a tento víkend budou například v Přerově, Vlašimi, Luhačovicích, Kralupech nad Vltavou, Praze a mnoha dalších městech. Stačí si jen najít ty nejbližší. Pořádně si ale zkontrolujte, jaké téma je pro letošní šibřinky vyhlášeno – bez kostýmu to nebude pořádná maškarní zábava. Například v Praze jsou mottem letošních šibřinek uniformy. Pokud tedy doma nějakou máte, oprašte ji a vyrazte si zatančit. Víte, že po šibřinkách se jmenuje i jednoduchá masopustní delikatesa s povidly a mákem?

Foto: Artush, Shutterstock.com

Co by byly šibřinky bez kostýmů? Jde jen o to, zvolit ten správný! Foto: Artush, Shutterstock.com

Kostýmová paráda na jihu Čech 

Český Krumlov je město tak krásné, že pro jeho návštěvu byste ani žádný další důvod nepotřebovali. Ale o víkendu se zde koná ještě navíc Krumlovský masopust, který startuje v sobotu v deset hodin ve zdejších klášterech. Do atmosféry vás dostane nejen průvod masek, ale také řemeslné dílny, kde si můžete sami něco vyrobit, anebo stánky s tradičními dobrotami. Připraven je bohatý doprovodný program, který návštěvníkům slibuje zážitky spojené s rukodělnou výrobou, opékáním buřtů či zábavu při poslechu živé kapely.

Foto: ckrumlov.info

V Českém Krumlově bude celý víkend probíhat masopust Foto: ckrumlov.info

V šatníku princezen a hrdinů 

Od 23. února do 28. dubna si v Brně můžete prohlédnout výstavu Princezny a hrdinové. V Letohrádku Mitrovských je připraveno padesát kostýmů, které vám asi nemusíme blíže představovat – myší kožíšek princezny Lady zajisté poznáte, stejně jako kožená křídla z pohádky O princezně Jasněnce a létajícím ševci (1987). Připraveny jsou také artefakty z pohádek Šíleně smutná princezna (1968), Jak se budí princezny (1977), S čerty nejsou žerty (1984) a z mnoha dalších. Na konci výstavy na vás čeká překvapení. Jaké, to budete muset zjistit na místě.

Foto: Profimedia.cz

V Brně je k vidění výstava kostýmů z oblíbených filmových pohádekFoto: Profimedia.cz

Dámská jízda do historie 

Člověk by musel žít na Marsu anebo ve světě, kde neexistují média ani kalendáře, aby mu uniklo, že vloni na podzim to bylo sto let, co byla založena Československá republika. A v duchu oslav tohoto významného výročí se nesou některé výstavy i letos. Ostatně – pořád je co slavit! Jednou z nich je expozice Očima ženy – Osudové i všední dny stoleté republiky v životě žen v Muzeu ve Šlapanicích. Výstava přibližuje život žen během posledních sta let ze všech možných úhlů pohledu. Přiblíží vám nejen to, co se nosilo, ale také se dozvíte mnoho zajímavých příběhů statečných žen – o některých jste možná nikdy neslyšeli (a měli byste). Ideální místo na dámskou jízdu! Obzvlášť když to spojíte s ochutnávkou vína v okolí.

Foto: Profimedia.cz

Do Muzea ve Šlapanicích si můžete udělat dámskou jízdu Foto: Profimedia.cz

Jaký měl David Bowie vliv na holky? 

Pakliže se chystáte strávit víkend v klidu domova nicneděláním, maximálně s knihou v ruce, i tentokrát pro vás máme tip. Jen vám možná tentokrát trochu zvýší tep.

Jmenuje se O osudovém vlivu Davida Bowieho na holky, ale životopis geniálního zpěváka nečekejte. Na dvou stech stranách na vás čeká vyprávění sedmnáctiletého Paula, který je na svůj věk mnohem dospělejší než jeho vrstevníci a vychovávají ho dvě mámy. Léna, což je ta biologická, nenávidí muže a heterosexuály, stejně tak celý systém a ze syna by měla nejraději gaye, jehož nejvyšším vzděláním bude škola života. Druhá máma Stella se drží více při zemi a snaží se chlapce vychovat tak, aby dokázal v dnešní společnosti obstát. A Paul se potácí někde mezi oběma světy a hledá sám sebe.

Autorem knihy je francouzský spisovatel alžírského původu Jean-Michel Guenassia, který je mistrem existenciálních románů – mezi nejlepší patří například „Vysněný život Ernesta G.“ nebo „Klub nenapravitelných optimistů“.

Foto: Kosmas

Kniha má jen málo přes dvě stě stran a čte se sama – ideální chuťovka na víkend Foto: Kosmas

Co budete o víkendu dělat vy? Nezapomeňte sledovat počasí

Reklama

Načítám