Hlavní obsah

Tlačí vás boty, zmokli jste v semiškách? Poradíme, jaké triky opravdu zabírají

Foto: Aleš Otýpka

Foto: Aleš Otýpka

Reklama

Máte je na nohách celý den, ty kvalitní přijdou na tisíce… Boty. Je jasné, že by měly být čisté a nesešlapané, ale co když kloužou? Nebo zapáchají? Co si počít s odřenými lakovkami? Poradíme vám.

Článek

Oblečení jistě věnujete průběžnou péči: praní, opatrné sušení, někdy žehlení. Ovšem boty, které jsou pomyslnou tečkou za outfitem, obvykle stojí stranou. Otřít bahno z okraje tenisek či polobotek prostě nestačí. Jednou za čas každé boty potřebují dokonalejší péči, přičemž vždy záleží na materiálu či účelu používání.

Když si boty koupíte

Foto: Aleš Otýpka

Vypadá to zvláštně, ale úspěch je zaručen!Foto: Aleš Otýpka

Ne všechny lodičky jsou jako od Popelky, aby okamžitě padly. Chcete-li se vyhnout otlakům a puchýřům po prvních dnech nošení, věnujte jim jeden večer. Tlusté ponožky namočte do vody s octem, případně s čistým alkoholem, vyždímejte, natáhněte si je na nohy a nové boty si nazujte. Ano, jde to špatně, ale nasoukejte se do nich. Choďte v nich doma, kdyby to nešlo, postačí i hodinka sezení u televize. Nohy vám za to brzy poděkují. Z tuhých lodiček totiž budou pověstné měkké „bačkůrky“.

Kromě toho, že povolí jakýkoli materiál, ze kterého jsou vyrobené, v případě kůže octový balzám zamezí případnému pouštění barvy.

Foto: Aleš Otýpka

Odstranění klouzání zabere jen pár minutFoto: Aleš Otýpka

Kvalitní koženou podrážku už dneska u lodiček nenajdete. Drtivá většina má hladkou, lesklou podešev, která má však jednu nevýhodu: klouže. Hlavně na parketách, schodech a obecně na vlhkém povrchu. Jak tomu účinně zabráníte? Vezměte smirkový papír a několikrát jím přejeďte po spodní části boty. Vytvoří se jemné rýhy, které problém vyřeší.

Vyzrajte na puchýře

Může se to zdát divné, ale když patní stranu lodiček nebo balerínek potřete deodorantem či antiperspirantem, který používáte na podpaží, boty lépe přilnou k noze a nebudou odírat.

Lakovky jako nové

Foto: Aleš Otýpka

Koná se skutečně zázračné zmizení odřenin – a nemusíte umět čarovatFoto: Aleš Otýpka

Světlé lakované boty přímo přitahují různé kalamity. Většinou jsou opatřené černou podrážkou (ano, ten kontrast vypadá skvěle!), která však při nošení zpravidla nadělá na špičce otřesné šmouhy. Zkusíte hadřík, snažíte se to vyleštit, ale nic nepomáhá. Tento fígl zafunguje dozajista: na tyčinku k čištění ucha nakapejte odlakovač na nehty, přejeďte po skvrně a ona zmizí přímo před očima. Ano, takhle jednoduché to je.

Boj se semišem

Foto: Aleš Otýpka

Zdrsnění semišovému povrchu rozhodně pomůžeFoto: Aleš Otýpka

Odborně se takzvaně chlupaté kůži říká nubuk a kdysi se používala hlavně na pánské polobotky. Dnes jsou semišové lodičky, ba i letní sandálky. Stále platí, že jejich údržba je mnohem složitější než v případě klasické hladké kůže. I na tento povrch známe vychytávku: když v semišových botách zmoknete nebo je prostě musíte důkladně očistit vodou, nechte je uschnout a pak přejeďte hrubým papírovým pilníčkem na nehty.

Pomoc! Odér!

Foto: Aleš Otýpka

Stačí jedna lžička jedlé sody a zaručeně to zabereFoto: Aleš Otýpka

Tenisky bývají na „zasmrádnutí“ nejháklivější. Když je přes víkend zapomenete v tašce z posilovny nebo po běhání rovnou zavřete do botníku, nemůžete se divit, že nevoní. Jak sportovní obuv čistit a prát, jsme vám už radili, tak teď ještě péče proti zápachu. Do bot nasypte jedlou sodu. Pokud lze vložky vytáhnout a vytřepat, klidně ji nasypte jen tak přímo. V opačném případě lžičku sody zabalte do papírového ubrousku.

Foto: Aleš Otýpka

Praktické je balení ve spreji, ale můžete použít i suchý šampon ve formě pudruFoto: Aleš Otýpka

A ještě jeden tip, jak si poradíte s odérem. Starší kožené boty, kterým ani posypání sodou nepomůže, zachrání suchý šampon. Vtip spočívá v tom, že dovede nasávat mastnotu. V případě bot pak s potem zmizí i nepříjemný zápach. Zkuste to!

Tak co, využijete alespoň některé z našich tipů?

Reklama

Související témata:

Načítám